Alkalisch water: de waarheid

Alkalische werkend water

 

Wat is alkalische water?

Eerst en vooral mogen we ons niet blind staren op de term. In het geval dat we spreken over basisch of alkalisch water, wil dat niet zeggen dat het water een pH heeft van meer dan 7. Nee! Het eindresidu als het ware, welk effect dat het heeft op onze lichaamspH (bloed omdat deze gemakkelijk te meten is), dat is belangrijk. Als we spreken over alkalisch water, dan heeft dit water een alkaliserende werking op het lichaam of deze nu basisch is of zuur van oorsprong.

Wel kunnen we zeggen dat een stof basisch genoemd wordt wanneer deze een pH heeft hoger dan 7. Een stof wordt zuur genoemd wanneer deze een pH heeft, kleiner dan 7. 

Wanneer ontstaat een verzuurd lichaam?

Ik heb verschillende artikels op het internet gelezen dat mensen alkalisch en geïoniseerd water gebruiken als behandeling van psoriasis. 

De pH (bloed) ligt om en bij de 7,3 – 7,5. Hier functioneert ons lichaam het beste en zal onze immuniteit het sterkste zijn. Wanneer de pH onder deze waarde komt, spreken we van een verzuurd lichaam.

pH verschillende orgaansystemen in het lichaam

Bron (1): The Alkaline Diet: Is There Evidence That an Alkaline pH Diet Benefits Health?

Maar het is niet zozeer de pH van het voedingsmiddel dat we opeten maar of het ingrediënt wel of niet verzurend werkt. Zo is een limoen of een citroen zuur van pH maar in oplossing worden deze ingrediënten geïoniseerd waardoor ze basisch werken (bevatten geïoniseerde mineralen). Het lichaam ontvangt de limoen niet als een zuur gegeven (wordt door de maag verteerd die ook zuur is van pH) maar ontvangt de alkalische mineralen die door de vertering vrijkomen. Een omgekeerde wereld maar het is zo. Enkele voorbeelden op welke manier volgende ingrediënten op het lichaam een effect hebben.

Basis tot sterk basis (pH >7)

asperge, barley gras, broccoli, peterselie, groentesap (vers) kiemen knoflook, sojabonen spinazie (rauw) ui,

Zuur tot sterk zuur (pH <7)

aardappelen (nachtschadefamilie) zonder schil, navybonen, pintobonen, limabonen,  fruit uit blik, kersen (zuur), rabarber

koffie en zwarte thee > chlorogeenzuur ( C16 H18 O9)

wijn > wijn- en zwavelzuur (H2SO4)

vlees > urinezuur ( C5H4N4O3) en zwavelzuur (H2SO4)

fastfood, worst, cola en frisdranken > (ortho)fosforzuur ( H3PO4) en koolzuur (H2CO3)

Witte suiker- en witmeelproducten > azijnzuur (ethaanzuur, CH3-COOH)

Het lichaam bestaat gemiddeld uit 90% water en ons lichaam functioneert het best tussen een pH 7,3 – 7,5. Het is dus natuurlijk een belangrijk gegeven dat de pH van onze lichaamsvloeistoffen in evenwicht is om gezond te zijn. Het is wel zo dat het lichaam alkalische (basische) nodig heeft om schadelijke en ongewenste stoffen te neutraliseren. Die schadelijke stoffen zijn in de meeste gevallen zuur van aard. Vandaar dat ook het alkalisch water recept ontstaan is.

hamburgers
Fastfood verzuurt ons lichaam

Zuurstof (02) staat in relatie met alkalisch en koolstofdioxide (CO2) met zuur. Wanneer het lichaam afvalstoffen wilt verwijderen, zal dat meestal onder de vorm zijn van zuur (via de huid bijvoorbeeld, na sporten etc.).

De pH van het bloed is veel stabieler dan de pH van de maag omdat de maag dus te maken krijgt met verschillende voedingsmiddelen die verzurend of basisch werken. En door deze onstabiliteit is het alkaline water ontstaan. De maag heeft van origine een zure pH (+- 2). Het is inderdaad zo dat bijvoorbeeld het Amerikaans dieet voornamelijk bestaat uit producten en ingrediënten die een verzurend effect hebben. Dus niet zozeer die van nature zuur zijn maar tijdens de vertering stoffen vrijstellen die verzurend werken. Dit kan wel gevaarlijk zijn omdat het lichaam dit zurig effect wil compenseren door alkalische mineralen in botten te onttrekken waardoor Osteoporose ontstaat.

Wanneer dit proces nog langer doorgaat, worden de alkalische elementen uit het bloed onttrokken wat op termijn aanleiding kan geven tot abnormale celgroei en kanker.

Ook belangrijke pathogene bacteriën en virussen floreren in een lichaam waarbij dat verzurende effect optreedt.

Andere oorzaken van een verzuurd lichaam?

We hebben hier enkel over de voeding die ons lichaam op termijn kan verzuren maar er zijn ook andere factoren die een drastisch effect op ons lichaam kunnen hebben:

 • nicotine > nicotine, ( C10 H14 N2) niet te verwarren met nicotinezuur oftewel vitamine B3 (niacine)
 • aspirine > acetylsalicylzuur
 • een slechte darmwerking – constipatie
 • stress, angst en ergernissen > zoutzuur

Relatie psoriasis en verzuurd lichaam

Psoriasis dieet
Plaque psoriasis

Een groot deel van de zure stoffen (zouten en andere), kunnen via de urine en de huid afgevoerd worden. Wanneer er echter teveel zuurhoudende afvalstoffen via de huid afgescheiden worden, krijgen we een verzuurde en jeukende huid. Wanneer deze reactie chronisch wordt, geraakt het immuunsysteem uit balans en creëren we auto-immuunziekten. Dit kan dus de trigger voor jouw zijn om psoriasis te vormen.

Ook jicht is gerelateerd aan een verzuurd lichaam.

Te alkalisch water

Het tegenovergestelde is natuurlijk ook mogelijk. Bijvoorbeeld wanneer we hyperventileren wordt het bloed licht alkalisch. Ook bestaat er de aandoening alkalosis waarbij het lichaam eigenlijk te alkalisch wordt. Het lichaam heeft niet meer de potentie om het alkalisch effect te compenseren wat kan leiden tot serieuze ernstige aandoeningen. Vergeet niet dat de huid, de vagina, de maag allemaal zure omgevingen zijn.

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat er ook andere pathogenen zijn die goed kunnen floreren in een basische omgeving.

Ik denk dat het logisch is dat te veel, te veel is en dat is nooit goed. Belangrijk is een goede verhouding. De juiste verhouding is 80% alkaliserend water/ 20% verzurend water (in termen van eindresultaat).

Hoe alkalisch water bereiden?

Dat kan op verschillende manieren gebeuren:

 • Alkalisch water is reeds verkrijgbaar in de supermarkt. Je moet even rondkijken.
  basisch water maken
  Alkalisch water maken
 • Kraantjeswater met enkele druppels Alka® Druppels (richtprijs 30 euro)
 • 33 cl water en 1 theelepel baksoda (zeer goedkoop en effectief)
 • Water met limoensap (wordt door vertering omgezet in alkalische ionen)
 • Gebruik een waterionisator filter (vrij duur) 
 • Verse groentesappen van wortel, selder, bieten, spinazie …
 • Een fruitsap van verse mango, papaja, abrikozen, guave, mango, ananas

De basisregel is: 20% verzurende ingrediënten / 80% basische ingrediënten

alkaliserende Groenten smoothies

Conclusie

Er zijn psoriasispatiënten die zweren bij Alkalisch water. Zoals hierboven beschreven, kan het inderdaad voor jouw de helende factor wezen. Maar op lange termijn dien je op te passen dat je niet het omgekeerde effect creëert (te basisch). Ik zou dus eerder opteren om voor korte periode (6 weken) een alkalisch water regime te volgen. Wanneer de resultaten zichtbaar worden, overstappen naar een meer gebalanceerd licht alkalisch, ioniserend water.

In vorige artikels heb ik reeds besproken wat men niet mag eten om psoriasis te vermijden. De dingen die je wel mag eten, moet je uitbalanceren in verzurende en meer basisvormende voedingsingrediënten (20/80). Zorg dus voor meer variatie in je voedingsstijl. Zo verkrijg je automatisch een meer uitgebalanceerd dieet. Een uitgebreide lijst van ingrediënten vind je op: http://www.scienceforlife.eu.

We spreken hier enkel over alkalisch water. We hebben ook nog het alkalisch dieet: Zie boek – 50 natuurlijke ondersteunende remedies bij psoriasis waarin meer in detail wordt uitgelegd welke diëten er nu allemaal kunnen gevolgd worden en welke bij vele gebruikers effectief blijkt te werken.

Combineer het regime met voldoende buitensporten en meditatie

Opgelet! Ik ben geen dokter. Voordat je hieraan begint, raadpleeg steeds een arts.

Een filmpje gemaakt door Fiona Johnston – http://www.purelyhealthyme.com/

 

 


Bronnen:

(1) The Alkaline Diet: Is There Evidence That an Alkaline pH Diet Benefits Health? – Gerry K. Schwalfenberg*(2012)

2 thoughts on “Alkalisch water: de waarheid

 1. Ik ben met jullie dieet begonnen en ondertussen probeer ik ook het alkalisch water uit. Ik moet zeggen, na 2 weken zag ik nog geen verbetering maar nu na 5 tot 6 weken zie ik grote veranderingen in de positieve zin. Ik sta er zelf nog altijd versteld van maar ik denk dat het helpt. Ik gebruik ook wel kokosvet om mij in te smeren dus dat kan ook wel helpen. In ieder geval gaat het nu de goede kant op en ben ik nog meer gemotiveerd om door te zetten. Ik had bijna opgegeven maar ik zie het helemaal zitten.

 2. Leuk om te horen dat het helpt Marie. Bij sommige werkt het sneller bij andere nog trager. Het zal er ook van afhangen wat je vroegere eetpatroon en levensstijl was.

Een reactie achterlaten