Aloë vera: De naakte waarheid

Aloë vera en psoriasis

Het zou bijna abnormaal zijn wanneer u Aloë vera niet zou kennen. Het wordt in ongelofelijk veel zalven, gels en zelfs dranken terug gevonden. Aloë vera is zo populair dat er zelfs workshops rond gegeven worden waar de kwaliteit en de helende werking van de plant sterk aangeprezen wordt. Maar klopt dit wel?

aloë vera en werking

Aloë vera is afkomstig van de familie van de affodilfamilie (Asphodelaceae). De plant heeft een houterige stam tot 50 cm hoog. De plant heeft trossige bloeiwijze en de bladeren worden gevormd vanuit de basis en zijn getand. Het is vooral het plantensap en de gel uit de bladeren die gebruikt worden voor zijn heilzame werking. Er bestaan veel soorten Aloë maar de bekendste is Aloë Barbadensis.

Aloë vera beweringen

De plant wordt zo goed als aangeprezen voor de behandeling van de meest voorkomende aandoeningen: Droge huid, eczeem, impetigo, psoriasis, brandwonden, vermoeidheid, infecties, diabetes, cholesterol, hoge bloeddruk, constipatie, darmkrampen, bestrijden van schimmels, verhinderen van de vorming van kankercellen etc.

Waar is Aloë Vera goed voor?

Aloë wordt gewonnen in sap- of gelvorm. Terwijl sap gewonnen wordt uit afgesneden bladeren, wordt de gel uit de dikke bladeren gewonnen. Deze gel bevat veel meer actieve stoffen dan het sap.

Waar Aloë vera wel goed voor is, zijn de laxerende eigenschappen (antrachinonen) in de vorm van Aloïne. Met mate kan het gebruikt worden om constipatie te verhelpen. Opgepast! De kuur mag slechts beperkte tijd toegepast worden. Op lange termijn kan dit aanleiding geven tot luie darmen.

De plant heeft ook een verzachtende werking zonder de aandoening volledig te genezen: psoriasis plaques (Psoriasis vulgaris) , huiduitslag en koortsblaasjes.

De plant zou ook kunnen gebruikt worden om wonden te verzorgen en stimuleert de genezing van de huid.

Conclusie

Aloë vera heeft zeker een heilzame werking op bepaalde aandoeningen maar er is nog te weinig over geweten. Meer wetenschappelijke testen zullen dit moeten uitwijzen. De positieve effecten die bedrijven ondervinden zijn niet voldoende om zomaar te experimenteren met dit product. De positieve resultaten die bedrijven ondervinden, worden wel gebruikt voor commerciële doeleinden.

Daarbij moet men opletten met de inname van medicatie: bepaalde stoffen van Aloë vera interageren met bepaalde medicamenten.

Aloe Vera certificaat IASC

Zwangere vrouwen kunnen best ook geen Aloë drinken want dit product kan contracties of weeën opwekken. Via de moedermelk kunnen de actieve stoffen van Aloë doorgegeven worden via het moedermelk.

Het IASC of het International Aloe Science Council (www.iasc.org) heeft een een soort kwaliteitslabel ontwikkeld. Dit wil wel niet zeggen dat je een 100% natuurlijk product koopt. Wel geeft dit certificaat een garantie van de betrouwbaarheid van het product.

Opgelet! Reeds vanaf 20% Aloë vera mag men spreken van puur sap ook al is dat niet het geval. Lees dus aandachtig de bijsluiter of de ingrediëntenlijst.

2 thoughts on “Aloë vera: De naakte waarheid

  1. Hallo, Bedankt voor de tips. Ik gebruikte aloe wel eens en soms werd de uitslag erger. Maar bij een vriendin van mij helpt het dan weer wel super. Het zal afhangen van persoon tot persoon.

  2. Dag Leslie. Dat klopt. Er zijn een aantal zaken die elke patiënt kan volgen maar sommige behandelingen moeten echt uitgeprobeerd worden om te kijken of die behandeling aanslaat of niet.

Een reactie achterlaten