Hoe gebruik je tamanuolie bij psoriasis?

Eigenschappen van tamanuolie:

Tamanuolie is bevat natuurlijke antioxidanten en werkt antimicrobieel. Deze olie werkt ontstekingsremmend. Een van de bestanddelen is calophyllolide. Deze stof verzacht de gevolgen van een ontsteking. Een andere naam voor tamanuolie luidt trouwens calophyllumolie. Deze olie kan klachten verzachten in geval van kleine verwondingen, huidaandoeningen, gezwollen huid en ontstekingen. Verder bevat dit product natuurlijke olie- en linoleenvetzuren. Deze bestanddelen werken vochtinbrengend en hebben een verzachtende uitwerking op de huid. Bovendien maakt deze olie de huid niet vet nadat ze aangebracht is. Je hebt er slechts enkele druppels van nodig bij dagelijks gebruik.

Uitwendige toepassingen van tamanuolie

  • Symptomen van pijn verlichten
  • Verzachten van de huid, en bevordert een natuurlijke glans, zonder vette huid = ondersteunt de normale functies van de huid
  • Verlichten van roodheid, kleine verwondingen en diverse vormen van huiduitslag

Algemeen wordt tamanuolie gebruikt bij diverse huidproblemen. Deze olie wordt vaak aangewend bij kloven, eczema en psoriasis.

Gebruik tamanuolie bij psoriasis

Tamanuolie beschikt over diverse eigenschappen die de ontsteking die gepaard gaat met psoriasis kan verlichten. Zodoende is het mogelijk om de hinderlijke symptomen van deze aandoening te beheersen en een bestaande medische behandeling te ondersteunen. Er bestaan echter nog geen menselijke studies die dit bevestigen. In 2017 werd de ontstekingsremmende eigenschap onderzocht en bewezen bij muizen. Deze studie is echter te kleinschalig om definitieve wetenschappelijke conclusies te trekken. Er bestaat niet zoiets als een officiële handleiding om tamanuolie te gebruiken bij psoriasis. Zoals bij andere essentiële oliën het geval is, is het belangrijk om de olie te mengen met een andere die daarbij dienst doet als een ondersteunende olie. Wat je wel kunt doen, is verzorgingsproducten kopen die al tamanuolie bevatten.

Huidcrèmes met tamanuolie

Indien je geen tamanuolie kunt kopen, kun je huidcrèmes gebruiken die deze olie bevatten. Volg daarbij altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking! Dit geldt trouwens ook als je de olie in haar pure vorm gebruikt. Bij eventuele bijwerkingen doe je er goed aan het product niet meer te gebruiken.

Heeft tamanuolie gekende bijwerkingen?

Omdat er nog maar weinig onderzoek gedaan is naar tamanuolie, is er weinig bekend. Wat we wel weten is dat in bepaalde gevallen symptomen zoals ontsteking kunnen verergeren. Uiteraard gebruik je het product dan niet verder. We kunnen je nog enkele andere algemene richtlijnen meegeven. Deze gelden trouwens niet alleen voor tamanu, maar ook voor andere essentiële oliën. Gebruik dit product niet:

  • Tijdens de zwangerschap
  • Wanneer je borstvoeding geeft
  • Wanneer je lijdt aan onderliggende aandoeningen zoals diabetes en hoge bloeddruk
  • Bij baby’s, zuigelingen en jonge kinderen.

Waarom tamanuolie gebruiken bij psoriasis?

We beschreven hierboven enkele mogelijke bijwerkingen. Deze kunnen je ervan weerhouden om tamanuolie te gebruiken. Toch kan deze olie nuttig zijn bij psoriasis. Dit product kan je symptomen verzachten en op die manier je levenskwaliteit zeker verbeteren.

Geef een antwoord