Chronische pijn en pijnbestrijding

zenuw pijn en chronische pijn

Een vrij groot aantal mensen lijden aan chronische pijn zoals zenuwpijn, lage rugpijn, Psoriasis artritis, neuropatische pijn etc.. Dit kan enorm veel oorzaken hebben. De meeste mensen met chronische pijn, zijn rond de leeftijd van 50 jaar en hoger. Ook als psoriasispatiënt kan je te maken hebben chronische pijn. Bekijk de topic inwendige psoriasis.

Wat is chronische pijn?

Chronische pijn lijdt tot stress
Chronische pijn lijdt tot stress

Pijn is moeilijk onder woorden te brengen want pijn is dikwijls onzichtbaar. Dit kan lijden tot grote frustraties bij de patiënt aangezien ze niet altijd geloofd worden. Wanneer de medische wereld eveneens geen verklaring vindt, raken deze mensen nagenoeg in een vergeetput waar ze niet snel meer uitkomen. Wanneer pijn langer dan 6 maanden aanhoudt, kunnen we spreken van chronische pijn.

 

 

Pijn kan onderverdeeld worden in 4 categorieën:

 • de gewaarwording
 • de emoties
 • het cognitieve aspect
 • het gedrag op pijn 

Door ouderdom wordt je niet gevoeliger aan pijn. Maar hoe komt het dan dat die pijn alsmaar erger wordt? Chronische pijn heeft een invloed op de de drie laatste aspecten. Chronische pijn zorgt namelijk voor sterke emoties. Wanneer pijn langdurig aanhoudt, worden we geïrriteerd, verdrietig en uitgeput.  Je begint hele dag te piekeren waar de pijn vandaan komt en hoe je dit moet gaan oplossen. Deze factoren zorgen ervoor dat je gedrag wordt aangepast. Je sluit je af van de omgeving en neemt minder deel aan activiteiten. Hierdoor wordt de pijngewaarwording alsmaar erger.

Soorten chronische pijn

Klachten die medisch kunnen verklaart worden

 • Lage rugpijn (lumbago, spit, ischias).
 • Whiplash
 • RSI  of klachen van Arm Nek en Schouder (KANS) genoemd).
 • Fibromyalgie
 • Kaakklachten
 • Prikkelbaredarmsyndroom (of spastischedarmsyndroom)
 • Psoriasis artritis en artrose algemeen

26 % van de patiënten met chronische pijn hebben één of andere vorm van artrose.

Klachten niet kunnen verklaard worden

 • Hoofdpijn
 • Schouderpijn
 • Pijn in buik
 • Pijn in benen
 • etc.

Het gaat dan voornamelijk over doffe pijnen of pijnscheuten (soms wel en soms niet) die moeilijk te lokaliseren  zijn.

Pijnen worden gebruikt als aandachtstrekker

Het  gebeurt evenwel dat een mens pijn ondervindt en de familie, vrienden of kennissen ter hulp schieten om deze persoon te helpen. Wanneer men doorheeft dat pijn kan gebruikt worden om aandacht te trekken of hulp te vragen, zit het een beetje in onze natuur om daar af en toe gebruik van te maken. Zeker wanneer men het niet meer alleen afkan, is elke hulp welkom.  Maar ook dit kan snel uit de hand lopen waarbij pijn telkens als excuus wordt aangeboden.

Er zijn ook heel wat culturele verschillen die maken dat de ene groep geleerd heeft om met pijn om te gaan en andere juist hun emoties nog sneller gaan uiten. Dit maakt dat pijn vaak moet genuanceerd worden.

Pijn wordt medisch verklaart

Er is een duidelijk verschil merkbaar tussen patiënten die door een dokter een verklaring krijgen van de oorzaak van hun aandoening en patiënten die naar huis gestuurd worden zonder medische verklaring. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die via fysieke aanwijzingen zoals röntgenfoto’s worden uitgelegd waar de pijn vandaan komt, veel beter kunnen omgaan met chronische pijn. De medische verklaring helpt hun bij het verwerkingsproces en kunnen hun aandoening beter aanvaarden. Aangezien ze nu de oorzaak kennen, kunnen ze zich beter voorbereiden op activiteiten en raken sociaal minder geïsoleerd.

Pijn kan niet medisch verklaart worden

Chronische pijn lijdt tot depressie
Chronische pijn lijdt tot depressie

Wanneer men als patiënt naar huis wordt gestuurd zonder medische verklaring van hun problemen, raken deze mensen erg gefrustreerd en geïsoleerd van de gemeenschap. Ze kunnen de chronische pijn niet aanvaarden en dit heeft een enorme weerslag op hun levenskwaliteit. Ze worden erg angstig en beginnen nog meer op hun lichaam en pijn te focussen. Daarbovenop krijgt men een gebrek aan slaap waardoor de patiënt hele dag versuft rondloopt. Ongeveer 70% van de patiënten hebben last van slapeloosheid en of somberheid. De gevolgen van de gezondheid zijn niet te overzien.

Ongeveer 25% van de patiënten met chronische pijn hebben geen medische verklaring gekregen voor hun aandoening.

Omgaan met chronische pijn

De meeste patiënten hebben geneesmiddelen reeds uitgeprobeerd. Deze lijken geen schijn van kans te hebben.

Hypnose, meditatie, relaxatie en mindfulness trainingen kunnen helpen om mensen  te leren omgaan met chronische pijn.

Wil je verder de strijd aanbinden met deze aandoening. Dat moet men eerst aanvaarden dat er waarschijnlijk geen oplossing komt die van de één op de andere dag komaf maakt met chronische pijn.

Toch is er nog altijd 20% van de chronische pijn patiënten die nog geen arts of specialist heeft geraadpleegd in verband met hun aandoening.

Voedingssupplementen en zalven tegen pijn

Heeft men pijn? Dan gaat dat altijd gepaard met ontstekingsprocessen. Het kan zelfs zo zijn dat je bijvoorbeeld in een kniegewricht geen of zeer weinig kraakbeenweefsel hebt, zolang er geen ontstekingsproces plaatsvindt, zal men weinig tot geen pijn voelen. Daarom kan het interessant zijn dat men zich richt om de ontstekingsprocessen te verminderen en zelfs volledig te laten verdwijnen. Een aantal hiervan hebben we reeds opgesomd in het artikel:

===>>> mineralen, vitamine en andere voedingssupplementen bij psoriasis.

Daar kan je alles nog eens nalezen. Hieronder geef ik nog eens weer welke producten dat dit zijn. Ik gebruik het merk van MannaVital en Ladrôme omdat ik er groot vertrouwen in heb dat deze kwaliteitsproducten zijn.

Verder is het belangrijk het zuur/base dieet aan te houden. Bij artritis kan dit dieet heel wat verlichting brengen.

Een reactie achterlaten