De 5 grootste psoriasis risicofactoren

slechte medicatie

Iedereen kan psoriasis ontwikkelen, maar deze risicofactoren kunnen het risico op het ontwikkelen van de ziekte te verhogen:

1. Familiegeschiedenis.

Misschien wel de belangrijkste risicofactor voor psoriasis is het hebben van een familiegeschiedenis van de ziekte. Ongeveer 40 procent van de mensen met psoriasis hebben een familielid met de ziekte, hoewel dit een onderschatting kan zijn.

Virale en bacteriële infecties. Mensen met hiv hebben meer kans om psoriasis te ontwikkelen dan mensen met een gezond immuunsysteem. Kinderen en jonge volwassenen met terugkerende infecties, in het bijzonder keelontsteking, lopen ook een verhoogd risico. Voorbeelden van infecties die de aandoening kunnen aanwakkeren:

  • Candida albicans 
  • Human immunodeficiency virus (HIV)
  • Staphylococcus infectie
  • Streptococca pharyngitis 
  • Virale luchtwagen infecties

2. Medicatie en behandelingen.

Dit is eigenlijk een factor waarop een groot deel van ons boek op steunt. Stoppen met die agressieve behandelingsmethodes die Psoriasis erger maken in plaats van beter. Hieronder een aantal voorbeelden die de aandoening kunnen opwekken of erger maken (Bron: Diagnosis of drug-induced psoriasis; Department of Dermatology, Stanford University School of Medicine, CA 94305, [1992, 11(4):269-274]); Triggering psoriasis: the role of infections and medications, L Fry, BS Baker – Clinics in dermatology, 2007 – Elsevier):

corticosteroïden: Deze zalven kunnen helpen om de aandoening te verzachten. Bij overmatig gebruik, zal het de aandoening net verergeren. Bij overmatig gebruikt denkt u waarschijnlijk: enkel wanneer ik er een halve tube opsmeer! NEE, toch niet.  Het voorschrift moet exact uitgebalanceerd zijn. Veel mensen hebben de neiging er nog wat extra op te smeren wanneer men ziet dat de plaques niet snel genoeg verdwijnen of ze komen terug. Wie herkent zich er niet in? Maar dat is juist wat fout is. Het werkt of het werkt niet. Meer smeren gaat de zaak een pak erger maken. Daarbij begint de huid na langdurig gebruik van cortisone dunner te worden. Wanneer je huid eraan went, werken deze cortisonen niet meer.

Wanneer corticosteroïden niet blijken te helpen, kan overgegaan worden op Methotrexaat. Deze medicatie zorgt voor een verminderde werking van de lever tot leverfalen. Zoals ik in een vorig artikel vermeld heb, is de lever nummer 1 wanneer het aankomt op immunologie, de bescherming en het behoud van een gezond lichaam. (Bron: Liver damage due to methotrexate in patients with psoriasis; MGC Dahi, MM Gregory, PJ Scheuer – British medical journal, 1971 – ncbi.nlm.nih.gov)

Indocin (Indomethacin): Medicatie gebruikt om artritis en andere inflammatoire ziekten te behandelen. Deze medicatie gebruiken bij PSORIASIS ARTHROPATICA, kan dus ook Psoriasis op het lichaam veroorzaken. (Bron: The role of drugs in the induction and/or exacerbation of psoriasis, KH Basavaraj, NM Ashok, R Rashmi… – International journal …, 2010 – Wiley Online Library)

Lichttherapie helpt maar bij erge vorming van de aandoening, dient men herhaaldelijk lichttherapie te volgen. De kans op kanker wordt hierdoor aanzienlijk verhoogd. (Bron: The carcinogenic risk of treatments for severe psoriasis; RS Stern, N Laird – Cancer, 1994 – Wiley Online Library)

Lithium: Lithium is een basisingrediënt van antidepressiva en een middel tegen stress. Psoriasispatiënten die dus antidepressiva krijgen, worden geconfronteerd met het verslechtering van hun aandoening. Medicatie die lithium bevatten zijn Prozac (fluoxetine), Celexa (citalopram), Paxil (paroxetine), and Zoloft (sertraline). (Bron: Palmoplantar pustular psoriasis provoked by lithium therapy, SW White – Journal of the American Academy of Dermatology, 1982 – Elsevier)

Anti malaria medicatie: Mensen die voor de eerste keer anti malaria medicatie genomen hadden, kregen voor de eerste keer een psoriasis aanval. Heb je familie die getroffen is door door de aandoening? Dan is de kans groot dat ook jij gendrager bent. Opgelet bij het gebruik van deze medicatie. (Bron: The Role of Antimalarials in the Exacerbation of Psoriasis; SM Herman, MH Shin, A Holbrook… – American journal of …, 2006 – Springer)

Interdal (Propranolol ): Is een bèta blokker die gebruikt wordt om patiënten met hoge bloeddruk te behandelen. Er bestaan genoeg wetenschappelijke artikels die bevestigen dat bèta blokkers de uitbreek van psoriasis verergeren. (Bron: Generalized pustular psoriasis precipitated by diclofenac and indomethacin, E Sendagorta, F Allegue, A Rocamora, A Ledo – Dermatology, 1987 – karger.com)

Quinidine (Quinidex): Is een type medicatie gebruikt om hartritmestoornissen te verhelpen. (Bron: Drug-induced autoimmunity, F Dedeoglu – Current opinion in Rheumatology, 2009 – journals.lww.com)

Acitretine: Deze medicatie is een afgeleide van vitamine A. De behandeling wordt voorgeschreven bij ernstige vormen van psoriasis vulgaris en pustuleuze psoriasis. Nadeel, af en toe kan het de aandoening verergeren in plaats van verbeteren. U mag eveneens het product absoluut niet gebruiken in combinatie met alcohol. We bedoelen dan ook geen druppel alcohol of 1 glaasje. Wanneer u reeds een leveraandoening hebt (Psoriasis in eigenlijk ook een leveraandoening = immuunsysteem) of nierproblemen, mag u het product niet gebruiken. Voor mij redenen genoeg om het niet te gebruiken. (Bron: Acitretin induces capillary leak syndrome in a patient with pustular psoriasis; LE Vos, MH Vermeer, S Pavel – Journal of the American Academy of …, 2007 – Elsevier)

Fumaraten: Vrij recent op de markt maar met een hoop bijwerkingen. Voor sommige mensen helpt het product, bij andere niet. Maar als u weer naar de bijsluiten kijkt en alle reviews op het internet leest, zijn volgende bijwerkingen in rekening te houden:  slokdarmpijn, maagpijn , maagzweer, braken/misselijkheid/algemeen onwel bevinden, nierfunctiestoornissen, cholesterol verhoging, een koortsig gevoel, jeuk, duizeligheid, gewichtstoename, oedeem (vochtophoping) in de benen, Bij 65% van de patiënten treedt een vermindering op van het aantal bloedcellen. Ongeveer 35%  heeft een vermindering van het aantal witte bloedlichaampjes. Ook de leverenzymen stijgen bij ongeveer 40% van de patiënten. (Bron: Liver and kidney injury after administration of hemoglobin cross-linked with bis (3, 5-dibromosalicyl) fumarate; CD Smith, ST Schuschereba, JR Hess… – Artificial Cells, …, 1990 – informahealthcare.com)

3. Stress.

Omdat stress je immuunsysteem kan beïnvloeden, kan veel stress je risico op psoriasis verhogen.

4. Obesitas.

Overgewicht verhoogt het risico op Psoriasis Inversa. Bovendien ontwikkelen plaques, die bij alle soorten van psoriasis voorkomen, zich vaak in huidplooien en vouwen.

5. Roken.

Het roken van tabak verhoogt niet alleen het risico op psoriasis, maar ook kan de ernst van de ziekte vergroten. Roken kan ook een rol spelen bij de initiële ontwikkeling van de ziekte.

Psoriasis kan complicaties veroorzaken.

Afhankelijk van het type en de locatie van de psoriasis en hoe uitgebreid de ziekte is, kan psoriasis leiden tot complicaties. Deze omvatten:

• Verdikte huid en bacteriële huidinfecties veroorzaakt door krabben in een poging ernstige jeuk te verlichten
• vocht en electrolyten onbalans in het geval van ernstige Psoriasis Pustulosa
• Lage eigenwaarde
• Depressie
• Stress
• Angst
• Sociaal isolement

Als je psoriasis hebt, heb je een groter risico op het ontwikkelen van bepaalde ziekten, zoals het metabool syndroom, een cluster van aandoeningen die hoge bloeddruk en verhoging van het insulinegehalte omvatten; inflammatoire darmziekten, hart- en vaatziekten, en eventueel kanker.

Daarnaast kan Artritis Psoriatica slopend en pijnlijk worden, waardoor het moeilijk is met je dagelijkse routine om te gaan. Ondanks medicijnen, kan Artritis Psoriatica gewrichtsschade veroorzaken.

Zoals ik zei, je moet mij niet geloven 😉 geloof de wetenschap. Wie wil er medicatie slikken dat je lever en nieren kapot maakt, meer jeuk krijgt en de psoriasis verergert?

Ik heb speciaal als wetenschappelijke bronnen, artikels geselecteerd die al een lange tijd online beschikbaar zijn. Dat heeft een reden. Men is zich al lang bewust wat voor schade de medicatie kan aanrichten maar voorlopig hebben ze geen gezond alternatief gevonden. Een dokter zal af en toe wel eens een vochtinbrengende crème voorschrijven of badzout. Maar welke dokter doet dat nog? Bovenstaande medicatie heeft een slechte werking op het immuunsysteem (tast lever aan). Deze medicatie mag u dan absoluut niet gebruik! wanneer u beslist op een gezonde manier van psoriasis verlost te geraken en door het leven te gaan.

Maar dat is natuurlijk uw keuze. Wanneer u geluk hebt, houdt u er niets van over. Sommige merken het negatief effect direct op bij gebruik ervan. Bij andere komt de negatieve uitwerking op latere leeftijd.

Wil je meer weten? Bekijk dan het ebook: psoriasis stappenplan, vrij voor het leven. >>>>

 6. Lichaamswonden en andere aandoeningen van de huid.

Deze dien ik na verder onderzoek eveneens toe te voegen aan de lijst van Psoriasis risicofactoren:

* Namelijk alles wat lichaamswonden veroorzaakt op lange termijn, kunnen het immuunsysteem aanwakkeren.  Zij kunnen de genen in gang zetten die de aandoening veroorzaakt. We bedoelen hiermee: blauwe plekken, beten, chemische irritatie, herhaaldelijk krabben tot open wondjes, zonneband, scheren, tatoeages, acupunctuur (wondjes die er uit voorkomen).

* Bepaalde huidaandoeningen gaan hand in hand: Dermatitis, herpes, Vitiligo, shurft en andere.

7. Voeding

Een heel belangrijke factor is de voeding. Tegenwoordig eten wij teveel bereid voedsel maar in dit voedsel zitten schadelijke stoffen verwerkt zoals kleurstoffen, conserveermiddelen, smaakstoffen enz.

Bepaalde ingrediënten in ons voedsel kunnen psoriasis uitlokken. Hier vertel ik verder meer over.

Geraffineerde witte suiker en witmeel producten zijn uit den boze maar deze behoren eigenlijk tot de bereide producten (koekjes, wit brood). Deze producten kunnen op lange termijn vitaminetekorten veroorzaken. Waarom? Omdat deze verwerkte producten arm zijn aan vitaminen (ontstaan tijdens productieproces) en deze producten vergen juist vitaminen om ze door het lichaam te kunnen verwerken.

 psoriasis behandelen boek 

Leave a Reply

WordPress spam blocked by CleanTalk.