Huidverzorging – Iedere huid heeft een gelijke basisstructuur. Het exacte huidtype wordt bepaald per geslacht, leeftijd, genetische bouw en de persoonlijke situatie waarin u leeft. Daarom moeten we onze huid gezond houden, willen we er goed uitzien.
De huid
Een volwassene heeft een huidoppervlak van ca. 1,73 m². Onze huid is het meest omvangrijke orgaan van het lichaam, waarvan we ons ook het meest bewust zijn. Ze weerspiegelt onze gezondheid en conditie.
De belangrijkste functies van de huid zijn het vormen van een beschermd pantser voor ons lichaam, het reguleren van de lichaamstemperatuur en het uitscheiden van afvalstoffen via de zweetklieren. Via de huidzenuwen krijgt het lichaam signalen in de vorm van tasten, uitoefenen van druk of gewoon pijn. In zonlicht maakt de huid vitamine D aan, essentieel voor gezonde botten. Tevens reflecteert de huid onze emoties: angst maakt de huid bleek, koud en klam, terwijl blozen een teken van verlegenheid is.
Wat doet de huid
De huid is samengesteld uit diverse lagen. De buitenste huid is uit dode cellen bestaande hoornlaag met eronder de malpighi laag, waarin zich levende cellen bevinden. Samen vormen zij het epidermis of buitenste huidlaag. Hieronder ligt het dermis (cutis of lederhuid), met daaronder weer onderhuids weefsel (subcutis) en een vetlaag van ongelijke dikte.
De huid groeit van binnenuit. Als scheiding tussen epidermis en dermis ligt de basale cellaag, met cellen die, op weg naar de oppervlakte, zich delen, groeien, rijpen en geleidelijk afsterven. Eenmaal aan de oppervlakte vormen de resten van de cellen een verharde hoornlaag, nl. keratine die zich verdikt op plaatsen die aan chronische druk zijn blootgesteld, zoals de handpalmen en de voetzolen. Keratine voorkomt vochtverlies en het binnendringen van veel schadelijke chemicaliën en bacteriën.
Melanocyten in de basale cellaag produceren melanine, het pigment dat de kleur aan de huid geeft en deze tegen te veel zonlicht beschermt. Iedereen heeft evenveel melanocyten. Hun vermogen tot melanine productie verschilt echter. Hoe meer melanine, des te donkerder de huid.
Haar ontstaat in het dermis, en de haren, bestaan uit keratine, groeien in haarzakjes (follikels) door het epidermis heen. De haren worden gesmeerd door vettig, waterafstotend sebum, gemaakt in de talgklieren. In de puberteit zijn deze klieren erg actief en gevoelig voor infecties zoals acne (hoe actiever de klieren, des te vetter de huid), maar met het ouder worden neemt de productie af en wordt de huid droger. Zweet wordt in de zweetklieren, de zgn. apocriene klieren, geproduceerd.
Collageen of witte elastische weefsels (fibrillen) in de huid, geven de huid haar veerkracht. Bij het ouder worden verliezen deze weefsels hun rek en trekvastheid steeds meer en dan ontstaan er rimpels, die zonder plastische chirurgie onherroepelijk zijn. De vetlaag onder het dermis doet onder meer dienst als isolatie. Spieren onder de vetlaag maken het mogelijk de huid op bepaalde plaatsen, zoals het gezicht, te bewegen.
Type huid
Onze huid wordt getypeerd door:
Droge huid
Een lichte huid is tijdens de kinderjaren soms droog, maar vaker is het een probleem van wat oudere, rijpe huid. De huid voelt strak aan en is fijn van structuur. Ze schilfert, klooft en vervelt snel. Wanneer u lijdt aan psoriasis heeft u elke dag een vochtinbrengende crème nodig.
Normale huid
Een normale huid met een perzikachtig uiterlijk is zeldzaam. Een huid, deels vet en deels droog, komt veel vaker voor. De poriën zijn zichtbaar maar niet al te duidelijk. De huid is zacht en schilfert niet.
Vette huid
De meeste tieners hebben een vette huid. Een donkergetinte huid is vaker vet dan een lichte huid. De poriën van de huid zijn duidelijk zichtbaar en deze huidtypes hebben vaak last van acne. De huid glimt.
Huidverzorging
Baden, douchen en wassen met zeep om vuil, vet en luchtjes te verwijderen zorgen ervoor dat de huid er goed uitziet en goed aanvoelt. Het gebruik van zeep kan echter ook leiden tot allergische reacties, zoals jeuk, pijn en rode uitslag. Het gebruik van gewone zeep kan in grote mate de psoriasis verergeren. U moet dan onmiddellijk het gebruik van deze zeep (en misschien alle) stoppen. Gebruik voortaan liever een product dat hypo-allergeen is, ofwel geen allergische reacties kan oproepen.
Wil je meer weten? Bekijk dan het ebook: 50 natuurlijke ondersteunende behandelingen voor psoriasis
Zeep verwijdert de natuurlijke vetlaag en maakt de huid strak, waardoor ze droog wordt. U zult zich beter voelen als u geregeld een vochtinbrengende lotion of crème gebruikt.
De gezichtshuid is het meest kwetsbaar. Ze moet met respect en met op de huid afgestemde producten worden behandeld. De huid rondom de ogen is erg gevoelig en kan gemakkelijk worden beschadigd door te overdadige verzorging of make-up of het ruw verwijderen van make-up. Op oudere leeftijd wordt de gehele huid teer. Het is beter éénmaal per week dan éénmaal per dag in een warm bad te liggen. Douchen, mits niet te lang en te warm, kan echter nooit kwaad.
Zon en de huid
Zonneschijn geeft ons allemaal een fijn gevoel. We voelen ons meer ontspannen en met een bruin kleurtje ook veel mooier. Te veel zonnestraling kan echter gevaarlijk zijn. Op korte termijn kan overmatig vocht- en zoutverlies leiden tot oververhitting en uitdroging. Op lange termijn kan het huidbeschadigingen en zelfs kanker veroorzaken. Vooral kinderen (en oudere mensen) zijn vatbaar voor een zonnesteek, omdat kinderen relatief veel in de zon zitten en vaak in water baden, wat het effect van de zonnestralen door reflectie nog vergroot. Psoriasispatiënten dienen zich altijd te beschermen met een zonnebrandfactor. Start met 5 minuten volle zon en bouw langzaam op.
Veiligheid in de zon voor uzelf en uw kinderen
- Begin langzaam, vanaf een paar minuten voor een babyhuid, iets langer voor volwassenen, afhankelijk van huidkleur en type. Vermijd de zon tussen 11 uur en 2 uur ‘s middags, omdat de straling dan het sterkst is.
- Wanneer u zich wilt beschermen, zet dan een hoed met een brede rand op. Een hoed voorkomt ook dat u uw ogen moet dichtknijpen tegen fel zonlicht. Volwassenen moeten zo nodig een zonnebril opzetten.
- Wees zeer voorzichtig met uw huid, bij water- en wintersporten, want het effect van de zonnestralen wordt door reflectie op sneeuw en water geïntensiveerd.
- Gebruik altijd een zonnebrandmiddel en breng het opnieuw aan na ieder bad, of douche.
- Draag nooit parfum als u gaat zonnebaden. Sommige parfums kunnen in de zon allergische reacties teweegbrengen. Ook kunnen bepaalde medicijnen overgevoeligheid voor zonlicht veroorzaken.
- Drink veel water. Zo min mogelijk suikerhoudende dranken en voeg wat extra zout aan uw eten toe.
Make-up en het gebruik ervan
Het gebruik van gezichtsmake-up is zo oud als de beschaving zelf, maar er zijn tegenwoordig zoveel verschillende kleuren, crèmes, lotions en poeders, dat het moeilijk is een keus te maken. Test er verschillende met plezier. Breng op een beslist schone huid eerst een vochtinbrengende crème aan, voor u foundation gebruikt. Kies bij allergische reacties voor hypoallergene producten, te koop bij apotheker of drogist.
Het verwijderen van make-up met een milde zeep of een reinigingsmelk voor het slapen gaan, is noodzakelijk. Astringente lotions verwijderen make-upresten van een vette huid. Breng dan een vochtinbrengende en/ of voedende crème aan.
De huid is de automatische warmteregulatie van het lichaam. Bij stijging van de lichaamstemperatuur, door stress of gewoon door de zon, worden de zweetklieren over het gehele lichaam door een ‘thermostaat’ in de hypothalamus in de hersenen tot productie aangezet. Het zweet dat op het huidoppervlak komt, koelt het lichaam af en verdampt.
Spanningen en emoties activeren de zweetklieren eveneens, speciaal de klieren in de liezen en de oksels, die zich vooral tijdens de puberteit ontwikkelen. Dit zweet bevat echter feromonen ofwel vluchtige reukstoffen, die meestal in verband staan met seksuele prikkelingen. Wanneer dit zweet niet wordt verwijderd, kan door bacteriële omzettingen snel een onaangename penetrante geur ontstaan.
Om lichaamsgeur te voorkomen, kunt u het beste iedere dag een lauwwarme douche nemen en ondergoed, sokken enz. verschonen. Deodorants helpen de bacteriën in de oksels te doden en bevatten bepaalde stoffen die al te grote zweetafscheiding tegengaan. Intiemsprays zijn af te raden. Iedere kwalijk riekende vaginale afscheiding moet door een arts onderzocht en eventueel behandeld worden.
Katoen is de beste stof voor op de huid gedragen sportkleding, omdat katoen transpiratievocht opneemt. Maar ook zuivere zijde doet het prima op de huid. Kies altijd ruime rekbare kleding, zodat u zich vrijelijk kunt bewegen. Te nauwe broeken sluiten af en kunnen schadelijk zijn voor bepaald lichaamsfuncties. Draag bij sport warme overkleding om uw lichaamstemperatuur niet bloot te stellen aan te grote afkoeling ineens.
Verkleuren is de natuurlijke bescherming van de huid tegen schadelijke ultraviolette straling. Melanine, het pigment in de huid, werkt als een schild om verbranden te voorkomen. Wanneer de huid heet wordt, krijgt ze een rode kleur en zetten de bloedvaten uit. Er komt een grotere bloedtoevoer naar het huidoppervlak, waardoor de huid afkoelt. Wordt de huid te heet, dan verbrandt ze en ontstaan er blaren.
Herhaaldelijk te veel zon maakt de huid rimpelig en leerachtig. Mensen met een blanke huid produceren te weinig melanine om de huid te beschermen tegen de kankerverwekkende straling in tropische klimaten.
De ouder wordende huid
Met het verstrijken der jaren wordt de huid steeds dunner en minder elastisch en daardoor minder egaal en soepel. Bovendien ontstaan er vaak pigmentvlekken. Deze kunnen bruin zijn en veel op sproeten lijken, maar ze zijn ook vaak rood- of paarsachtig van kleur en worden veroorzaakt door kleine gesprongen adertjes in de huid. Deze zgn. ouderdomsvlekjes zijn normaal en zeker niet verontrustend.
Benodigde voedingsstoffen
Voor een huid die er echt prachtig uitziet, moet u van binnen uit werken. Elke huid heeft de juiste voedingsstoffen nodig. Ze voeden de zenuwen, de weefsels en de bloedvaten, fungeren als schoonmakers en zorgen er al met al voor dat uw opperhuid er fris, glad en gezond blijft uitzien. Geen enkele make-up kan die voedingstoffen vervangen.
Hieronder geef ik een overzicht van de voedingsstoffen die de huid nodig heeft om er goed en gezond uit te zien. Die voedingsstoffen kan u in tabletvorm verkrijgen maar we wensen toch overal bij te noteren waar u ze uit de voeding kan halen.
VITAMINE C
Vitamine C of ascorbinezuur, helpt bij het voorkomen van de breuk van haarvaten (spataderen) en beschermt de huid tegen chemische verontreinigers. Belangrijk voor de productie van collageen, de genezing van wonden, kneuzingen en littekenweefsel bevordert. Vitamine C helpt tevens acne en andere infecties te bestrijden door de productie van witte bloedlichaampjes te stimuleren.
>> Bloemkool, paprika, citrusvruchten, bessen, groene bladgroenten
VITAMINE E
Vitamine E houdt de celmembranen in stand, verbetert de circulatie in de dunne haarvaten van het gezicht, helpt bij genezing en, in combinatie met vitamine C, houdt het de bloedvaten gezond en geeft minder kans op vlekken. Tevens houdt het de veroudering van cellen tegen, zodat de huid er jonger blijft uitzien.
>> Sojabonen, tarwekiemen, broccoli, spruiten
VITAMINE A
Vitamine A is een belangrijke voedingsstof voor de huid. Behoudt de elasticiteit en gladheid van de huid, helpt rimpels tegengaan, bevordert de groei en het herstel van weefsels en bouwt weerstand op tegen huidinfecties en vlekken. Te weinig vitamine A in uw dieet kan leiden tot een schilferachtige, jeukerige of pukkelige huid.
>> Lever, visleverolie, eieren, gele vruchten
VITAMINE-B-COMPLEX
Onmisbaar voor een gladde en ongevlekte huid, de vitamines B2 en B6 helpen de vettigheid en de vorming van puistjes te verminderen.
>> Volle tarwe, volle granen, niertjes, kaas, havermout, kool
VITAMINE D
Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht door bepaalde enzymen in onze huid aangemaakt. Vitamine D beïnvloedt het immuunsysteem door immunosuppressie.
>> visleverolie, sardines, haring, tonijn
CHLOROFYL
Chlorofyl of bladgroen is een wondheler en een eersteklas stimulans voor de groei van nieuw weefsel; helpt eveneens bacteriële besmetting van de huid te voorkomen.
>> Groene bladgroenten
CHOLINE EN INOSITOL
Deze bevorderen het emulgeren van cholesterol en verwijdert vetafzettingen of bobbels onder de huid. Ze hebben ook een reinigende functie voor de nieren.
>> Lever, koolsoorten, grapefruit, rozijnen
ZINK
Zink helpt bij de groei en het herstel van beschadigde weefsels en bevordert de genezing van wonden en huidinfecties.
>> Eieren, lamsvlees, tarwekiemen, mosterd
CYSTEÏNE
Cysteïne is een aminozuur en helpt de huid zacht en soepel te houden, draagt bij aan de vertraging van het verouderingsproces van de huid en remt de vorming van rimpels af.
>> Tarwekiemen, havervlokken, noten, uien en peulvruchten, gevogelte, schelpdieren
ACIDOFILUS = goede bacterie
Acidofilus draagt bij tot het voorkomen van huiduitslag die door onvriendelijke bacteriën in het lichaam wordt veroorzaakt. Deze darmbacterie kan floreren wanneer men gevarieerd voedsel eet.
MINERALEN DIE MOETEN
Calcium is belangrijk voor een zachte, gladde huid; koper voor de huidkleur; ijzer voor de verbetering van een bleke of levenloze huid; kalium voor een droge huid en acne en zink voor de uitwendige en inwendige genezing van de huid.
>> Bananen (K), melkproducten, eieren, schaal en schelpdieren, noten, asperges
Crèmes en zalven bij psoriasis
In onze webshop hebben we ook een gamma huidverzorgingsproducten van de beste merken.