Volgens Dr. Pagano is het raadzaam dat mensen met psoriasis geregeld lecithine aan hun dieet toevoegen. Lecithine wordt hoofdzakelijk gewonnen uit sojabonen welke rijk is aan plantaardige eiwitten en heeft alkaliserende eigenschappen welke eveneens in het alkaline dieet kan opgenomen worden.
Er is al heel wat geschreven over lecithine dus ga ik niet alles uit de doeken doen wat lecithine voor het lichaam kan betekenen. Waar ik wel wil over hebben is wat lecithine voor psoriasispatiënten kan doen.
Ooit heeft een dokter mij er eens op gewezen dat zenuw- en epidermisweefsel uit eenzelfde oerweefsel ontstaat. Wanneer een eicel bevrucht is, begint de eicel zich exponentieel te splitsen in meerdere cellen. Op een gegeven moment worden er verschillende cellagen gevormd waaruit de organen een weefsels ontstaan. Het zenuwweefsel en het epidermisweefsel welke de psoriasisplaque omvat, hebben dus eenzelfde voorouder zal ik maar zeggen. Hoewel er meer studies zijn die aantonen dat er GEEN link is tussen psoriasis en MS (Multiple sclerose) welke beide gedefinieerd worden als een auto-immuunziekte is er toch een studie van Chia-Yu Liu et al. (2018) welke aantoont dat mensen met MS vatbaarder zijn voor psoriasis. Voor die weten wat MS is, heeft het een neurologische achtergrond. Dit is maar één van de voorbeelden die ik hier aanhaal.
Geen fosforzuur geen hersenen – citeerde een Duitse arts
Lecithine is namelijk een bron van fosfor welke noodzakelijk is om onze hersenen en zenuwweefsel in stand te houden. Daarom dat lecithine ook in therapeutische dosissen wordt ingezet bij neurologische aandoeningen zoals MS en ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose), scleroderma en reumatoïde artritis.
Adelle Davis die een boek heeft geschreven: Let’s get well, beweert dat psoriasis opflakkeringen bij een grote groep psoriasispatiënten kan overwonnen worden door dagelijks 6 eetlepels lecithine in te nemen. Bij sommige groepen zag men reeds effect na enkele weken. Bij andere waren de meeste opflakkeringen na 5 maanden weg.
Een ander voordeel van lecithine is dat het er voor zorgt dat onze darmwerking goed functioneert en we minder kans hebben op constipatie. Zoals reeds eerder vermeld is er eveneens een link tussen een slechte darmwerking en psoriasis opflakkeringen. Lecithine fungeert dus als een natuurlijk laxerend middel.
Dr. Pagano raadt psoriasispatiënten aan om dagelijks 1 eetlepel GRANULAIRE lecithine in te nemen en dit 3 keer op een dag. Je kan deze bijvoorbeeld verstrooien op een salade of in een soep mengen. Doe dit 5 op 7 dagen tot men de effecten begint op te merken. Na verloop van tijd schakelt men over naar 1 eetlepel granulaire lecithine per dag. Waarom granulaire lecithine? Omdat deze de meeste phosphatide bevat.
Ook mensen die moeilijk vetten kunnen verteren en uitbraken kunnen ondervinden, kan lecithine een ondersteunend voedingssupplement zijn.
Lecithine kan men aankopen in onze webshop met korting!! De sojalecithine van MannaVital is van hoge kwaliteit en wordt in dit geval aangeraden.
Opgepast voor mensen die allergische zijn aan soja. Deze kunnen de sojalecithine niet gebruiken.
Bronnen:
(1) Chia-Yu Liu, Tao-Hsin Tung PhD, Chin-Yu Lee, Kuo-Hsuan Chang MD, PhD, Shu-Hui Wang MD, MS, Ching-Chi Chi MD, DPhil. “Association of Multiple Sclerosis with Psoriasis: a Systematic Review and Meta-Analysis of Observational Studies,” American Journal of Clinical Dermatology. October 2018.