De ontwikkeling van Psoriasis

Wat is psoriasis

Welke mechanismen zijn verantwoordelijk voor psoriasis?

Ik kan uitleggen wat psoriasis is op een gemakkelijke of moeilijke manier. Ik leg het hier uit op een gemakkelijke manier. Wil men meer een uitgebreide uitleg, lees dan wetenschappelijke artikels zoals:

Psoriasis Pathogenesis and Treatment

Psoriasis: epidemiology, clinical features, and quality of life

Psoriasis op zich lijkt zich voort te vloeien uit een combinatie van genetische, immunologische en omgevingsfactoren. Psoriasis is voor een deel erfelijk bepaald. Als iemand een ouder, een broer of zus heeft met psoriasis, dan heeft hij 16%-25% kans om ook psoriasis te ontwikkelen. Indien beide ouders psoriasis hebben, wordt het risico maar liefst 75%

De meeste mensen worden vaak geboren met psoriasis. Maar dit betekent niet altijd dat ze deze huidziekte in hun leven gaan ontwikkelen. Ook al zit het in je familie, maar 10% van de gevallen zal ook daadwerkelijk psoriasis gaan ontwikkelen. 

Psoriasis wordt gekenmerkt door een rode en schilferige plaques die bloeden, jeuken en kunnen barsten.  De huid van een psoriasispatiënt rijpt veel sneller dan een persoon met normale huid. In slechts 3 tot 4 dagen verplaatst de nieuwe huid zich naar het oppervlakte waar het dikke dorde letsels veroorzaakt. Bij een normale huid gebeurt dit slechts in ongeveer 30 dagen waarna ze loskomen en afvallen.

wat is psoriasis

 

De onderliggende oorzaak is een immuunreactie van de lymfocyten (afweercellen) tegen het eigen weefsel of beter gezegd de huidcellen. Hierdoor produceren ze een stof waardoor de huidcellen (keratinocyten) sneller gaan delen. We kunnen in dit geval spreken over een auto-immuunziekte.

 

Triggers van psoriasis

ALLES wat het immuunsysteem of beter de T-cellen van ons lichaam stimuleert op korte en lange termijn, gaat een psoriasis opflakkering veroorzaken. T-cellen of T-lymfocyten zijn noodzakelijk om ziektes te bestrijden en alles wat buitenlichaams is, aan te vallen. Bij psoriasis worden de T-cellen gestimuleerd door vreemde substanties (allergenen, infectie, toxische stoffen, …) maar die naast het aanvallen van die substanties, ook eigen lichaamscellen gaat aanvallen. Dus moeten we al die stoffen en triggers vermijden om van psoriasis af te komen. Psoriasis is niet te genezen omdat het een genetische aandoening is, maar het is wel te behandelen. Mogelijke triggers zijn: geraffineerde suiker, geraffineerde vetten, medicatie, disbalans zuur-base evenwicht, intoxicatie door slechte darm- en leverwerking, tabak (roken), melkproducten (caseïne en lactose intolerantie), gluten, fastfood, …

Deze ziekte kan optreden bij kinderen en volwassenen en is genetisch bepaald. Psoriasis is dus niet besmettelijk.  

Psoriasis heeft een invloed op het zelfbeeld van de patiënt en voelen zich vaak alleen of uitgesloten. De aandoening heeft grote gevolgen op hun sociale relaties, dagelijkse bezigheden en op de emotionele en lichamelijke toestand.  

Wat is psoriasis en welke vormen?

Meest voorkomende vormen:

Psoriasis vulgaris

PSORIASIS VULGARIS
Afbeelding: psoriasis ellebogen, voeten en knieën.

Dit is de meest voorkomende psoriasis variant met plaque. De symptomen van de huid zijn rood, symmetrisch, scherp, wisselend van grootte, zilvergrijs, makkelijk verwijderbare schilfering. Het komt vooral voor op de knieën, ellebogen, behaarde hoofdhuid en aan de onderkant van de rug.

Psoriasis arthropatica

Deze vorm zorgt voor gewrichtsklachten.

Psoriasis capitis

PSORIASIS CAPITIS
Afbeelding: Psoriasis hoofdhuid.

Last op de behaarde hoofdhuid. Dan kan zowel op genitale plaatsen zijn als op de hoofdhuid

Psoriasis inversa

Deze variant heeft geen last van schilferen, maar is de huid alleen rood en jeukerig. Komt vooral voor bij de lies, oksels en onder de borsten. Deze vorm komt voornamelijk voor bij zwaarlijvige mensen en ontwikkeld zich in de huidplooien waar het vochtig en warm is. Genitale psoriasis is hier ook een variant van.

Psoriasis unguum

PSORIASIS UNGUUM
Afbeelding: Psoriasis aan vingers en nagels.

Dit is een vorm van nagelpsoriasis. De volgende symptomen en klachten kunnen zich voordoen bij psoriasis aan de nagels:

  • Kleine putjes in de nagels. Vandaar ook de benaming “vingerhoedsnagel”
  • Een geel-bruine nagelverkleuring. Dit wordt daarom ook wel het ‘olievlekfenomeen’ genoemd omdat het lijkt dat er een druppel olie in de nagel is ingedrongen.
  • Dwarse groeven of lijnen in de nagels kunnen optreden. Dit worden ook wel ‘Beau-lijnen of striae transversae unguium van Beau ’ genoemd. Dit zijn diepgegroefde lijnen die horizontaal van de ene kant naar de andere kant over de nagelplaat lopen.
  • Soms wordt de nagel witachtig en mat (“leukonychia”). Meestal zal de nagel echter kleurloos, broos of schilferend worden.
  • De huid onder de nagel kan verdikken (“hyperkeratose subungualis”).
  • Onycholyse, waarbij de nagel zich van het nagelbed gaat loslaten. In ernstige gevallen kan de nagel er na verloop van tijd zelfs afvallen. Dit is een geleidelijk en pijnloos proces.
  • Vanwege beschadigingen kan de nagel gevoeliger zijn voor infecties.
  • De nagelplaat kan afbrokkelen omdat de nagel verzwakt is doordat de onderliggende structuren niet gezond zijn.
  • Occasionele pijn en een drukkend gevoel, behoren ook tot de bijkomende verschijnselen. 

Psoriasis guttata (druppelpsoriasis)

Psoriasis guttata is een acuut, gegeneraliseerd voorkomen van kleine rode vlekken, maximaal 1 cm doorsnee, vooral op de romp en de ledematen. Komt vooral voor bij kinderen en jonge volwassenen – soms na een of andere infectie – en geneest in het algemeen spontaan.

Zeldzame vormen:

Lees artikel: Zeldzame vormen van psoriasis

Ernst vaststellen

PASI calculator

Door middel van de pasi-calculator kan men de ernst van de aandoening inschatten. 

Een zeer goede website waar je de calculator gratis kan gebruiken is: www.pasitraining.com.

Hoe evalueert Psoriasis zich verder?

Dat kan nooit op voorhand voorspeld worden. Er kunnen momenten zijn van opstoten (rode vlekken) en er kunnen ook periodes van langdurige remissie zijn. Ook kan je na verloop van tijd een invloed van psoriasis ondervinden op het darmstelsel en gewrichten.

De oorzaak van psoriasis ligt dikwijls diep verborgen in de reacties die het immuunsysteem activeren: wonde (valpartij, snede, zonnebrand), darmklachten, stress, roken, medicatie, alcohol, tomaten, verzuurd lichaam, ontsteking, ziekte etc.. Vind jouw trigger en kom er achter hoe jij vrij kan worden van psoriasis.

Kan je psoriasis genezen?

psoriasis is een genetische aandoening
Psoriasis is genetisch bepaald

Aangezien dat we te maken hebben met een genetische aandoening is het vrijwel onmogelijk psoriasis te genezen. Wel kan je de opstoot van Psoriasis sterk verminderen en bijna onzichtbaar maken waardoor het psychologisch effect van de ziekte sterk onder controle kan gehouden worden en dus de levenskwaliteit van de patiënt aanzienlijk kan verhoogd worden.

Op esthetisch vlak is psoriasis dus wel te healen en nog makkelijker als je er zelf in gelooft. Geloof is heel belangrijk in het healen van psoriasis vlekken.

Het is namelijk niet zo dat je maar moet leren leven met psoriasis; het is belangrijk om te weten dat er ook een natuurlijke oplossing tegen is die véél eenvoudiger valt toe te passen als het alsmaar moeten in nemen van medicijnen of smeren van crèmes.

Psoriasis behandeling op een natuurlijke manier: ebook

Mensen met psoriasis lijden vaak onder de blik van anderen. Steun van de omgeving in het dagelijkse leven van een psoriasispatiënt, is van essentieel belang.

Vergeet niet, psoriasis is een aandoening dat zich uit door een opeenstapeling van toxische stoffen die niet uit het lichaam snel genoeg kunnen verwijderd worden. Het gebruik van uitwendige behandeling zonder de situatie inwendig aan te pakken, kan leiden dat psoriasis zich naar binnen keert.

Een reactie achterlaten