De waarheid achter psoriasis en zeolieten

Zeolieten en psoriasis

Zeoliet in volle glorie

Het gesteente zeoliet kent ongeveer een 40 tal natuurlijke vormen en nog een veel groter aantal aan kunstmatig gemaakt zeolietmineraal (tectosilicatenmineralen). Het mineraal werkt als een soort van moleculaire zeef waardoor stoffen makkelijk kunnen opgenomen worden.

Zeoliet wordt vooral gebruikt in grondverbeteringswerken omdat zeolietmineralen voedingsstoffen beter kan vasthouden die dan door de planten beter opgenomen kunnen worden. Ook wordt zeoliet bij dieren gegeven als voedingssupplement zodat de dieren minder snel ziek zouden worden.

Maar ook in de medische wereld wordt Zeoliet hoog geprezen voor zijn positieve werking op het lichaam. Toch na wat opzoekwerk te hebben gedaan over zeolieten, ben ik er achter gekomen dat er heel wat controversiële berichten over deze zeolieten te lezen zijn. Er wordt veel gepraat over het feit waarom de inname van zeolieten zo goed is voor het lichaam en ook specifiek voor psoriasis. Die vind je ‘in massa’ terug. Maar ik heb ook een artikel gevonden waar in staat dat je net een intoxicatie van zware metalen krijgt door inname van het zogenaamde ‘natuurlijke zeoliet’ producten die op de markt te koop zijn. Ik denk dat er een waarheid zit tussen beiden uitspraken in. Maar laten we eerst even overlopen wat ik allemaal gevonden heb.

voedingssupplement zeolieten

Voorstanders van het gebruik van zeolieten

Dat is bijna altijd de regel: je vindt meer informatiebronnen over de goede werking van bepaalde producten – zeker als ze commercieel worden aangeboden op de markt – dan negatieve commentaren. Enkele hiervan zijn:

https://www.zeodetox.com

https://www.chrystal-beauty.nl

Zeoliet

Zeoliet en voornamelijk clinoptiloliet, wordt over het algemeen hoog aanbevolen om allerlei kwaaltjes te genezen waaronder ook Psoriasis bijvoorbeeld.

Een vrij betrouwbare bron bijvoorbeeld die men kan raadplegen: Handbook of Zeolite Science and Technology – Door Scott M. Auerbach,Kathleen A. Carrado,Prabir K. Dutta. Daar wordt eigenlijk een heel boek gewijd aan de goede werking van Zeoliet tijdens medische ingrepen, ziektes en kwaaltjes. Of wat dacht je bijvoorbeeld dit artikel: Influence of zeolite, apatite and Fe-oxide on Cd and Pb uptake by crops; Volume 207, Issues 2–3, 27 November 1997, Pages 195-206

Er zijn voldoende wetenschappelijke bronnen te raadplegen die aantonen dat zeoliet een positieve werking ‘kan‘ hebben op het lichaam. De vraag is dan, is dit altijd het geval en waarom niet? Beter nog, kan zeoliet een positieve werking hebben op het verbeteren van psoriasis of niet?

Nu zeoliet heeft ongeveer dezelfde werking als actieve kool. In pilvorm kun je dit product verkrijgen onder de vorm ‘Norit’ maar zeoliet zou een nog krachtigere werking hebben. Het bindt namelijk schadelijke producten zoals zware metalen, pesticiden en andere oxidanten. Zeolieten worden daarom ook vaak ingezet bij detoxkuren. Met de juiste producten kan dit inderdaad ook zo zijn. Dr. Berg bijvoorbeeld spreekt hier over het gebruik van onder andere zeolieten bij reinigingskuren welke belangrijk zijn als je bijvoorbeeld een detoxkuur start bij psoriasispatiënten. Heb je psoriasis en je wilt een psoriasis dieet volgen, dan is het van belang eerst alle schadelijke en toxische stoffen uit je lichaam te krijgen en tegelijkertijd de darmen te reinigen zodat we vervolgens kunnen starten met het eten van de juiste voeding, aangevuld met eventueel voedingssupplementen om ons daarbij te helpen.

Geen wonder dat beide producten gebruikt worden in waterfiltersystemen. En hier ligt het addertje onder het gras.

Tegenstanders van zeolieten

1. Zeoliet bindt ook de goede stoffen

Het zou naïef zijn te denken dat zeoliet enkel schadelijke stoffen bindt een geen stoffen. Het kan dus zijn dat bij een verhoogde inname (bijvoorbeeld in poedervorm) van zeoliet je lichaam net armer wordt aan minerale en vitaminen wat weer kan lijden tot andere ziektes. Dus in dat opzicht lijkt het me geen goede middel om psoriasis tegen te gaan. Zeker niet door het dagelijks in te nemen.

2. Zeoliet bindt eveneens belangrijke medicatie

Zit je aan belangrijke medicatie dan is het zeker niet aan te raden om dagelijks zeoliet tot je te nemen. Het bindt namelijk ook de reactieve medicatieproducten waardoor de medicatie niet meer naar behoren werkt. Opgelet dus!

3. De macht van milieuverontreiniging

Onze omgeving is al zo vergeven door de eindeloze vervuiling dat de zogenaamde ‘natuurlijke zeolieten’ ook vergeven zijn van zware metalen. En dat wordt namelijk door heel wat producten niet gecontroleerd. Vergelijk het met de kostbare honing die we kunnen kopen in de winkel. In alle geteste honingproducten vindt men plastic deeltjes terug. Niet omdat de leveranciers het er instoppen maar omdat onze natuur vol plastic zit en dat brengen de bijen mee in de honing. Dit zou ook hetzelfde verhaal zijn met zeolietpoeder dat men bij bepaalde leveranciers kan inkopen. Deze publicatie vindt men terug op: zeolieten zware metalen testing. Maar ook het volgende artikel beschrijft het probleem met zeolieten: Zeoliet mythes doorbroken. In dit geval is het eveneens niet aan te raden zeolietproducten te gaan gebruiken om psoriasis te verhelpen.

4. Opgelet voor fraudeurs

Een ander probleem is dat er heel wat oplichters zijn. Zo kan je bijvoorbeeld zeoliet ook terugvinden in kattenbakzand. Het absorbeert namelijk vieze geurtjes (absorptie van ureum van de kat). Wat je niet wist, is dat sommige fraudeurs kattenbakzand gewoon vermalen en verkopen als natuurlijk zeolietproduct. Wees dus gewaarschuwd voor scammers! Als je al iets wilt kopen, koop het dan bij gekende merken of leveranciers.