De ziekte van Gee-Herter (coeliakie)

Gluten vrij dieet en psoriasis

Wat is de ziekte van Gee-Herter?

Aangezien het bij de ziekte van Gee-Herter, de zogenaamde coeliakie of intestinaal infantilisme, om een aandoening gaat die veel last en zorgen veroorzaakt, zal het voor menige moeder een verlichting betekenen te vernemen hoe men deze kwaal het beste kan aanpakken. Evenals alle vormen van darmcatarre en diarree bij zuigeling en kleuters, kan ze op de volgende wijze met succes worden aangepakt.

De aandoening van Gee-Herter wordt veroorzaakt door een glutenintolerantie

Een darmabsorptie syndroom veroorzaakt door overgevoeligheid van intestinale mucosa tegen alfa-gliadine, een glutenextract uit glutamine en proline-rijke eiwitten. Gluten zijn plantaardige eiwitten die voorkomen in bepaalde graansoorten zoals tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut en triticale.

Wanneer een coeliakiepatiënt iets eet of drinkt dat één of meerdere van deze graansoorten bevat of daarmee in aanraking is geweest, wordt het slijmvlies van de dunne darm beschadigd. Door het zieke darmslijmvlies worden heel wat voedingsstoffen (vitaminen en mineralen) onvoldoende opgenomen door het lichaam. Hierdoor ontstaan nutriëntentekorten en kunnen ontstekingsprocessen in het lichaam aangewakkerd worden omdat het lichaam zich moeilijker kan verdedigen.

Van psoriasispatiënten is aangetoond dat ze een hogere prevalentie hebben van andere auto-immuunziekten, waaronder coeliakie, een aandoening die wordt gekenmerkt door gevoeligheid voor gluten in de voeding. Een aantal onderzoeken suggereert dat psoriasis en coeliakie gemeenschappelijke genetische en ontstekingsroutes delen. Hier bekijken we de epidemiologische associatie tussen psoriasis en coeliakie en voeren we een meta-analyse uit om te bepalen of psoriasispatiënten vaker serologische markers van coeliakie hebben. We onderzoeken ook of een glutenvrij dieet de psoriatische huidziekte kan verbeteren (4).

Ziekte van Gee-Herter symptomen

Diarree, overvloedige vettige ontlasting, opgezette buik, gewichtsverlies, bloedingen, osteopenie, spieratrofie, perifere neuropathie, centraal zenuwstelsel en het ruggenmerg demyelinisatie (zintuiglijke verlies, ataxie), amenorroe, onvruchtbaarheid, oedeem, petechiën, dermatitis herpetiformis (vooral als HLA B27), alopecia areata. Darmbloedingen met bloed in de ontlasting, kan eveneens bij deze patiënten voorkomen.

Dermatitis herpetiformis is een cutane manifestatie van immuungemedieerde enteropathie in de dunne darm die wordt versneld door blootstelling aan gluten uit de voeding. Het wordt gekenmerkt door herpetiforme clusters van jeukende geïrriteerde papels en blaasjes op de huid, vooral op de ellebogen, billen en knieën, en IgA-afzettingen in de dermale papillen. Terwijl dermatitis herpatiformis een karakteristieke door gluten veroorzaakte huidziekte is; er zijn andere dermatologische manifestaties van coeliakie, zoals vitiligo, alopecia areata, psoriasis, urticaria, atopische dermatitis en cutane vasculitis (3).

Aanpakken ziekte van Gee-Herter of coeliakie

lekkere bosbessen - superfood
Bosbessen ideale superfood bij Gee-Herter

Het voornaamste middel is Tormentilla complex, waarvan, al naar gelang van de leeftijd en de gevoeligheid van het patiëntje, drie tot vijfmaal per dag 2-3 druppels kunnen worden ingenomen. Deze dosering kan geleidelijk worden verhoogd, tot de ontlasting weer de normale vastheid krijgt.

Ter ondersteuning van deze behandeling kunt u veel warme zitbaden toepassen, of vochtig-warme buikomslagen met kamille- of heermoesthee.

Als voeding dient u in eerste instantie een zilvervliesrijst dieet te kiezen. Voor de rijstepap moet u dus geen witgepolijste rijst, maar uitsluitend zilvervliesrijst gebruiken. Aan deze pap kunnen wij nog wat ongekookt wortelsap toevoegen. Hiervoor kunt u ook Biocarottin gebruiken, waarvan u een half tot een vierde theelepeltje aan de pap toevoegt. Zolang deze ziekte voortduurt, dienen kinderen en volwassenen een glutenvrije voeding tot zich te nemen. Daarom is rijst de beste graansoort die wij kunnen gebruiken bij coeliakie en multiple sclerose.

Producten van wit meel of witte griesmeel, kunt u beter niet geven.

Geef GEEN witmeel producten zoals wit brood en alle bereidingen ervan. Gekookte aardappelen waar men puree van maakt, zijn wel aan te raden. Hierbij kunt u nog wat ongekookt wortelsap doen. Van de groenten kunt u het eerst eens met kleine beetjes gestoofde prei proberen. Andere groenten zijn niet aan te bevelen, zolang de ziekte niet volkomen is genezen.

Glutenvrij dieet met deze logo's

Van de vruchten komen rauwe geraspte appelen in aanmerking die u met wat rauwe bananen kunt vermengen. Bosbessen zijn ook erg goed. Zodra de acute verschijnselen voorbij zijn, mag u ook grapefruitsap nemen. Ook eikelcacao is een geschikte drank, mits u er niet te veel van gebruikt.

Opgepast bij kruisbestuiving

Boekweit en haver zijn van nature glutenvrij, maar er is een hoge risico op besmetting met glutenbevattende granen tijdens de productie. Het is raadzaam vanwege dit contaminatiegevaar alleen haver, haverproducten en boekweit te
kiezen met de vermelding ‘glutenvrij’ en/of het glutenvrij logo.

U dient in het begin slechts een geringe hoeveelheid voedsel te gebruiken. U mag pas geleidelijk aan meer gaan eten, wanneer de spijsvertering weer enigszins normaal is: de ontlasting weer vast is en de juiste kleur vertoont. Te veel voedsel verergert de zaak eerder dan te weinig voedsel. Het kan niettemin zijn dat een van de genoemde voedingsmiddelen stoornissen veroorzaakt; laat in dat geval de individuele gevoeligheid van het patiëntje de keuze van de voeding bepalen. Wanneer de ontlasting weer normaal is, kunt u steeds minder van deze middelen geven en ook de eikelcacao langzaam weglaten. Probeer geleidelijk aan weer over te schakelen op de normale voeding. Doen zich dan toch weer moeilijkheden voor. dan moet u zich opnieuw, zo mogelijk nog strenger, aan het dieet houden.

dieet van zilverrijst
Zilverrijst recept

In veel gevallen heeft ook amandelmelk goede diensten bewezen. Neem de gegeven richtlijnen in acht en richt u naar de individuele gevoeligheid van uw kind; met wat geduld en volharding zal de spijsvertering weer normaal kunnen werken. Door de gebrekkige spijsvertering, die het gevolg is van een gestoorde darmfunctie, wordt de voeding onvoldoende benut en is vooral de resorptie (opname) van mineralen zeer beperkt. Bij dergelijke kinderen komen dan ook vaak beenfracturen voor, ten gevolge van een groot kalkgebrek. Dit zou voorkomen kunnen worden door een biologisch kalkpreparaat, zoals Urticalcin te gebruiken. Dit neemt bovendien de neiging tot krampen weg die bij deze ziekte eveneens door kalkgebrek worden veroorzaakt.

Waar zitten gluten in?

Volgende producten bevatten gluten wanneer één van deze ingrediënten vermeld zijn op het etiket:

 • tarwe, rogge, gerst, haver, spelt, kamut, triticale
 • tarwemeel, tarwegriesmeel
 • muesli, cruesli
 • gehydrolyseerd eiwit kan wijzen op aanwezigheid van gluten
 • paneermeel
 • couscous, bulgur, seitan
 • roggemeel, roggebloem
 • havermout, havervlokken, havermeel
 • gort, gerstemoutbloem, parelgort
 • tarwebloem, tarwemout
 • zemelen, grutten
 • deegwaren: vermicelli, macaroni, spaghetti, mie
 • gerstemoutextract
 • mout
 • De additieven E 1400 tot en met E 1451 zijn dextrine en afgeleiden van zetmeel.

Op het etiket moet de producent vermelden welk type meel hij gebruikt heeft om aan te geven of er gluten kunnen inzitten of niet. Heeft de fabrikant maïs- of rijstzetmeel gebruikt, dan is de aanduiding zetmeel of gemodificeerd zetmeel voldoende. Heeft men toch meel gebruikt welke gluten kan bevatten, dan moet er bijvoorbeeld tarwezetmeel of gemodificeerd tarwezetmeel op het etiket staan.

Wat kan en wat kan niet

Zetmeel = OK
Gerstzetmeel, tarwezetmeel, speltzetmeel = NIET OK

Voedingsmiddelen zonder gluten?

Voor glutenvrije producten wordt de 20 ppm (parts per million) gluten of 20 mg gluten per kg product grens gehanteerd.

In volgende voedingsmiddelen zitten geen gluten: aardappelen, maïs, rijst, boekweit, soja, cassave (wortelsoort waar men meel van maakt) en johannesbroodpitmeel.

Veel gebruikte glutenvrije bindmiddelen: maïzena, arrowroot (pijlwortel), aardappelzetmeel, guarpitmeel (E412), tapioca (cassave), agar-agar, johannesbroodpitmeel/carobe (E410), gelatine, sago, pectine, xanthaangom (E415).

Kies voor merken die geen gluten in hun voedingsproducten gebruiken:

 • No Gluten
 • Loprofin
 • Aproten
 • Proceli
 • Delhaize
 • Allergo
 • Valpiform
 • Trader Joe
 • Poensgen
 • NOG VELE ANDEREN

Het kan voorkomen dat het gehalte aan gluten voor iemand toch te veel is, ook al is het wettelijk toegestaan. In dat geval bieden alleen producten die van nature glutenvrij zijn uitkomst.

Psoriasis en glutenvrij dieet

Bij mensen met psoriasis wordt zeer sterk aangeraden dat zij een glutenvrij dieet volgen. De effecten van dit dieet kan wel enkele maanden op zich laten wachten. Wees geduldig! Het geduld zal beloond worden.


Wanneer u voor het verlichten van de symptomen van Gee-Herter bovenstaande methoden gebruikt, gelieve dan eerst een arts te raadplegen om de behandeling te bespreken.


Bronnen:

 1. http://www.encyclo.nl/begrip/ziekte%20van%20Gee-Herter
 2. De kleine dokter – A. Vogel
 3. Celiac Disease – Makharia et al., 2012 – Published online 2012 Aug 16. doi: 10.1155/2012/758560
 4. Dieet en psoriasis: deel 2. Coeliakie en de rol van een glutenvrij dieet – Published online 2014 Apr 26. doi: 10.1016/j.jaad.2014.03.017
 5. https://www.maagdarmleverolv.be/wp-content/uploads/2018/09/Glutenintolerantie.pdf