Laat de natuur je spijsvertering helpen

Vetten, eiwitten en koolhydraten zijn voedingsgroepen die tot ons dagelijks dieet behoren. Alle drie zijn het complexe stoffen. Ze worden tot kleine beetjes afgebroken. Dat gebeurt door enzymen in ons speeksel, onze maag, alvleesklier en in onze darmen. Vervolgens neemt de dunne darm ze op. Wanneer dit niet optimaal verloopt, kunnen plantaardige middelen en enzymen je helpen dit natuurlijke proces ondersteunen. Zo wordt de spijsvertering minder belast.

Een overbelaste spijsvertering

Iedereen heeft wel eens last van een zwaar gevoel in de maag of van zure oprispingen. Dit komt omdat we te weinig enzymen produceren. De oorzaken hiervoor liggen bij stress, slecht kauwen en je eten te vlug inslikken. Wanneer je ouder wordt, wordt het er niet beter op. Vaak besteden we te weinig aandacht aan de kwaliteit van onze voeding. We eten vaak vooraf bereid voedsel dat we te lang laten koken. Het gevolg is dat onze voeding onvoldoende verteert en slecht wordt opgenomen. Onze spijsvertering speelt dan op. We krijgen een zware maag, zure oprispingen, een opgeblazen gevoel of voelen ons misselijk. We krijgen last van winderigheid, krampen en problemen met de stoelgang. We noemen dit spijsverteringsproblemen.

Preventie

Rustig eten en goed kauwen blijft hier de boodschap. Zo kan je je spijsvertering alvast een handje helpen. Verse producten zoals groenten en fruit bevatten de meeste enzymen. Voedingsproducten die niet goed zijn voor je spijsvertering zijn o.a. gefrituurde of gebakken hapjes, bereide vleeswaren, maaltijden voor de microgolfoven, conserven, witbrood en geraffineerde suiker. Ook alcohol is een gekende boosdoener. Veel mensen eten ook gewoon te veel.

Het juiste voedsel combineren

Niet alleen bereide voeding leidt tot een slechte spijsvertering. Ook eten we soms dingen die helemaal niet bij elkaar passen. We denken dan vooral aan eiwitten en geconcentreerde koolhydraten. Voorbeelden hiervan zijn: brood, pasta, wortel- en knolgewassen. Dit soort combinaties moet je vermijden. Hierna vertellen we wat meer over wat wel een goed combinatie is.

Plantaardig voedsel ondersteunt de spijsvertering

Wetenschappelijke studies tonen aan dat bepaalde plantaardige producten de werking van ons metabolisme een handje kunnen helpen. Wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat dit voor gemberwortel en het blad van de wilde artisjok zeer zeker het geval is. Gember helpt onze maag een handje zodat ze beter haar werk kan doen. Zo komen er meer enzymen vrij en krijgen we de indruk dat ons voedsel vlugger verteerd is. Het blad van de wilde artisjok speelt een rol bij de galproductie. Vetten kunnen hierdoor beter verteren. Gember en het blad van de wilde artisjok dragen daarom zeker bij tot het verlichten van de spijsvertering. Deze combinatie verlicht spijsverteringsklachten, het gevoel van een zware, te volle maag. Ook andere symptomen zoals oprispingen, maagzuur en krampen verminderen.

Te weinig enzymen?

Een tekort aan spijsverteringsenzymen kan aangevuld worden met supplementen. Dit kan door het toedien van dierlijke enzymen. Hierbij zijn de alvleesklier van varkens en runderen vaak gebruikte bronnen van enzymen. Er bestaan echter ook enzymen van plantaardige oorsprong. Voorbeelden hiervan zijn bromelaïne uit ananas en papaïne uit papaja. Dit zijn zogenaamde eiwitsplitsende enzymen. De wetenschappelijke naam hiervan luidt proteolytische enzymen. Om de werking van deze plantaardige enzymen te verruimen kun je er micro-organismen afkomstig uit fermentatie aan toevoegen. Fermentatie vind je bijvoorbeeld terug bij yoghurt die ontstaat na het fermenteren van melk of bij druivensap dat gefermenteerd is tot wijn. Sommige siroopsoorten zijn gefermenteerd uit graan. Behalve eiwitsplitsende enzymen bestaan er ook koolhydraatsplitsende enzymen en vetsplitsende enzymen. Respectievelijk gaat het hier over amylasen en lipasen. Plantaardige enzymen zijn niet alleen te verkiezen om dierenleed uit de wereld te bannen. Ze doen hun werk beter dan de dierlijke varianten. Zo zijn ze beter bestand tegen uiteenlopende temperaturen en zuurtegraden.

Geef een antwoord