Genitale psoriasis

Genitale psoriasis

Genitale psoriasis: Wat is het?

We hebben het over genitale psoriasis. De algemene benaming is psoriasis inversa = psoriasis in de huidplooien (liezen, oksels, plooi onder de borsten, buikplooi, navel, bilspleet en plooien van de genitale huid).

Belangrijk is om zeker te zijn dat het over psoriasis gaat en geen eczeem of een type van huidkanker . Het is aangeraden bij onzekerheid de dokter te raadplegen.

Locatie genitale psoriasis bij man en vrouw:

  • Vrouwen: venusheuvel, kleine en grote schaamlippen, dijbeenplooi, liesplooi, anus.
  • Mannen: penisbasis, penis, balzak, eikel, dijbeenplooi, liesplooi, anus.

Door genitale psoriasis kunnen overal kloven en barstjes ontstaan wat een toiletbezoek soms ondragelijk maakt.

Soms is men op het lichaam vrij van psoriasis maar heeft men plotseling last van genitale plaques tussen de plooien (liesstreek). De psoriasis wordt meestal veroorzaakt door wrijving van de huid met kleding (lange wandeling, te strak ondergoed) of wrijving van huid op huid (te dik, tijdens geslachtsverkeer). Dit wordt ook wel het Koebner phenomenon genoemd. Wonden lokken in dit geval een psoriasis reactie uit. Het is dus belangrijk er voor te zorgen dat je geen huidirritaties of wonden oploopt.

Plooien en lies: Psoriasis is niet schilferig of rood maar eerder witachtig tussen de plooien en lies. De huid kan ook scheurtjes vertonen. Het lijkt een beetje op een schimmelinfectie maar dat is het natuurlijk niet.

Psoriasis en schaamhaar: Het haar boven de genitaliën is een plaats waar psoriasis zich kan voordoen. Deze plaats is meestal gevoeliger dan de hoofdhuid. Een zachte behandeling is dus noodzakelijk.

Dijen en binnenkant benen: De psoriasis bestaat uit vele kleinere vlekken die erg rood en schilferig zijn. Deze plaques ontstaan tijdens wandelen of lopen.

Psoriasis op genitaliën: Dit kan zowel voorkomen bij mannen als vrouwen:

  • Op de vulva kan een gladde, niet schilferige roodheid ontstaan. Bij wondjes (seksueel contact) kan droogheid en verdikking van de huid ontstaan.
  • Bij de man kunnen ontelbare kleine rode vlekjes op de eikel of de schacht ontstaan. De huid kan schilferig of glanzend rood zien. Meestal maakt het niets uit of een man al dan niet besneden is.

Anus: Droogheid en jeuk rond de anus zorgen er voor de dat huid scheurt. Hierdoor komt er bloed vrij bij de ontlasting. Het kan pijn en tegelijkertijd erge jeuk veroorzaken.

Oorzaken van genitale psoriasis

Zoals ik reeds herhaaldelijk aangehaald heb, is psoriasis een symptoom van een verstoring in het immuunsysteem. Met andere woorden, stress, een slecht eetpatroon, medicatie, alcohol, roken, bij ziekte, chemotherapie, leaky-gut syndroom, glutenintolerantie, melk- of eerder caseïne intolerantie, voeding welke histamine bevat, etc etc. Te veel om op te noemen eigenlijk. Het is dus aan jou om de juiste trigger te vinden zodat je op die manier opflakkeringen van psoriasis kan verminderen. Lees hiervoor het boek dat ik geschreven heb: Psoriasis behandelen op een natuurlijke manier

Psoriasis die in huidplooien voorkomen, hebben meer verzorging nodig. Door te vermageren kan je daar dus al deels iets tegen doen zeker als je nu op dit moment met overgewicht kampt. Wanneer je producten gebruikt voor de genitaliën is het belangrijk producten te gebruiken die weinig tot niet irriterend zijn.

Psoriasis kan dan ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een schimmelinfectie, een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) of een andere huidziekte.

Psychische factor

Genitale psoriasis behandelenHet probleem is groter dan men eerst denkt. Er wordt weinig over gesproken maar bijna de helft van alle psoriasispatiënten lijden er onder. Genitale psoriasis kan heel wat stress teweegbrengen en wordt anderzijds net door stress getriggert. Het lijkt wel een vicieuze cirkel waar men niet uitgeraakt.

Denken we maar aan seksueel contant? Hoe lost een patiënt met genitale psoriasis dat op? Hoe groot is de kans op relatieproblemen? Hoeveel patiënten gaan niet naar de dokter simpelweg uit schaamte? Daarbij kan er een constante jeuk heersen waardoor een patiënt zich gewoon radeloos en gefrustreerd voelt.

Enkele producten die stress verlichten en meer rust brengen:

Saffraan platinum – MannaVital 60V-caps: een positieve stemming en meer emotionele balans – een rustige en ontspannen houding – een gezonde slaap. Het bevat eveneens het primaire antioxidans Superoxide Dismutase SOD wat helpt het lichaam beter te beschermen tegen vrije radicalen en helpt  ontstekingen te voorkomen (1).

Conventionele behandeling

Wanneer men een behandeling start met agressieve zalven op doktersvoorschrift, is de kans zeer groot dat de aandoening alleen maar erger wordt. Men smeert de zalf tussen de huidplooien waar het vochtig is. Dit kan tot sterke irritaties leiden aangezien elk medicinaal product wel één of andere irriterende bijwerking heeft.

De huid van de genitaliën is dunner dan de normale huid van onze handen bijvoorbeeld. Het gebruik van steroïden/cortisonen kan de huid beschadigen. Dat kan tot infecties leiden omdat deze producten de huid nog dunner maken. Gebruik je toch corticosteroïden, smeer het dan in uitermate kleine hoeveelheden. Gebruik steroïden beperkt aangezien het lichaam hieraan kan gewennen en het zijn effect verliest.

—————————————————————————————————————————–

TIP

=> Mattisson HealthStyle Bitterzout Epsom 650GR

=> Sea Line Dode Zee Zout 1KG

Deze tips is vooral voor psoriasispatiënten die aanzienlijk bedekt zijn met psoriasis plaque.

epsom zout en dode zeezout

  1. Neem een badkuur dagelijks gedurende 3 weken met dode zeezout of Epsomzout. Gebruik hiervoor lauw tot warm badwater maar zeker geen heet badwater. Gebruik zoveel zout als nodig tot wanneer het zout niet meer oplost in het badwater. Meestal is dat een kop en half.
  2. Na een half uur, neem je een zachte borstel of een heel zachte scrub om de dode huidcellen te verwijderen. Deze komen nu goed los doordat je een half uur in het badwater hebt gezeten. Heb je kloofjes en barstjes? Laat de scrub dan achterwege.
  3. Wanneer je dat gedaan hebt, smeer je de plaatsen met psoriasis in met een hyperallergene crème (die je koopt of zelf maakt – zie boek). De bedoeling is dat de crème de huid verder hydrateert en beschermt tegen uitdrogen.  Zelfgemaakte crèmes met een beetje bijenwas en oliën die minder snel in de huid trekken, doen de truc. Een mengsel van vitamine E-olie, pindanootolie en olijfolie kunnen op lokale plekken een groot verschil maken. Je kan ook een van de zalven gebruiken die ik hieronder aanraadt. Gebruik op deze plaats geen etherische oliën tenzij deze net de werking hebben, de huid te kalmeren en niet te irriteren. Op die manier zijn deze plaatsen vrij van schilfers en kan je heerlijk genieten van je vrijpartij.
  4. Gebruik voldoende smeermiddel zodat het voor iedereen fijn blijft. 

—————————————————————————————————————————–

Mogelijkheden bij genitale psoriasis

In het boek staan algemene tips om psoriasis aan te pakken. Deze tips gelden natuurlijk ook voor genitale psoriasis. We sommen er hier enkele op:

1. Zalven en crèmes die de huid beschermen:

 

2. Etherische oliën die men kan mengen met een bestaande zalf of crème en die zeer geschikt zijn bij psoriasis. Lees altijd aandachtig de bijsluiter. Nooit onverdund op de huid gebruiken, patch test uitvoeren voor gebruik:

3. Omega 3, Vitamine B en vitamine D levels op pijl houden.

4. Alles wat in het lichaam histamine opwekt, vermijden (zoals tomaten, bepaalde medicatie etc.).

5. Silicium die de collageenproductie stimuleert en de huid gezond houdt.

6. Ontstekingsreacties vermijden of helpen vermijden.


Bron:

www.huidarts.info

www.issvd.orgissvd.org

Role of Oxidative Stress in Various Stages of Psoriasis – Dipali et al. (2010)

Een reactie achterlaten