Genitale psoriasis

Genitale psoriasis behandelen

Genitale psoriasis: Wat is het?

Psoriasis komt niet alleen voor op ellebogen, rug, hoofdhuid handpalmen, benen enz. maar ook rond en op genitaliën zelf. We noemen dit genitale psoriasis. De algemene benaming is psoriasis inversa = psoriasis in de huidplooien (liezen, oksels, plooi onder de borsten, buikplooi, navel, bilspleet en plooien van de genitale huid).

seksuele relatieproblemen door genitale psoriasis
Relatieproblemen?

Het probleem is groter dan men eerst denkt. Er wordt weinig over gesproken maar bijna de helft van alle psoriasispatiënten lijden er onder. Genitale psoriasis kan heel wat stress teweegbrengen. Denken we maar aan seksueel contant? Hoe lost een patiënt met genitale psoriasis dat op? Hoe groot is de kans op relatieproblemen? Hoeveel patiënten gaan niet naar de dokter simpelweg uit schaamte? Daarbij kan er een constante jeuk heersen waardoor een patiënt zich gewoon radeloos en gefrustreerd voelt.

Voorkomen bij man en vrouw:

  • Vrouwen: venusheuvel, kleine en grote schaamlippen, dijbeenplooi, liesplooi, anus.
  • Mannen: penisbasis, penis, balzak, eikel, dijbeenplooi, liesplooi, anus.

Door genitale psoriasis kunnen overal kloven en barstjes ontstaan wat een toiletbezoek soms ondragelijk maakt.

pijnlijk toiletbezoek door genitale psoriasis
Pijnlijk toiletbezoek

Soms is men op het lichaam vrij van psoriasis maar heeft men plotseling last van genitale plaques tussen de plooien (liesstreek). De psoriasis wordt meestal veroorzaakt door vrijwing van de huid met kleding (lange wandeling, te strak ondergoed) of wrijving van huid op huid (te dik, tijdens geslachtsverkeer). Dit wordt ook wel het Koebner phenomenon genoemd. Wonden lokken in dit geval een psoriasis reactie uit. Het is dus belangrijk er voor te zorgen dat je geen huidirriaties of wonden oploopt.

Plooien en lies: Psoriasis is niet schilferig of rood maar eerder witachtig tussen de plooien en lies. De huid kan ook scheurtjes vertonen. Het lijkt een beetje op een schimmelinfectie maar dat is het natuurlijk niet.

Psoriasis en schaamhaar: Het haar boven de genitaliën is een plaats waar psoriasis zich kan voordoen. Deze plaats is meestal gevoeliger dan de hoofdhuid. Een zachte behandeling is dus noodzakelijk.

Dijen en binnekant benen: De psoriasis bestaat uit vele kleinere vlekken die erg rood en schilferig zijn. Deze plaques ontstaan tijdens wandelen of lopen.

Psoriasis op genitaliën: Dit kan zowel voorkomen bij mannen als vrouwen:

  • Op de vulva kan een gladde, niet schilferige roodheid ontstaan. Bij wondjes (seksueel contact) kan droogheid en verdikking van de huid ontstaan.
  • Bij de man kunnen ontelbare kleine rode vlekjes op de eikel of de schacht ontstaan. De huid kan schilferig of glanzend rood zien. Meestal maakt het niets uit of een man al dan niet besneden is.

Anus: Droogheid en jeuk rond de anus zorgen er voor de dat huid scheurt. Hierdoor komt er bloed vrij bij de ontlasting. Het kan pijn en tegelijkertijd erge jeuk veroorzaken.

Andere aandoeningen: Zoals ik reeds herhaaldelijk aangehaald heb, is psoriasis een symptoom van een verstoring in het immuunsysteem. Psoriasis kan dan ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een schimmelinfectie, een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) of een andere huidziekte.

Conventionele behandeling

Wanneer men een behandeling start met agressieve zalven op doktersvoorschrift, is de kans zeer groot dat de aandoening alleen maar erger wordt. Men smeert de zalf tussen de huidplooien waar het vochtig is. Dit kan tot sterke irritaties leiden aangezien elk medicinaal product wel één of andere irriterende bijwerking heeft.

De huid van de genitaliën is dunner dan de normale huid van onze handen bijvoorbeeld. Het gebruik van steroïden/cortisonen kan de huid beschadigen. Dat kan tot infecties leiden omdat deze producten de huid nog dunner maken. Gebruik je toch corticosteroïden, smeer het dan in uitermate kleine hoeveelheden. Gebruik steroïden beperkt aangezien het lichaam hieraan kan gewennen en het zijn effect verliest.

Bron:

www.huidarts.info

www.issvd.orgissvd.org

Geef een reactie