Conventionele behandelingen: op lange termijn niet aan te raden

Elke psoriasis patiënt heeft zich ooit wel aangemeld bij een dermatoloog of huidspecialist. Wanneer de diagnose gesteld is, wordt een behandelingsstrategie uitgewerkt die grotendeels bestaat uit lichttherapie en cortisone behandeling. Die strategie kan gecombineerd worden met andere agressieve medicatie die u uiteindelijk veel geld kost. Waarschijnlijk heeft u daarbij op lange termijn niet het gewenste effect bereikt aangezien er weinig psoriasispatiënten zijn die volledig psoriasis vrij zijn. Soms werken de behandelingsmethoden niet zoals gewenst of is de huidaandoening zelfs nog erger geworden. Verschillende wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat agressieve behandelingsmethoden niet werken om psoriasis OP LANGE TERMIJN te behandelen.

Enkele voorbeelden zijn:

 • Tazarotene 0.1% gel plus corticosteroid cream in the treatment of plaque psoriasis: Mark G. Lebwohl et al, 1998
 • Clearance is not a realistic expectation of psoriasis treatment: Sami N. Al-Suwaidan et al, 2000

Psoriasis is eigenlijk geen huidziekte = het is de (over)activatie van het immuunsysteem door schadelijke stoffen of andere dat zich reflecteert op de huid en inwendige organen.

Wil je je psoriasis voor goed aanpakken, dan moet je de OORZAAK opzoeken. De aandoening behandelen is op zoek gaan naar de trigger voor jouw die psoriasis opwekt. Ik heb een heel boel opzoekwerk gedaan en hieronder is wat ik gevonden heb (meer info in het e-boek). Het is dus niet zozeer wat je verplicht moet eten en doen maar wat je LATEN MOET om je immuunsysteem in evenwicht te houden. Natuurlijk zijn er middelen op de markt die ontstekingswerend zijn (inwendig als uitwendig) maar daarmee is de oorzaak nog niet aangepakt of is het soms niet voldoende om de aandoening degelijk te kunnen behandelen.

De lijst is lang en te veel om in één artikel op te sommen. Daarom hebben we er ook een boek over geschreven. Er zijn zoveel factoren die een psoriasisuitbraak kunnen triggeren. Ik stel voor alvast een dagboekje bij te houden en vast te leggen wat men eet en welke medicatie of supplementen dat men neemt. Ook wanneer je een slechte dag had of een periode dat het minder met je ging. 

LEES MEER: https://www.psoriasisbehandeling.com/category/risicofactoren

Goedkope en natuurlijke inzetbare remedie(s) tegen psoriasis

Als we ziek zijn, gaan we meestal op zoek naar moeilijke en bijna niet verkrijgbare recepten. Ze moesten maar eens helpen. Als het een ‘wondermiddel’ wordt genoemd, zijn we al snel geneigd om het te kopen. Maar dikwijls kan je het gewoon in het natuurwinkel zonder dat men er iets van af weet. Enkele tips die echt helpen:

Lichaamsverzorging

behandeling met zeezout
Ontstekingsremmende werking van zeezout

Wat een psoriasis patiënt absoluut niet mag doen, is krabben waar het jeukt. Dat is sneller gezegd dan gedaan. Dus hoe lossen we dat op? Dikwijls worden hydraterende cremes voorgesteld maar wat eigenlijk werkt en zeer simpel en goedkoop is: zoutwatercompres op de plaque leggen. Gebruik geen keukenzout maar het iets beter zout zoals zeezout (hoger mineraal gehalte). Zout heeft een desinfecterende werking. Het kan wat pikken maar de jeuk is gegarandeerd weg en de huid is ontsmet.

Wanneer we spreken over hydratatie dienen we te kiezen voor een crème die de huid ook daadwerkelijk hydrateert en het vocht vervolgens bijhoudt. Dikwijls worden crèmes op basis van plantaardige olie voorgesteld. Crèmes op basis van shea boter en neem zijn zeer waardevol.

Zeep droogt de huid sterk uit. Gebruik enkel milde zepen met natuurlijke pH. Of beter probeer zoveel mogelijk zeep te vermijden.

Vermijd hard water. Kalk droogt te huid en het haar uit. Ik denk dat men dat zelf ook al onder vonden heeft en is eigenlijk niets nieuws maar het wordt vaak vergeten.

relatie spijsvertering en huid
Effect van toxische stoffen in het lichaam en de huid

Men is wat men eet en dat is helemaal juist. De gezondheid van de darmen wordt weerspiegelt op de huid. Kwalitatieve probiotica kunnen hierbij helpen om de darmen gezond te houden. Maar dit is slechts een onderdeel er van. De darmflora past zich aan naar het eten wat jij dagelijks inneemt. Verandert men van een koolhydraat rijk dieet naar een koolhydraat arm dieet, gaat de bacteriecommunity in de darmen automatisch veranderen.

Vermijd mogelijke voedselallergieën: lactose, gluten (granen in het algemeen), geraffineerde suiker (verhoogt insuline gehalte en dus ook inflammatieprocessen).

 

VIT D is in dit verhaal super belangrijk. Vit D vertraagt de celgroei en dus de vermindering van psoriasis. Vit D is verkrijgbaar in pillen, zalf maar de goedkoopste manier is natuurlijk in de zon (UV-B) gaan zitten. Opgelet! Zorg dat je steeds een goede zonnebrandfactor gebruikt.

LEES MEER: https://www.psoriasisbehandeling.com/category/behandelmethodes

Psoriasis dieet?

Een algemeen gezond dieet is superbelangrijk. Ik kan er niet genoeg op wijzen hoe belangrijk het is. Omdat het zo simpel lijkt, geloven vele niet dat hierdoor psoriasis volledig kan verdwijnen. Maar toch is het zo. Dat komt omdat bepaalde stoffen in onze voeding het immuunsysteem in gang zetten en psoriasis is net een auto-immuunziekte. Denken we maar aan de geraffineerde suiker waar alle vitaminen uit verwijderd zijn, bereide maaltijden, verwerkt vlees, E-nummers en bewaringsproducten. Weet je niet waar te beginnen?

Ga naar psoriasis dieet en lees het boek

Enkele voorbeelden die er in worden vermeld:

 • Vermijd groenten van de familie van de nachtschadigen en meer bepaalt tomaten. Sommige zijn van psoriasis verlost door geen tomaten of ketchup meer te consumeren. Ook pepers en paprika’s dien je uit je dieet te halen. Het is misschien niet voor iedereen effectief maar zeker de moeite waard om enkele weken uit te proberen. Italië is het land met de meeste psoriasispatiënten. Ook hier kan een link gemaakt worden. Aardappelen behoren ook tot de familie van de nachtschadigen. Vooral de witte aardappel zou heel wat schade kunnen aanrichten op je immuunsysteem. Naast de Italianen komen de Russen op de tweede plaats qua aantallen psoriasispatiënten. Zij eten dan ook voornamelijk de witte aardappel. Kom in het boek te weten waarom men deze voedingsstoffen best kan laten wanneer men lijdt aan psoriasis. 
 • Vermijd koffie, fructose en roken.
 • Fruit zoals citrusvruchten kunnen ook een negatieve invloed hebben op psoriasis.
 • Groenten en vooral groene groenten en bladgroenten zijn het meest waardevol. Wil je het echt goed doen, moet je dieet uit 80% groene groenten bestaan.
 • Eet geen gefrituurde zaken en dan bedoel ik niets.
 • Vermijd rood vlees. De overige 20% van de voeding bestaat uit kwalitatieve vis, kip ( gevogelte) en toegelaten is lamsvlees.
 • Vermijd alcohol inclusief bier.
 • Neem visolie omega 3 vetten.
  Drink minstens 6 tot 8 glazen water per dag.
 • Van eieren wordt ook wel eens gezegd dat men ze moet vermijden maar daar ben ik niet zo van overtuigd.

LEES MEER: https://www.psoriasisbehandeling.com/category/tips

Chiropractie

Chiropractie
Een betere bloedsomloop leidt tot betere zenuwgeleiding en werking van de darm.

Chiropractie aanpassingen kunnen verlichting bieden bij Psoriasis. Subluxation (mis-uitlijning van de wervels van de ruggengraat) kan psoriasis veroorzaken bij een beknelde zenuw of zenuwen van de normale bloedcirculatie naar de wanden en delen van het darmkanaal. Deze zenuwen zitten tussen de schouderbladen. Wanneer deze gestimuleerd worden, verhelpt dit de bloeddoorstroom in het darmspijsverteringsstelsel en vermindert zo de symptomen van psoriasis. Weinig mensen hebben zich er waarschijnlijk al voor aangeboden maar we blijven het herhalen, een goede darmwerking zorgt voor een stabiel immuunsysteem en dus het uitblijven van psoriasis.

Gebruik etherische oliën die psoriasis kunnen verlichten

Bepaalde etherische oliën zijn inzetbaar om psoriasis te verlichten. Lees het in het artikel:

En nog zoveel meer. Heb je zelf last van psoriasis en ben je te weten gekomen wat jouw psoriasis triggert? Stuur ons dan een e-mail of zet het in de comments. Zo helpen we anderen verder.

Een reactie achterlaten