Handgemaakte zalf voor eczeem en psoriasis

handgemaakte zalven

In een vorig artikel, heb ik reeds 3 olie recepten besproken die gebruikt kunnen worden om Psoriasis en Eczeem sterk ter verlichten. In dit artikel ga ik u uitleggen hoe je zelf een helende zalf kunt maken om je huid gehydrateerd te houden en die ontsteking te verminderen. Psoriasis genezen kan niet maar er bestaat wel een behandeling om de ernst van een psoriasis opflakkering te beperken of te vermijden.

De meeste behandelingsmethoden bestaan er in je huid proper en gehydrateerd te houden. Dat is evenwel niet voldoende. Daarbij bevatten medische zalven petrochemische bijproducten die beide huidaandoeningen zelfs nog verergeren.

De ingrediënten die wij in onze handgemaakte zalf gaan gebruiken, zijn volledig natuurlijk en ongevaarlijk voor de mens.

Handgemaakte zalf

Ingrediënten: 15 g kokosboter, 20 she boter, 10 g castor olie, 15 g zachte amandel olie, 10 g neem olie, enkele druppels vit E olie, enkele druppels lavendel olie

 • Kokosboter  zorgt voor een natuurlijke huidbarrière. Zo houdt het de huid gehydrateerd en verhinder je huidirritaties.
 • Shea boter bevat een bom aan vitaminen en heeft de geweldige eigenschap om de huid sterk te hydrateren. Het zorgt eveneens voor celregeneratie zodat wonden sneller helen.
 • Castor olie staat bekend als wonderolie en verminderd roodheid en irritatie.
  castor zaden
  Castor zaden
 • amandel olie zorgt eveneens voor hydratatie maar in ons recept zorgt het voor de juiste structuur van de zalf.
 • Neem olie is dik van structuur en  heeft een sterke geur. De neem olie zorgt voor een snelle regeneratie van de huid. Het wordt ook wel gebruik tegen insectenbeten en insectenwereld middel. Het werkt antibacterieel, anti-jeuk en zorgt net zoals de kokosboter voor een natuurlijke barrière voor de huid.
 • Vit E olie werkt als een anti-oxidant
 • Lavendel olie werkt huid herstellend en neemt de sterke geur van de neem olie weg.

Bereiding: Neem een kleine pot en giet er de amandel en caster olie in. Voeg vervolgens de she en kokosboter in de pot. Plaats de pot in een bain-marie. Zo zal de boter langzaam smelten en vermengen met de olie. Een bain-marie is noodzakelijk zodat het al zijn functies behoudt tijdens het opwarmen in de pot. Door oververhitting kunnen oliën hun kracht verliezen.

Nadat alles gesmolten is, haal je de kom uit de bain-marie en kuis je deze aan de onderkant af met een doek. Plaats de pot in de frigo tot de olie wat opgesteven is maar nog net lopend en doorzichtig is. Dat duurt ongeveer 5 minuten. Heb je te lang gewacht, dan moet je alles opnieuw opwarmen in de bain-marie.

Voeg vervolgens de neem olie, de vit E en lavendel olie toe aan het mengsel. Meng alles grondig. Giet het mengsel in een zalfpotje.

Gebruik: Wanneer het mengsel volledig hard geworden is, kan je er met je vinger een beetje uithalen. Door de lichaamswarmte zal de zalf onmiddellijk smelten op je handpalmen en de rest van je lichaam. Wil je het iets meer smeuïger maken, dan kan je een beetje bijenwas in de zalf gebruiken. Om het helemaal compleet te maken, kan je enkele druppels honing toevoegen. Dit voedt de huid met tal van vitaminen en mineralen.

 

Opgelet! Sommige mensen kunnen allergische zijn aan neem olie. Test de handgemaakte zalf eerst uit op een kleine plek voor gebruik. Raadpleeg steeds een arts indien nodig.

 

Een mengsel dat het ook zeer goed doet en al redelijk wat resultaten geboekt heeft: Een mengsel van olijfolie en pindanootolie werkt goed tegen droge shilfers. Het kan snel in de huid dringen en maakt de shilfers zacht.

Oliën die kunnen gebruik worden voor bereidingen van DIY huidverzorgingsproducten

Abrikozenpitolie

Deze olie is uitermate geschikt voor doffe en vermoeide huid. Je huid gaat hierdoor direct glanzen en jij voelt je meteen opgewekt! Bijkomend werkt dit basisproduct voor essentiële oliën zowel versoepelend als verstevigend.

Zoete amandelolie

Deze olie bevat omega-9 en de vitamines A & E. Dit product is uitermate geschikt voor droge en geïrriteerde huid. Wie zoals psoriasispatiënten gemakkelijk kloven, gebarsten of jeukende huid heeft, zal hier veel baat bij hebben.

Arganolie

Arganolie is een product dat sedert eeuwen gebruikt wordt om de wat oudere huid te laten herstellen. Zo is deze olie bijzonder geschikt bij de preventie van droge huid.

Avocado-olie

Dit product heeft een hoog gehalte aan fytosterolen. Zo is advocado-olie uiterst geschikt voor de delicate huid in onze hals of om droge plekken op de ellebogen en hielen te behandelen.

Baobabolie

Dit middel verzacht en maakt de huid soepel. Deze eigenschap komt goed van pas bij kloven of de verzorging van zeer droge huid. Na gebruik van deze olie blijft een vette laag op de beschadigde plekken achter. Ondanks het vet, hoef je geen angst te hebben voor mee-eters. De olie wordt geperst uit de zaadjes van de Afrikaanse baobabboom.

Bernagie-olie

Bernagie-olie maakt een oudere huid met rimpels terug soepel en levendig. Dit is mogelijk omdat dit product gammalinoleenzuur bevat, wat een vorm is van omega 6.

Calophyllumolie

Dit product herstelt, verzacht en voedt een beschadigde huid. Ook bij probleemhuid waarbij er sprake is van roodheid, kloven, adervorming en couperose. Bijkomend ondersteunt deze olie de bloedsomloop.

Jojoba-olie

Deze olie is niet specifiek bedoeld voor droge huid zoals bij psoriasis. Dit product lijkt heel erg op onze natuurlijke huidtalg. Zodoende is deze olie geschikt voor alle huidtypes die hierdoor in balans gehouden worden.

Zwarte komijnolie

Deze essentiële olie maakt de huid terug soepel en werkt herstellend. Dit middel was al bekend bij de oude Egyptenaren. Ook bij psoriasis en andere vormen van droge en geprikkelde huid kan deze olie verzachtend werken. Dit product maakt de huid soepel en glanzend.

Macadamia-olie

Deze notenolie werkt vochtinbrengend en voedend. Zo wordt je huid zachter en glanzend. In tegenstelling tot andere producten laat deze olie geen vet achter op de huid.

Muskaatroosolie

Deze olie herstelt een gerimpelde huid zodat die er terug levendiger uitziet. Dit is mogelijk omdat dit product vitamine E en vitamine A bevat die ervoor zorgen dat de huid haar soepelheid behoudt. De opperhuid wordt hierdoor gehydrateerd.

Teunisbloemolie

Dit product is geschikt voor een droge, geïrriteerde, rimpelige huid. Deze olie bevat het omega-6 vetzuur gammalinoleen en vitamine E. Zo kun je deze olie ook gebruiken bij rode en geïrriteerde huid. Deze wordt terug soepel en herstelt zich vlug.

Calendula-olie

Deze olie is een maceratie van de bloemen van de calendula in zonnebloemolie. De calendula of goudsbloem werkt preventief tegen ziektekiemen en herstelt het bindweefsel. Kwetsbare, rode of geprikkelde huid heeft veel baat van dit product. Dit middel werkt ook tegen zonnebrand, lichte brandwonden en bij insectenbeten.

Sint-Janskruid-olie

Deze olie is vervaardigd door middel van een maceratie van de bloemen van het Sint-Janskruid in olijfolie. Dit middel kun je gebruiken nadat je in de zon hebt gezet of bij een kapotte of overprikkelde huid. Ook bij brandwonden is dit middel efficiënt.

Wortelolie

Wortelolie verkrijg je door een maceratie van wortels in zonnebloem- en jojoba-olie. Deze olie bevat een hoge dosis provitamine A of bètacaroteen. Hierdoor kun je gemakkelijk bruinen en ziet je huid er stralend uit.

Druivenpitolie

Deze natuurlijke olie is rijk aan onverzadigde vetzuren en bevat van nature de biologisch actieve stof pycnogenol (ook wel ‘oligimeric procyanidin’), die hoort bij de flavonoïden. Deze stoffen hebben een anti-oxidatieve werking en zou bovendien de haarvaten versterken. Druivenpitolie is een heldere, lichtgroene huidolie, die behoort tot de drogende oliën. De olie laat zich makkelijk verdelen over de huid en trekt snel in de huid. Druivenpitolie geeft geen kleverig of vettig gevoel na aanbrengen.We voegen geen geurstoffen en/of aroma’s toe. Druivenpitolie ruikt natuurlijk en is onbewerkt.

Te koop

Geen zin om zelf recepten uit te proberen maar wel op zoek naar een goed product welke inzetbaar is bij psoriasis?


Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Psoriasis Behandeling
Average rating:  
 0 reviews

Geef een reactie