Sarsaparilla – het echte wonderkruid

Er wordt weinig over geschreven maar het is al sinds 1942 bekend dat het kruid Sarsaparilla een positieve invloed heeft op psoriasispatiënten en het zelfs in staat stelt om psoriasisvrij te worden (1)(2).

Inhoudsopgave

 1. Geneeskrachtige werking?
 2. Behandeling van Psoriasis met Sarsaparilla
 3. Recepten met Sarsaparilla
 4. Sarsaparilla Complex

Wat is Sarsaparilla?

Het is een plant die vooral voorkomt in Midden en Zuid-Amerika. Zijn echte naam is Smilax Officinalis. De naam zegt het zelf al: werkplek van de apotheker = Officinales. Geneeskrachtige planten kun je dus aan de hand van deze benaming herkennen.

Geneeskrachtige werking?

Ayer's Sarsaparilla purifies the blood Wellcome L0041345

Het zijn vooral de bijwortels die van de plant gebruikt worden en niet zozeer de stengels en de bladeren. Ze bevatten heel wat geneeskrachtige eigenschappen die aangeworven kunnen worden voor huidziekten of huidaandoeningen, ontgifting, reuma, artritis, herpes en veel meer. Het is dan ook niet onlogisch dat we dit kruid van dichterbij willen bekijken als het gaat over de bestrijding van psoriasis. Stoffen die een belangrijke rol spelen in de helende werking op het menselijk lichaam:

 • Sterolen: sarsasapogenine, smilagenine, sitosterol, stigmasterol en pollinastanol
 • Saponinen: sarsasaponine, smilasaponine, sarsaparilloside en sitosterol glucoside

Behandeling van Psoriasis met Sarsaparilla

In 1944 is er een studie uitgevoerd met psoriaspatiënten die tablets slikte met de actieve geneeskrachtige stof: saponin, sarsasaponin (THOMAS S. SAUNDERS, M.D.Arch Derm Syphilol. 1944;50(1):23-24. doi:10.1001/archderm.1944.01510130026006

) Meer dan de helft reageerde goed op de behandeling. Spijtig genoeg is er geen verder onderzoek meer uitgevoerd omtrent de behandling van psoriasis met deze geneeskrachtige plant.

Recepten met Sarsaparilla

Je kan bijvoorbeeld gemalen Sarsaparilla kopen en deze gebruiken om een drinkbaar mengsel te maken.

Recept 1:

 • Meng 1 of 2 theelepels van het poeder in 33cl water.
 • Laat het mengsel ongeveer 10 tot 15 minuten prutelen op een zacht vuur.
 • Drink maximaal 3 kopjes per dag.

Je kan er ook een tinctuur van maken met alcohol.

Eerst smaakt het opgeloste mengsel zoet maar geeft al snel een iets onaangename nasmaak. Je kan dit makkelijk verhelpen door bijvoorbeeld eerst een thee naar keuze te maken en vervolgens het water te gebruiken om het poeder in op te lossen. Zo smaakt de thee al stukken beter.

Recept 2:

Dit receptje heb ik gevonden op http://www.dekruidenwereld.be.

Brandnetel (kruid) – 50 g, berendruif (kruid) – 50 g, agrimonie (kruid) – 50 g, stinkende gouwe (kruid) – 50 g, sarsaparilla officinalis (wortel) – 100 g. Breng aan de kook twee eetlepels van de mengeling in 500 ml kokend water, kook gedeurende 10 minuten op een lage vuur, zeef het vervolgens. Drink 100 ml 4 keer per dag voor de maaltijd bij behandeling van psoriasis.

Recept 3:

Dit recept heb ik gevonden op http://nl.winesino.com/alternative-medicine/herbs-alternative-medicine/1002143857.html

Je hebt volgende ingrediënten nodig:

 • 1/2 theelepel sarsaparilla wortel
 • 1/2 theelepel zoethout
 • 1/2 theelepel pau d’ arco schors
 • 1/2 theelepel kliswortel
 • 1/2 theelepel Bupleurum wortel

Gebruik 750 ml water en voeg de ingrediënten er aan toe. Laat ongeveer een 5 minuten sudderen op een laag vuur. Gebruik een theekan om het kruid van de thee te scheiden. Drink maximaal 3 kopjes per dag.

Je kan Sarsaparrilla ook aankopen in gewone theezakjes, kruidmengsels, tabletten of zelfs als een zalf.

Hoewel het product voor de meeste onschadelijk is, moet je natuurlijk rekening houden met de gezondheidsrisico’s. Sommige kunnen bijvoorbeeld allergisch zijn aan de plant. Het is ook altijd aan te raden om te starten met een zeer lage dosis en geleidelijk aan te verhogen. Best ook niet serveren aan kinderen jonger dan 2 jaar of aan zwangere vrouwen. Raadpleeg steeds een arts en volg de instructies op.

Sarsaparilla Complex

Je kan Sarsaparilla ook aankopen in de vorm van een complex met andere geneeskrachtige kruiden. Deze is verkrijgbaar bij De online drogist. 

Sarsaparilla Zonnegoud

Bonusan Sarsaparilla – 9,34 euro


Bronnen:

(1) TREATMENT OF PSORIASIS WITH SARSAPARILLA COMPOUND – THOMAS S. SAUNDERS, M.D.

(2) Herbals in the Holistic Treatment of Psoriasis – BY HANNAH HILL, BS, NANCY ANDERSON, MD, MONA MALAKOUTI, MD, AND SHARON E. JACOB, MD

Een reactie achterlaten