Het effect van alcohol op het lichaam

Effect van alcohol

Er is door wetenschappelijke studies aangetoond dat mannen meer last hebben van hun psoriasis dan vrouwen wanneer ze grote hoeveelheden alcohol nuttigen. Ook in het psoriasis dieet raden we aan dat men geen alcohol dringt tijdens de behandeling. Maar logischer wijze gaat één glaasje geen kwaad doen. Het is maar wanneer men regelmatig dringt, dat het effectief effect gaat hebben op de psoriasisklachten. Een studie heeft uitgewezen dat ongeveer 2,3 alcoholische dranken per week gemiddeld, aanleiding kan geven tot een opflakkering van de aandoening. Dit zou te wijten kunnen zijn aan de gluten in bier omdat deze van gerst en andere granen gebrouwen worden. Onderzoek zou uitgewezen hebben dat bier meer kans geeft op opflakkeringen dan wanneer je wijn of andere alcoholische dranken drinkt zonder gluten.

  1. Qureshi AA, Dominguez PL, Choi HK, et al. Alcohol intake and risk of incident psoriasis in US women: a prospective study. Arch Dermatol 146(12):1364–9 (2010 Dec).

Plaques kunnen dan sneller optreden aan het dorsum of bovenkant van de handpalm.

Daarbij kan alcohol zeer schadelijke bijwerkingen geven wanneer deze gecombineerd worden met psoriasismedicatie zoals: methotrexaat en acitretine (merknaam Soriatane). Vooral vrouwen die een kinderwens hebben, dienen goed op te letten.

Een kater wordt veroorzaakt doordat vocht uit de hersenen onttrokken is. Dit geldt ook voor de huid. Overmatig drinken kan de huid uitdrogen met nadelige gevolgen voor psoriasis natuurlijk.

Alcohol kan het effect van medicatie zowel vertragen of net verhogen. Maar extra bijwerkingen treden meestal op.

Daarbij kan alcohol leiden tot obesitas wat een negatieve invloed heeft op PS.

Leverschade is een direct gevolg  van overmatige alcoholconsumptie. De lever is mee verantwoordelijk voor de immuniteit van het lichaam.

Oorzaak

De oorzaak kan terug gevonden worden in de verhoogde productie van cytokinines en celcyclus activators zoals cyclin D1 and Keratinocyte Growth Factor. De celgroei wordt gestimuleerd en het ontstekingsproces wordt in gang gezet. Hierdoor wordt de huid gevoeliger voor streptococcus infecties wat enorme complicaties voor de patiënt kan betekenen.

Het effect van alcohol op psoriasis

Een reactie achterlaten