Het verschil tussen eczeem en psoriasis

Verschil tussen eczeem en psoriasis

Het verschil tussen eczeem en psoriasis? Heb je een rode schilferige huid? Dan denken vele dat ze te kampen hebben met eczeem. Maar niets kan minder war zijn. Beide huidaandoeningen kunnen veel gelijkenis vertonen zodat ook dokters zich kunnen vergissen. Dat komt omdat eczeem meer voorkomt dan psoriasis. Maar hoe kan je zelf de diagnose stellen?

De oorzaken van eczeem en psoriasis

Waarschijnlijk kent u wel iemand in de buurt die ook last heeft van eczeem (atopisch eczeem). Dat komt omdat wel 4 procent van de bevolking last heeft van regelmatige eczeem aanvallen. Niet veel denkt u? Hierbij zijn de mensen niet bij gerekend die maar af en toe een opstoot van eczeem mee maken. Dat zijn er een boel meer. Eczeem is eigenlijk een benaming voor een boel huidaandoeningen die samen gebracht worden onder één noemer = eczeem. Die huidaandoeningen leiden eveneens tot een schilferige rode en jeukende huid. Deze huiduitslag kan het gevolg zijn van een allergische reactie (immuun ziekte tegen trigger). Buiten allergenen kunnen ook chemische producten aanleiding geven tot een geïrriteerde rode huid. Daarbuiten hebben we natuurlijk nog een ander soort van eczeem die veel moeilijker te behandelen valt. Dikwijls verdwijnt eczeem na je dertigste hoewel enkele er blijven onder lijden.

Psoriasis daarentegen is een auto-immuun ziekte.  Het is aangeboren en genetisch bepaald. Deze aandoening valt dus niet te genezen maar wel te behandelen. Daarbij komt nog dat Psoriasis ongeveer  3% van de bevolking treft. Hoe hard de ziekte een persoon treft, is moeilijk op voorhand te voorspellen. Opstoten kunnen opkomen en zelf weer weggaan. Bij andere personen komt het pas op later leeftijd maar ook kinderen worden getroffen.

Verschil tussen eczeem en psoriasis

Het verschil ligt dus duidelijk in de oorzaak zoals we hierboven uit de doeken gedaan hebben. Hierdoor krijgen we een duidelijk verschillend ziektebeeld. Eczeem komt voornamelijk voor aan de binnenkant van de ellebogen, knieën, oksels, nekplooi en aan de enkels. Dat zijn dus plaatsen waar het vochtig en warm is. Er kunnen ook kleine blaasjes, puistjes, kloofjes en minikorstjes ontstaan.  Anderzijds komt psoriasis voor op droge plaatsen van de huid die aan de buitenkant gelegen zijn.

Een ander kenmerk is dat eczeem niet zo hard schilfert. Bij psoriasis merken we duidelijk witte schubben die we makkelijk in het geheel van de huid kunnen verwijderen. Eenmaal de schubben verwijderd, ontstaat er een rode blinkende huid die typisch is voor deze aandoening. Bij eczeem lijkt het eerder een witte droge huid na het douchen en pelt niet af. Het zijn kleine schilfers die er niet zo snel afkomen. Natuurlijk heb je ook andere vormen. Als je eveneens de plaques open krabt, kan je natuurlijk wondjes (blaasjes met vocht) en infecties oplopen.

Conclusie

Aangezien beiden een andere oorzaak hebben, is het echt noodzakelijk dat we beiden verschillend behandelen. De conventionele behandelingsmethodes die dokters voorschrijven werken slechts tijdelijk. Onze huid wordt er aan gewend. We hebben dus een behandelingsmethode nodig die de echte oorzaak aanpakt en die inwerkt op het auto-immuun systeem.

 

 

Geef een reactie