Corona en psoriasis: Hoe kan je je immuniteit verhogen?

Corona-en-immuniteit-verhogen

Zeker tijdens een corona pandemie is het noodzakelijk om je te beschermen tegen de heersende ziekte. Dit is zeker het geval wanneer het gaat over een nieuw virus zoals het coronavirus. De meeste mensen kennen de 6 basisregels zoals Sciensano ze promoot. We gaan ze in dit artikel dus niet herhalen. In deze tekst willen we wat meer informatie geven voor wie lijdt aan psoriasis.

Psoriasis is immers een van vele onderliggende aandoeningen die er kunnen voor zorgen dat je vatbaarder bent voor het coronavirus en/ of dat je als patiënt zwaardere symptomen gaat ontwikkelen. Hierdoor loop je meer kans om in het ziekenhuis te belanden of op de dienst intensieve zorgen. Dit is uiteraard het laatste wat je wil meemaken.

Sciensano en meer

Behalve de 6 basisregels van Sciensano nauw op te volgen, zijn er nog andere dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je besmet raakt met het coronavirus. Zoals altijd zijn een goed uitgebalanceerde voeding en de juiste voedingssupplementen van zeer groot belang bij de preventie van ziekten. Bij corona is dit niet anders. Trouwens, je hoeft niet per se aan psoriasis te lijden om baat te hebben van de onderstaande raadgevingen. Veel mensen lijden aan vitamine- en mineralentekorten. Hierna lees je meer over de vitamines en mineralen in kwestie en geven we je ook informatie over de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid om beter bestand te zijn tegen corona.

Corona en psoriasis: immuniteit verhogen

Algemeen voorkomende vitaminetekorten

65% van de Belgen lijdt aan een vitamine D-tekort. 75% van de Nederlanders komt dan weer vitamine A tekort. 90% van de bevolking in de Verenigde Staten heeft vitamine E te kort. In hetzelfde land lijdt 37% van de bevolking aan een vitamine C-tekort. Gaan we kijken naar de algemene wereldbevolking dan lijdt 33% van alle mensen aan een zinktekort. Van het oudere segment in de bevolkingspiramide lijdt de helft aan een vitamine B-tekort. De helft van de Belgen heeft dan weer last van een tekort aan het element selenium.

Vitaminebehoeftes in uitzonderlijke omstandigheden

Je dagelijkse behoefte aan vitamines en mineralen is in grote mate afhankelijk van je activiteiten. Wie een stressvolle baan uitoefent, heeft vooral een grotere behoefte aan magnesium, vitamine B en vitamine C. Opgroeiende jongeren en kinderen hebben het meest behoefte aan vitamine B, eiwitten en magnesium. Dit is zeker het geval bij kinderen en jongeren die een groeispurt doormaken. Tijdens de zwangerschap hebben vrouwen dan weer specifieke noden. Deze tijd kenmerkt zich door een verhoogde behoefte aan de vitamines B9, B12 en D.

Ook Omega 3 is tijdens de zwangerschap een aanbevolen voedingssupplement. Ook fervente sporters hebben zo hun eigen behoeftes op vitaminegebied. Zij hebben baat bij magnesium, co enzymen, vitamine D, ijzer en aminozuren.

Coronadieet

Je dieet aanpassen doe je niet zomaar. Het is eerst en vooral belangrijk om te weten aan welke vitamines, voedingssupplementen, eiwitten of mineralen je behoefte hebt. Dit kom je te weten door een bloedonderzoek te laten doen. Dit kan je in de meeste gevallen doen door je huisarts de nodige bloedstalen te laten afnemen. Je huisdokter stuurt deze stalen vervolgens door naar een laboratorium dat na maximaal een paar dagen de uitslag communiceert aan je behandelende arts.

Geraffineerd voedsel vermindert de immuniteit.

We willen er ook op aansturen dat het heel belangrijk is om geraffineerde producten uit het dieet te schrappen. We denken dan vooral aan:

  1. Geraffineerde suiker zoals fructose
  2. Geraffineerde meelproducten
  3. Geraffineerde vetten

Punt 1 en 2 vallen onder de algemene groep van de koolhydraten. Deze geraffineerde producten staan er voor bekend net aanleiding te geven tot allerlei belangrijke westerse aandoeningen. Deze bevindingen zijn wetenschappelijk onderbouwd (1) (2). Deze koolhydraten tijdelijk uit het dieet schrappen of een koolhydraatarm dieet kan een verbetering opleveren wat betreft opflakkeringen van psoriasis. Je kan wat inspiratie ophalen bij onze partner om een heerlijk recept op tafel te toveren: koolhydraatarmdieet.nl

Heilzame invloed van vitamines, eiwitten en mineralen op psoriasis

Van vitamine D is bekend dat ze onze immuniteit versterkt. De mineralen zink en selenium hebben samen met de vitamines A, B, C en E een krachtige antioxidantische werking. De Omega 3 vetzuren staan dan weer bekend om hun ontstekingsremmende eigenschappen.

Het innemen van de algemene dagelijkse hoeveelheid van deze stoffen is wel niet voldoende om je immuniteit een boost te geven. Je kunt nog meer doen. Hieronder lees je er meer over.

Extra bescherming voor je immuunsysteem tijdens corona:

Vlierbessiroop en ravintsara staan bekend om hun antivirale werking.

Antioxidanten worden ingezet tegen de stress en schade die vrije radicalen aanrichten in ons lichaam. Natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen zijn een goede bron van essentiële vitamines, mineralen, eiwitten, antioxidanten en vetzuren. Astaxanthine is één van de meest actieve antioxidanten in de natuur en helpt je lichaam te beschermen tegen vrije radicalendruk van buitenaf.

Katsklauw en gefermenteerde Shii-take zijn echte immuunboosters waarvan het geneeskrachtig effect wetenschappelijk onderbouwd is.

De heilzame werking van appelazijn

Appelazijn (maar ook andere zuren) bevordert niet alleen onze spijsvertering en stimuleert onze darmflora op een positieve manier, appelazijn kan bijdrage tot een beter zuur/base evenwicht in ons lichaam. Bacteriën en virussen kunnen namelijk zeer goed gedijen in een verzuurd lichaam. Door die balans te veranderen, hebben micro-organismen minder kans om ons ziek te maken. Daarbij zorgt een beter zuur/base evenwicht voor een verhoogde fagocytose door ons immuunsysteem wat ons beter weerbaar maakt voor infecties.

Verbeter je algemeen welzijn!

Naast een goede uitgebalanceerde voeding en het innemen van voedingssupplementen is het even belangrijk dat je je goed in je vel voelt. Ook in tijden van social distancing en corona, is het belangrijk om in contact te blijven met al wie je lief is. Nu het niet altijd mogelijk is om mensen persoonlijk te ontmoeten. Sociale media, videochatten en andere manieren van communicatie kunnen je wel helpen goede contacten te onderhouden. Maak dan ook gebruik van deze mogelijkheden! Terwijl je op deze manier in contact blijft met anderen, is het evenzeer belangrijk om respectvol en vriendelijk met anderen om te gaan. Iedereen kan wat extra liefde en vriendschap gebruiken tijdens deze periode. Tot slot willen we je nog meegeven dat het zeker nu belangrijk is om naar buiten te gaan. Sowieso is buitenlucht belangrijk. Zolang het weer goed blijft, moet je daar gewoon gebruik van maken. Het allerbelangrijkste is dat je in beweging blijft. Rust roest en zitten is het nieuwe roken. Dat is niet alleen waar voor wie aan psoriasis lijdt, maar ook gewoon voor alle mensen. Werk dus aan je algemeen welzijn door je niet af te zonderen en voldoende beweging te nemen in de buitenlucht!

Om de binnenlucht te zuiveren van bacteriën en schimmels, kan je etherische oliën van goede kwaliteit gebruiken.

Stress en immuniteit

Zoals de meeste psoriasislijders wel weten, is stress een hele belangrijk factor niet alleen bij het uitlokken van nieuwe psoriasisopflakkeringen maar ook voor onze immuniteit. Stress heeft een negatief effect op onze immuniteit en dus op onze vatbaarheid voor een corona-infectie. Er zijn verschillende voedingssupplementen die ons daarbij kunnen helpen. Zo werkt saffraan en Rhodiola in op onze gemoedstrust, helpt Slaapmutsje om beter in te slapen en zorgt Citroenmelisse voor een goede spijsvertering onder invloed van stress. Valeriaan helpt dan weer om de dagelijkse druk aan te kunnen en je te ontspannen.


Bronnen:

I cured my own psoriasis

Koolhydraatarmdieet

(1) Dietary Behaviors in Psoriasis: Patient-Reported Outcomes from a U.S. National Survey

(2) Western diet rich in fat and sugar linked to skin inflammation