Honing en psoriasis

In de verzorgingsproducten die ik zelf maak om psoriasis te verlichten, gebruik ik maar al te graag honing als ingrediënt. Honing is een bijzonder bijproduct. Het is gemaakt van nectar gemengd met speekselenzymen van de werksterbijen. Het heeft een bijzondere voedingswaarde en kan huidirritaties, droge en schilferige huid verzachten (1). Ik heb al wel over honing in mijn verzorgingsproducten gesproken maar het is tijd om een aantal honingweetjes met jullie te delen.

Honing tegen droge huid en psoriasis

Wat is honing precies?

Iedereen weet wat honing is. Wie heeft er nu nooit een boterham met honing gegeten of een lepeltje van deze natuurlijke zoetstof in de thee gedaan? Er bestaat echter een onderscheid tussen dit natuurproduct en de geraffineerde suikers die wij in andere zoetmakers terugvinden.

Van nectar tot honing

Mogelijk vraag je je af wat het verschil is tussen nectar en honing. Het is van belang om te weten dat nectar de stof is die werksterbijen uit de bloemen halen. Bijen leven trouwens van nectar. Het is voor hen een belangrijke voedingsbron. Deze nuttige insecten hebben er echter maar een beetje van nodig. Het overgrote deel verwerken ze in hun eigen lichaam tot honing. Dit gebeurt in de honingmaag. Daar komt de nectar in contact met enzymen, zuren en andere stoffen die essentieel zijn om een mengsel te creëren dat cruciaal is bij het ontstaan van honing. De eigenlijk verwerking tot honing gebeurt door de contacten die bijen onderling hebben. Hierbij komen verschillende mengsels met elkaar in contact. Dit heeft voor gevolg dat het nectarmengsel steeds minder vocht bevat. Uiteindelijk vliegen de bijen naar de honingraten waar ze het mengsel achterlaten. In de raten gaat het mengsel verder fermenteren. Het eindproduct van dit proces noemen we honing. Deze bevat uiteindelijk nog ongeveer 17-18% vocht.

Onderscheid tussen honing en suiker

Eén van de verschillen tussen honing en suiker betreft het caloriegehalte van beide stoffen. 100 gram honing bevat doorgaans 310 kilocalorieën. Bewerkte suiker bevat voor eenzelfde hoeveelheid 400 kilocalorieën. Omdat honing minder bewerkingen ondergaat, bevat dit product meer voedingsstoffen en mineralen. Je kunt honing zelfs gebruiken als een als een natuurlijke vorm van antibioticum. Bewerkte suiker die je in de winkel koopt, zal bijna altijd dezelfde samenstelling hebben. Bij honing is dit per definitie anders. Het voedingsgehalte en de smaak zijn afhankelijk van de locatie waar de bijen nectar verzamelen en deze tot nectar verwerken. Ook de bloemen waaruit ze de nectar oogsten is hierbij een belangrijke factor.

Zeg niet zomaar bij tegen een werksterbij

Er bestaan verschillende soorten bijen die ieder hun eigen taak hebben. De koningin staat aan het hoofd van het bijenvolk. De mannetjesbijen heten darren. Een dar heeft maar één taak: zijn bijdrage leveren tot de voortplanting. Nadien zit zijn taak erop en wordt hij opgegeten door de werksterbijen. De werksters zijn de bijen die van bloem tot bloem vliegen om nectar te verzamelen.

Waarom honing bij de imker kopen?

Bij een imker vind je gegarandeerd de beste kwaliteitshoning. Honing uit winkels zoals supermarkten en zelfs natuurvoedingswinkels is sowieso minder van kwaliteit. Vaak worden deze industriële producten gemengd met diverse andere soorten. Zo vind je in één pot honing dan varianten van verschillende herkomst terug. Daarbij is het niet meer mogelijk om na te gaan of de honing wel koud geslingerd werd of uit welke omgeving het product afkomstig is. De beste natuurhoning is koud geslingerd en afkomstig van een imker die ofwel zijn bijen in een bosomgeving houdt of net midden in de stad gevestigd is. Dit lijkt op het eerste gezicht tegenstrijdig, maar staat wel garant voor de veelzijdigheid van het eindproduct. In bossen en in steden vind je namelijk een veelheid van bloemen, planten en groeivormen, waardoor de samenstelling van de geoogste nectar én de uiteindelijke honing hoogwaardiger wordt.

Niet voor baby’s en peuters

Hoewel honing erg gezond is, is dit lekkere zoete goedje niet geschikt voor baby’s jonger dan 1 jaar. Natuurhoning kan de clostridiumbacterie bevatten. Bij de meeste volwassenen geeft deze geen klachten. De bacterie maakt in vele gevallen deel uit van onze darmflora en wordt afgeweerd door de andere actieve bacteriën die daarin aanwezig zijn. De darmflora van kleine kindjes is nog onvoldoende ontwikkeld om aan de clostridiumbacterie weerstand te bieden. Deze bacterie kan aan de oorsprong liggen van ziektes zoals botulisme en colitis. Uiteraard dienen we zulke aandoeningen te vermijden! Clostridium vinden we trouwens niet alleen in honing, maar ook op tal van groenten en in conserven die langere tijd bewaard kunnen worden.

Hommel verzamelt nectar

Bewaren

In principe kun je honing bijna eeuwig bewaren. Soms lijkt het of de suikers in honing gaan kristalliseren. Dit heeft echter geen gevolg voor de houdbaarheid of bruikbaarheid. De honing wordt hier weliswaar harder door, maar hij blijft perfect te gebruiken en eetbaar! Zoals wettelijk voorgeschreven, zul je op alle honingpotten een vervaldatum vinden van niet meer dan twee jaar na de productiedatum. In de praktijk kun je honing langer gebruiken!

Honing als verzorgingsproduct bij psoriasis

De oude Egyptenaren wisten het al. Honing is niet alleen lekker om op te eten, maar is ook een uitstekend verzorgingsproduct. Zo werd honing gebruikt om mummies te balsemen. Vandaag vinden we honing steeds meer terug als ingrediënt van verzorgingsproducten zoals peelings, scrubs en producten die de veroudering van de huid tegengaan. Dit is te danken aan het hygroscopisch gehalte van dit veelzijdige middel. In de praktijk betekent dit dat honing vocht uit de lucht trekt. Zo blijft het vocht in je huid langer behouden. Peelings en scrubs die honing bevatten doen het beter omwille van de zuurtegraad en de in dit natuurlijke ingrediënt aanwezige zuren en enzymen.

Bron: Honey, Propolis, and Royal Jelly: A Comprehensive Review of Their Biological Actions and Health Benefits Visweswara Rao Pasupuleti– 2017

Prijs imkerhoning versus honing uit de supermarkt?

Van honing die we bij een imker kopen, wordt soms gezegd dat hij duur is. Als we bekijken wat een imker allemaal moet doen om tot een succesvol eindproduct te komen, dan valt de prijs zeker mee. De meeste imkers werken kleinschalig. Imker zijn is eerder een hobby dan een beroep. Er komt echter heel wat kijken bij het houden van bijen en het oogsten van honing. Daarnaast zijn de honingseizoenen relatief kort. Enkel in het voorjaar en begin najaar kan er geoogst worden. De seizoenen betreffen de maanden maart-april en juli-augustus. Indien je dit in overweging neemt, is de prijs/ kwaliteitverhouding van natuurhoning zeker gunstig!

Honingsoorten:

De meeste mensen kennen enkel de gele honing die we in de supermarkt kopen. Los daarvan bestaan er tal van andere soorten: acaciahoning, bloemenhoning, koolzaadhoning, lavendelhoning, tijmhoning, lindebloesemhoning, eucalyptushoning, kastanjehoning, klaverhoning en manukahoning. Elk van deze soorten verschilt van smaak, kleur en consistentie. Ook de prijs kan danig verschillen. De manukahoning is veruit de duurste soort. Deze honing komt uit Nieuw-Zeeland en wordt geoogst uit de nectar van de manukastruik. Voor deze bijzondere soort betaal je al gauw € 100 voor een halve kilo!