Huidverzorging baby en kind

babyhuid

Wanneer uw kind lijdt aan psoriasis, is het aan te bevelen geen al te agressieve middelen te gebruiken. Gebruik in de plaats hiervan zachte reinigingsproducten en hyperallergene oliën. Voor een gezonde huid kan u opteren om uw kind lichte thee voor te schotelen die alle voedingsmiddelen bezit om de huid gezond te houden en de psoriasis van uw kind te onderdrukken. Wilt u meer te weten komen? Bestel dan het boek op onze site

>>>>>Psoriasis-vrij-voor-het-leven

 

Reinigen huid baby’s en kinderen

Voor het reinigen van de huid kunt u het beste een milde, zogenaamde overvette zeep gebruiken zoals bijvoorbeeld babyzeep. Het dagelijks gebruik van zeep is echter geen absoluut vereiste. Na het wassen, wrijven wij het kind in met een goede huidolie, die geen scherpe, vluchtige oliën mag bevatten. Het beste is Johannesolie te nemen met een klein beetje mandarijn-, sinaasappel- of citroenolie.

Het is voldoende om het lichaampje tweemaal per week met olie in te wrijven. De beentjes kunt u eventueel dagelijks wat inwrijven en ook daarvoor kunt u gewoon Johannesolie gebruiken. Olie verdient de voorkeur boven poeder. Poeder verstopt de poriën, zuigt de urine op en is een voedingsbodem voor bacteriën. De ervaring heeft geleerd dat het inwrijven met olie beter is, ook al omdat het een schrijnende huid voorkomt. Is de huid al rood en schrijnend, dan is het aan te bevelen wolvetcrème, echte lanoline of Crème Bioforce (waarin Johannesolie is verwerkt) te gebruiken.

De huis- en geneesmiddeltjes die u kleine kinderen wilt geven, moeten heel zorgvuldig worden uitgekozen. Zuigelingen reageren op de allerkleinste doses en verdragen alleen heel zwakke prikkels zonder schadelijke gevolgen. Vooral met het geven van theesoorten (kruidenaftreksels), dienen wij voorzichtig te zijn, aangezien men met een ogenschijnlijk onschuldige thee heel ernstige stoornissen kan veroorzaken.

In de kindergeneeskunde heeft de homeopathie een bijzonder dankbaar arbeidsterrein. Eigenlijk zou men zuigelingen alleen maar homeopathisch gepointeerde middelen moeten voorschrijven. Helaas weten kinderartsen hier nog veel te weinig van. Indien een volwassene al vaak last heeft van de door de officiële geneeskunde voorgeschreven, sterk werkende allopathische middelen, hoe denkt u dan dat een zuigeling of kleuter er op zal reageren? Juist op dit terrein blijkt de frappante werkzaamheid van homeopathische middelen. Van de vermeende verbeeldingskracht (placebo-effect), die men graag ter verklaring van een dergelijke uitwerking aanvoert, is bij een zuigeling immers geen sprake?

Thee voor een goede huidverzorging

De thee die we hier geselecteerd hebben, is niet enkel voor de huid goed maar ook voor mensen die lijden aan inwendige psoriasis. Denken we maar aan psoriasis artritis of psoriasis die voorkomt in het spijsverteringskanaal van psoriasispatiënten.

Venkelthee, of anijsthee (wanneer men geen venkel in huis heeft)

Deze behoort tot de gebruikelijkste theeën onder de huismiddeltjes. Venkel, anijs, karwij en dille worden wel verwarmende theeën genoemd. Vooral bij spijsverterings- en stofwisselingsstoornissen, heeft een slappe venkelthee al menige kleuter, en daardoor ook de moeder, over een kortstondige moeilijkheid heen geholpen.

Duizendbladthee

Heel slap gezet werkt deze thee erg goed bij diarree en bij gebrek aan eetlust. Wil de diarree niet verdwijnen, doe er dan een heel klein beetje tormentil (bloedwortel) in en laat uw kind overdag zo af en toe een lepeltje van deze thee drinken.

Guldenroedethee

Dit is het betrouwbaarste middel, wanneer er met de waterhuishouding, d.w.z. met de nieren, iets niet in orde is. Het verse plantensap uit de guldenroede mag een van de beste en werkzaamste middelen voor de nieren en de blaas worden genoemd. Het is verkrijgbaar onder de Latijnse naam Solidago, alsook als bestanddeel van het samengestelde preparaat Solidago complex. Heeft u geen guldenroede bij de hand, gebruik dan een slappe rozebottel- of heermoesthee.

Als desinfecterend middel voor kleine wondjes, kunt u het beste geconcentreerde wei (Molkosan) gebruiken. Dit praktische en natuurlijke melkzuurprodukt kan op dezelfde wijze als jodium worden gebruikt. Molkosan is echter volkomen onschadelijk, iets dat niet altijd van jodium kan worden gezegd.

Voor het betten van huidwondjes is Hypericum heel betrouwbaar. Bekende kinderartsen, zoals de Zwiterse dr. Joseph Schier, bevelen het zelfs aan als preventief middel tegen tetanus. Hypericum wordt verkregen uit Sint-Janskruid.

Kalkgebrek uit zich in velerlei vormen en komt tegenwoordig nog vrij veel bij kleuters voor. Is er tegelijkertijd sprake van een tekort aan vitamine D, dan hebben wij de voornaamste oorzaken van de zogenaamde Engelse ziekte (rachitis) bij elkaar. Ik denk hierbij niet zozeer aan de van vroeger bekende ernstige vormen, met het onderontwikkelde of misvormde beenderenstelsel, maar meer aan de lichte gevallen van rachitis die tegenwoordig nog vrij vaak voorkomen. Het is merkwaardig dat kinderen, die deze lichte vorm van rachitis hebben, meestal veel levendiger zijn en sneller op alles reageren dan hun leeftijdgenootjes. Al vroeg hebben zij die pientere blik in hun ogen, die ons de indruk geeft dat ze een groter bevattingsvermogen bezitten, dan wij normaal gesproken zouden verwachten. Zulke kinderen zijn in bepaalde opzichten vroeg rijp. Ik moet daarbij steeds denken aan een appel, die aan de boom al te vroeg geel wordt. Proeven we hem iets beter, dan bemerken we dat hij wormstekig is en daardoor te vroeg gerijpt.

Zulke aan kalk- en vitamine D-gebrek lijdende kinderen hebben onze bijzondere aandacht nodig. Homeopatische of biochemische kalkverwrijvingen zoals Calcium phosphoricum D6, Calcium fluoratum D12 (voor tandvorming) en Silicea D12 als kiezelzuurprodukt, kunnen in hun geval goede diensten bewijzen. Ook het calciumcomplex Urticalcin, dat ettelijke kalkzouten in verschillende potenties, d.w.z. verwrijvingen, bevat en dat bovendien nog vermengd is met de vitamine D rijke urtica of brandnetel, kan in dergelijke gevallen uitstekend helpen. Als vitamine D-houdende middelen zijn ook sinaasappelsap en levertraan aan te bevelen. Kleine kinderen lusten echter vaak geen levertraan en spuwen die weer uit. In zulke gevallen kan de met sinaasappelsap bereide emulsie Vitaforce goed gebruikt worden. Wortelsap, of het van vers wortelsap gemaakte concentraat Biocarottin, is eveneens een natuurlijk hulpmiddel bij kalkgebrek.

Wil je meer weten? Bekijk dan het ebook: psoriasis stappenplan, vrij voor het leven. >>>>

 

Geef een reactie