Huidverzorging psoriasis

huidverzorging psoriasis

Indien u gezond bent, is uw huid dat in de meeste gevallen ook. Gezond eten met veel fruit, groenten en rauwkost, samen met minstens 8 glazen wat er per dag, samen met een voldoende lichaamsbeweging, houdt uw huid gezond en uw haar sterk.

De huidverzorging, het grootste orgaan van het lichaam, begint bij het vaststellen van uw huidtype. Een droge huid is fijn van structuur en heeft weinig zichtbare poriën. Vaak gaat dit samen met een lichte gelaatskleur en licht haar; men verbrandt en vervelt sneller in de zon. Een vette huid glanst, is grof van structuur en heeft duidelijk zichtbare poriën.


Huidverzorging

Het kan zowel voor vrouwen als voor mannen nuttig zijn om er al op jonge leeftijd een gewoonte van te maken de huid ‘s morgens en ‘s avonds goed te verzorgen. Kies de producten uit die bij uw huidtype passen, maar bedenk wel dat cleansers en crèmes en andere make-up niet noodzakelijk zijn om een gezonde teint te houden. Water en zachte zeep zijn het geschiktst om een normale huid te reinigen. Was uw gezicht met water alleen als u een erg droge huid hebt. Gebruik geen heet water en sterke zeep, omdat dit kan leiden tot droogheid, jeuk en kloofjes. Zorg dat u zeepresten goed afspoelt. Het gebruik van castillezeep of cuticurazeep is ideaal voor de psoriasispatiënt. De zeep van Graham is ook sterk aan te bevelen. Een goed verzorgingsproduct is: Bio ROSÉE DE ROSES (MICELLAIRE REINIGINGSLOTION, biologisch en niet getest op dieren.

Vochtig maken van de huid

Dit is wellicht het belangrijkste onderdeel van uw dagelijkse huidverzorging. U brengt een laagje op de huid aan dat voorkomt dat het natuurlijke vocht eruit ontsnapt. Omdat de huid ondoordringbaar is, kan geen enkel product de huid kunstmatig ‘verjongen’. Maar met een vochtinbrengende crème houdt u uw huid zacht en soepel. Ook wanneer u een psoriasishuid heeft, raden wij u aan dagelijks uw huid in te smeren met een vocht inbrengende zalf of crème. Breng de vochtinbrengende crème aan op de natte huid. Masseer de crème zachtjes in en wacht een paar seconden voordat u de overtollige crème weghaalt. Ook nek en hals kunnen gemakkelijk uitdrogen. Gebruik hiervoor ook een vochtinbrengende crème.

Hieronder geven we enkele voorbeelden wat men als psoriasispatiënt kan gebruiken.

Oneffenheden

Puistjes en meeëters ontstaan als de poriën van de huid verstopt raken door talg en dode huidcellen. Acne is meestal het ergst in de puberteit, wanneer er meer hormonen worden geproduceerd en er een grote verandering optreedt in de grootte van de talgklieren en in de hoeveelheid talg die ze produceren. Door het natuurlijke vet van uw schedel kan er acne rond de haarlijn ontstaan en ook cosmetische middelen op vetbasis kunnen acne erger maken. Probeer niet toe te geven aan de verleiding om pukkeltjes uit te knijpen. Deze horen niet tot de dagelijkse huidverzorging. De bacteriën verspreiden zich hierdoor alleen maar naar de diepere huidlagen, waardoor er littekens kunnen ontstaan. Vraag uw huisarts om een middeltje tegen acne.

Verwijderen van oogmake-up

Als u ‘s avonds mascara en andere make-up niet verwijdert, kunnen uw wimpers broos worden en afbreken. Door uw ogen schoon te maken voordat u gaat slapen, voorkomt u ook dat er strontjes ontstaan doordat de poriën verstopt raken. Het liefst gebruik ik een zachte niet comodogene olie. Dat wil zeggen een olie die de poriën niet verstopt. Een mengsel van pindanootolie en olijfolie gecombineerd met wat vitamine E olie, is ideaal om de huid zuiver te maken van make-up resten. Laat de olie gedurende een minuut inwerken en wrijf de make-up van het gezicht. Herhaal indien nodig. Wil je net dat tikkeltje meer? Kies dan voor: Bio ROSÉE DE ROSES (MICELLAIRE REINIGINGSLOTION 

Zonnebaden

Als uw huid te lang wordt blootgesteld aan zonlicht, kunnen zonnebrand, huidbeschadiging en huidkanker het gevolg zijn. Wie van zonnebaden houdt:

 • Begin met korte perioden
 • Ga van 11.00 tot 15.00 uur niet zonnen, het licht is dan op zijn felst.
 • Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor, in het begin 15-20, afhankelijk van het huidtype. Wacht niet met insmeren totdat u in de zon bent maar smeer u minstens twintig tot dertig minuten van tevoren in. Smeer geen zonnefactor op plaatsen waar men psoriasis heeft.
 • Draag een zonnebril en een hoed.
 • Denk erom dat sneeuw en water licht reflecteren en zo de werking van het ultraviolette licht versterken. Bescherm uw kinderen goed tegen de zon door ze een shirtje en schoenen aan te trekken (voeten kunnen gemakkelijk verbranden), een pet op te zetten en ze in te smeren met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.

Heb je een zonnebrand opgelopen, gebruik dan verdund appelazijn en breng aan op de plaatsen waar de zonnebrand is opgelopen. Gebruik azijn wel niet op plaatsen waar de huid open en gekloven is.

Ook hier is het zeker van belang dat ook psoriasispatiënten zich behoeden van te fel zonlicht. Zonlicht is gezond maar een verbrande huid gaat de psoriasisaandoening ook niet helpen en zelfs verergeren.

Voedingssupplementen

In volgend artikel heb ik een lijst voor mijn lezers gemaakt welke voedingssupplementen in aanmerking komen voor het onderhoud van een gezonde huid.

4 thoughts on “Huidverzorging psoriasis

 1. Ik ben eigenlijk zeer tevreden over die Graham verzorgingsproducten. Niet duur en toch natuurlijk. Ik gebruik het nu al enkele maanden en ik zie toch al wel mooie resultaten. Het gaat wel niet helemaal weg. Miss moet ik dat dieet dan maar eens volgen 😉

 2. Interessante tips maar ik heb last van nagelpsoriasis. Heb je daar ook behandelingsmethode voor? Dat is echt een ernstig probleem.

 3. goede post. Ik heb gezien dat je miss zelf ook producten gaat verkopen? Wanneer is dat juist?

 4. Dag Jenny,
  Er staan enkele tips op deze site hoe je nagelpsoriasis kan behandelen maar in het boek – Vrij voor het leven – vind je ook enkele behandelingsmethodes terug die je kan gebruiken zowel algemeen als specifiek voor je nagels.

Een reactie achterlaten