Ichtyotherapie, Vis-spa of Fish pedicure toch niet zo gezond?

Ichtyotherapie

Psoriasis kan eveneens behandeld worden door middel van Ichtyotherapie of vis-spa. Toch blijkt deze psoriasisbehandeling niet zonder gevaren te zijn. Waarom dat is, leggen we hieronder uit.

Ichtyotherapie

Ichtyotherapie/fish pedicure (therapy)/vispedicure/vis-spa is een behandeling waarbij meestal enkel de voeten maar soms ook de handen en gans het lichaam ondergedompeld worden in een waterreservoir waar zich kleine vissen van het type Garra rufa soort bevinden.  De therapie duurt meestal een 15 tot 30-tal minuten. De kleine vissen voeden zich met keratine van de dode huidcellen die aan de oppervlakte van de huid liggen. Psoriasispatiënten bevatten veel dode huidcellen waardoor de therapie zich er goed naar leent.

Het is aan te raden te therapie niet langer dan 30 minuten aan te houden aangezien de vissen ook de gezonde huid zou kunnen beschadigen waardoor bloedingen ontstaan.

[youtube id=”AIB3OxTgvDA” width=”620″ height=”360″]

 

Soorten gebruikte vissen voor Ichtyotherapie

Garra rufa wordt ook wel de Doctor fish genoemd. Garra rufa is een zoetwatervis die niet alleen gebruikt wordt om psoriasis en eczeem te behandelen maar ook is spa’s wordt ichtyotherapie vaak toegepast om gezonde en mooie voeten te krijgen. Deze therapie wordt ook wel Kangal fish therapy of Doctor fish therapy genoemd.

Deze visjes zijn afkomstig van het Midden-Oosten en behoren tot de de groep van de Actinopterygii, de orde van Cypriniformes en de familie van Cyprinidae. Andere mogelijke benamingen zijn: Discognathus crenulatus; Discognathus obtusus; Discognathus rufus; Garra rufa
crenulata; Garra rufa gymnothorax; Garra rufus (Durna et al., 2010; Jarvis, 2011).

Tijdens de spa behandelingen worden vaak ook De Chin Chin vissen gebruikt. Dit zijn de juvenielen of de kleintjes van Tilapia soorten. Toch is het aangewezen deze vissen niet te gebruiken voor spa behandelingen. De reden hiervoor is dat de Chin Chin vissen in een later stadium tanden ontwikkelen waardoor ze een echt risico vormen voor de volksgezondheid.

Verhoogde kans op infectie?

De therapie vervangt in geen geval de conventionele behandelingen van deze aandoeningen. Tot op heden is er geen wetenschappelijk bewijs voor de therapeutische werkzaamheid van ichtyotherapie bij de behandeling van huidziektes zoals psoriasis en eczeemhuidaandoeningen die gepaard gaan met toegenomen schilfervorming.

Hoewel het infectierisico bij fish pedicure waarschijnlijk laag is, kan het risico op een (soms ernstige) infectie, waarvan het water en de vissen de vectoren kunnen zijn of anders gezegd, infecties kunnen overdragen, niet worden uitgesloten. Er is ook overdracht mogelijk van voetinfecties (voetschimmel, wratten) van de ene fish pedicure cliënt naar de andere. Patiënten die deze symptomen ontwikkelen, dienen dringend een art te raadplegen. 

Het waxen of scheren van de benen in de laatste 24 uur vóór de fish pedicure, alsook open verwondingen vormen risicofactoren:

  • dragers van het AIDS-virus of hepatitis B of C;
  • immunodeficiënte personen (patiënten na transplantatie of in chemotherapie);
  • personen met diabetes, eczeem, open been, dermatitis of psoriasis;

Gezien het weliswaar kleine, maar niet te verwaarlozen infectierisico en de niet bewezen effectiviteit, adviseert de Hoge Gezondheidsraad aan de overheid om fish therapy te verbieden. Wordt de behandeling toch toegelaten, dan moet zij de potentiële fish pedicure cliënten informeren en moeten er een aantal dwingende maatregelen voorzien worden voor de centra die fish pedicure aanbieden. De HGR is in dat geval voorstander van strenge hygiënevoorschriften, door o. a. wettelijke criteria op te leggen en minimale opleiding voor uitbaters te voorzien. Op dit moment bestaat hier nog geen wetgeving over.

Tot slot is ook het dierenwelzijn een aspect dat niet uit het oog mag worden verloren. Hoewel het welzijn van de vissen hier niet centraal staat, is het duidelijk dat een slechte waterkwaliteit en een overbevolkt reservoir kan leiden tot chronische stress, een slechtere gezondheid, een aangetast immuunsysteem en de dood van de vis. Veel ogenschijnlijk gezonde vissen kunnen zonder duidelijk ziektetekenen, gastheer zijn van pathogenen. Daarbij kunnen de vissen in slechte omstandigheden massaal sterven.  Dit zorgt eveneens weer voor een verhoogde toename van schadelijke bacteriën in het spa water.

De grootste bezorgdheid bij het gebruik van vis-spa’s bestaat uit de overdracht van bacteriële, virale en parasitaire infecties. Water dat verwarmd wordt, heeft bij een temperatuur vanaf 25°C een hogere kans op de aanwezigheid van schadelijke bacteriën. Het water wordt opgewarmd tot een temperatuur van 25 tot 30°C omdat dit wenselijk is voor de gezondheid van de vissen maar dat zorgt er eveneens voor dat de bacteriegroei bevordert wordt en de porositeit van de huid bij langdurige onderdompeling doet toenemen en onrechtstreeks ook de mogelijke huidinfecties.

Er zijn drie mogelijke overdrachtswegen:

  1. van vis (of van het oppervlak van het reservoir) naar mens
  2. van mens naar mens via het water in het reservoir
  3. van water naar mens

Men kan er zeker van zijn dat het infectierisico groter is als de patiënt een werkelijke of relatieve immunosuppressie heeft. Dat kan bijvoorbeeld te wijten zijn door het innemen van medicatie maar ook transplantatiepatiënten en patiënten met chemotherapie zijn mogelijke gevoeliger van een verhoogd infectierisico.

 

Beheer van de waterkwaliteit: interventies en preventiemiddelen

Om het infectierisico voor de klanten te beperken als voor het welzijn van de vissen, is het beheer van de waterkwaliteit erg belangrijk. Er bestaan verschillende preventie- en interventiemethoden om de waterkwaliteit te verbeteren maar in het kader van wis-spa zijn er nog enkele beperkingen.  Ze omvatten de behandeling van het water met chemische producten, ultraviolet licht (UV) en filtering.

[highlight color=”yellow”]Voor u dus deelneemt aan een vis-spa, ga dan na welke methoden gebruikt worden om het water te zuiveren en vraag welke vissen gebruikt worden om de therapie uit te voeren![/highlight]

Wilt u meer lezen? Lees het volledig verslag op Health Belgium.be

Wil je een volledig stappenplan om helemaal psoriasis vrij te worden? Kijk dan op onze site bij Psoriasis behandelingen en zie hoe ik volledig psoriasis vrij ben geworden zonder medicatie, pillen of risicovolle behandelingen.

 

One thought on “Ichtyotherapie, Vis-spa of Fish pedicure toch niet zo gezond?

  1. Good info. Lucky me I reach on your website by accident, I bookmarked it.

Een reactie achterlaten