Inwendige psoriasis, wat is dat juist?

Wat is inwendige Psoriasis

Wil je meer weten? Bekijk dan het ebook: psoriasis stappenplan, vrij voor het leven.

Een vraag die ik al eens ontvangen heb. Ikzelf ben gendrager van psoriasis en mijn vriend heeft de ernstige vorm van psoriasis. Hoewel psoriasis bekend staat als een genetische huidaandoening, kan psoriasis ook inwendig voorkomen. Het is namelijk zo dat bepaalde delen of beter organen in het lichaam eveneens uit epidermis bestaan en het is namelijk die huidlaag die psoriasis aantast.

Inwendige psoriasis behandelen
Inwendige psoriasis in darmen

Een goed voorbeeld van inwendige psoriasis is het darmstelsel. De binnenkant van de darmen is uit hetzelfde weefsel opgebouwd als onze huid. Dus ook daar kan psoriasis optreden. De vraag is wat eerst aanwezig was: de darmproblemen die aanleiding hebben gegeven tot de psoriasis of psoriasis die zich verder uitgebreid heeft tot in het darmstelsel. >>> lekkende darm syndroom

Mensen met een ernstige vorm van psoriasis dienen regelmatig hun stoelgang te controleren. Is de stoelgang donker van kleur, wil dit zeggen dat er bloed in stoelgang aanwezig is. Dit is het gevolg van de wonden die psoriasis veroorzaakt in de darmholten.

Inwendige psoriasis komt ook voor in de oorholtes. Het is dus noodzakelijk om je oren regelmatig te reinigen met een oorspatel.

artritis psoriatica
Bron: Wikipedia

Eveneens een bekende aandoening is Psoriasis artritis die eveneens een vorm van psoriasis is die zich inwendig bevindt. Echter is dit een aandoening die zich uit in de gewrichten (artritis).

Er zijn vijf soorten artritis psoriatica:

Symmetrische psoriatische arthritis : Deze vormen treft ongeveer 50 percent van psoriatische arthritis patiënten. Symmetrische betekent dat gewrichten aan beide zijden van het lichaam ontstoken en pijnlijk zijn.  Dit type artritis is vergelijkbaar met reumatoïde artritis .

Asymmetrische psoriatic artritis : Dit is een milde vorm en treft ongeveer 35% van alle patiënten. Het wordt asymmetrische psoriasis genoemd omdat de inflammatie niet in dezelfde gewrichten aan beide zijden van het lichaam voorkomt.

Distale psoriatic arthritis : Dit type veroorzaakt ontsteking en stijfheid nabij de uiteinden van de vingers en tenen. De patiënten worden ook getroffen door nagelpsoriasis zowel aan de vingers als aan de tenen.

Spondylitis:  Pijn en stijfheid in de rug en de nek zijn kenmerken van deze vorm van PsA.

Artritis mutilans:  Hoewel beschouwd als de meest ernstige vorm van PsA, artritis mutilans beïnvloedt slechts 5 procent van de mensen met de aandoening. Het veroorzaakt misvormingen in de kleine gewrichten aan de uiteinden van de vingers en tenen.

Geef een reactie