Inwendige psoriasis, wat is dat juist?

Inwendige psoriasis

Wat is inwendige Psoriasis

Zichtbare plaques komen voor op de huid op onze lichaam. Toch kan psoriasis ook inwendig in ons lichaam zelf voorkomen. We noemen dit inwendige psoriasis. Het is zelfs zo dat de uitbraak van psoriasis eerst inwendig kan voorkomen en vervolgens pas zichtbaar wordt aan de buitenkant, de huid. 

Psoriasis artritis

 

 

Wil je meer weten? Bekijk dan het ebook: 

Psoriasis behandeling op een natuurlijke manier: ebook

Darmstelsel

Een vraag die ik al eens ontvangen heb. Ikzelf ben gendrager van psoriasis en mijn vriend heeft de ernstige vorm van psoriasis.  Het is namelijk zo dat bepaalde delen of beter organen in het lichaam eveneens uit epidermis bestaan en het is namelijk die huidlaag die psoriasis aantast.

Een goed voorbeeld van inwendige psoriasis is het darmstelsel. De binnenkant van de darmen is uit hetzelfde weefsel opgebouwd als onze huid namelijk uit een ééncellige eptiheellaag. Dus ook daar kan psoriasis optreden. De vraag is wat eerst aanwezig was: de darmproblemen die aanleiding hebben gegeven tot de psoriasis of psoriasis die zich verder uitgebreid heeft tot in het darmstelsel. >>> lekkende darm syndroom

Mensen met een ernstige vorm van psoriasis dienen regelmatig hun stoelgang te controleren. Is de stoelgang donker van kleur, wil dit zeggen dat er bloed in stoelgang aanwezig is. Dit is het gevolg van de wonden die psoriasis veroorzaakt in de darmholten.

Psoriasis wordt eveneens geassocieerd met gastro-intestinale dysbiose waarbij de microbiële flora in disbalans is. Dit kan aanleiding geven tot de aanwezigheid van parasieten in het darmstelsel en een overgroei van schimmels.

Oorholtes

Inwendige psoriasis komt ook voor in de oorholtes. Het is dus noodzakelijk om je oren regelmatig te reinigen met een oorspatel.

artritis psoriatica
Bron: Wikipedia

Gewrichten

Eveneens een bekende aandoening is Psoriasis artritis die eveneens een vorm van psoriasis is die zich inwendig bevindt. Echter is dit een aandoening die zich uit in de gewrichten (artritis) en wordt veroorzaakt door ontstekingsprocessen. Bij chronische ontstekingen kunnen de gewrichten na verloop van tijd misvormen. Het is dus van belang dat we bij de ondersteuning van psoriasis artritis natuurlijke producten gebruiken die ontstekingsremmende werking hebben. 

Wist je dat psoriasis artritis zich eerst kan voordoen in de gewrichten en zich erna pas uit op de huid? (1)

Er zijn vijf soorten artritis psoriatica:

  • Symmetrische psoriatische arthritis : Deze vormen treft ongeveer 50 percent van psoriatische arthritis patiënten. Symmetrische betekent dat gewrichten aan beide zijden van het lichaam ontstoken en pijnlijk zijn.  Dit type artritis is vergelijkbaar met reumatoïde artritis .
  • Asymmetrische psoriatic artritis : Dit is een milde vorm en treft ongeveer 35% van alle patiënten. Het wordt asymmetrische psoriasis genoemd omdat de inflammatie niet in dezelfde gewrichten aan beide zijden van het lichaam voorkomt.
  • Distale psoriatic arthritis : Dit type veroorzaakt ontsteking en stijfheid nabij de uiteinden van de vingers en tenen. De patiënten worden ook getroffen door nagelpsoriasis zowel aan de vingers als aan de tenen.
  • Spondylitis:  Pijn en stijfheid in de rug en de nek zijn kenmerken van deze vorm van PsA.
  • Artritis mutilans:  Hoewel beschouwd als de meest ernstige vorm van PsA, artritis mutilans beïnvloedt slechts 5 procent van de mensen met de aandoening. Het veroorzaakt misvormingen in de kleine gewrichten aan de uiteinden van de vingers en tenen.

Artritis dieet volgens Dr. Josh Axe:

Voeding:

1. Omega 3 vet voedsel: in het wild gevangen vis, grasgevoerd rundvlees, chiazaad, lijnzaad en walnoten 2. Voedingsmiddelen met een hoog zwavelgehalte: uien, knoflook, asperges en kool 3. Botbouillon 4. Fruit en groenten Eten om te vermijden: 1. Overtollige suiker 2. Gehydrogeneerde oliën 3. Gluten Supplementen: 1. Kwaliteitsvisolie 2. Kurkuma 3. Proteolytische enzymen 4. Glucosamine 5. MSM

Ontstekingsprocessen helpen verminderen

Onststekingsprocessen tegengaan

Dieetveranderingen, zoals het vermijden van gluten, melkproducten (intolerantie voor caseïne) kunnen ook de spijsvertering verbeteren en systemische ontsteking en immuunactivering verminderen, vooral omdat coeliakie vaker voorkomt bij personen met psoriasis. 

Vermijden van histamine-producten. Bepaalde voedingsmiddelen bevatten een grote concentratie aan histamine welke ontstekingsprocessen in de hand werken. Heeft u zich afgevraagd waarom men psoriasispatiënten afraadt om tomaten te eten of andere groenten van de Nachtschadefamilie? De eiwitten van de nachtschade lijken op de eiwitten van graspollen. Het lichaam reageert dan door histamine aan te maken en u krijgt allergische klachten na het eten van een product met nachtschade

Het vermijden van geraffineerde ingrediënten en voorverpakte voeding, kan helpen om de ontstekingsprocessen te onderdrukken omdat deze namelijk ten eerste al de het zuur/base evenwicht in het lichaam verstoren.

Verhoog de inname van Omega-3. De omega-3 index zou tussen de 8 en de 11 moeten liggen. EPA en DHA, bekend als omega-3-vetzuren, worden in hoge concentraties aangetroffen in visolie en worden beschouwd als ‘essentiële vetzuren’ omdat het lichaam erg slecht is in het omzetten van alfa-linoleenzuur (ALA), een voorloper van EPA en DHA. Essentiële vetzuren zoals eicosapentaeenzuur (EPA), docosahexaeenzuur (DHA) en gamma-linoleenzuur (GLA) kunnen ontstekingen verminderen en er is aangetoond dat ze de symptomen van psoriasis verbeteren, waaronder het aantal laesies, pruritus, erytheem en schilfering. [11] [12] , [13] , [14]

Andere natuurlijke stoffen met ontstekingsremmende, immuunmodulerende of antioxiderende werking die ook zijn onderzocht voor de behandeling van psoriasis zijn onder meer curcuminoïden[16] [17] (de therapeutische verbindingen die in kurkuma voorkomen).

De inname van antioxidanten in de voeding verhogen, kan eveneens een zeer gunstig effect hebben op een ondersteunende behandeling van psoriasis artritis. Bijvoorbeeld SOD = Superoxide desmutase, Astaxanthine zijn slechts enkele voorbeelden van zeer sterke antioxidanten. 

Vitamine D speelt eveneens een zeer belangrijke rol in onze immuniteit maar dat niet alleen, ook in de celvorming. Lage niveaus van vitamine D komen vaak voor in de hele populatie en komen zelfs meer voor bij personen met chronische psoriasis. Vanwege de belangrijke rol die vitamine D speelt bij de groei en rijping van de huidcellen, kan suppletie een rol spelen bij de behandeling van psoriasis.

Voldoende vitamine, mineralen en andere voedingsstoffen binnenkrijgen is even cruciaal als het bovenstaande wat we al reeds opgesomd hebben. Je kan daarvoor een vitaminepreparaat nemen als kuur. Een goed alternatief zijn ook de ‘whole food’ bronnen die je kan bijnemen als supplement bovenop je voeding. Wat ik zelf regelmatig bijneem is Chlorella van MannaVita.

Kies voor biologische voeding omdat het meer voedingswaarde heeft. Ook gefermenteerde producten zoals melkkefir dragen bij tot een goede spijsvertering en bevatten essentiële voedingsstoffen.

Zuur/base evenwicht

Ik heb al gesproken over het belang van het zuur/base evenwicht in één van mijn vorige artikels:

Ik wil er op wijzen dat bij psoriasis artritis het zuur base evenwicht van enorm belang is. Maar ook bij andere vormen van artritis. Hoewel het nog niet wetenschappelijk helemaal bewezen is, zijn er talrijke noemenswaardige verbeteringen bij psoriasispatiënten wanneer men overschakelt naar het juiste psoriasisdieet. Dit houdt in dat men voor 80% basisch vormende voeding tot zich neemt en daar tegenover 20% zuur vormend voedsel. Zeker voor ernstige gevallen van artritis kan dit reeds een grote verlichting betekenen. Meer informatie in het boek.

MSM gel van MannaVital

De MSM Gel van MannaVital is een unieke formule die uitwendig bijdraagt tot soepele spieren en beweeglijke gewrichten. Met MSM of methylsulfonylmethaan bevat deze gel een natuurlijke zwavelverbinding die de beweeglijkheid bevordert. Daarnaast bevat MSM-gel met citroeneucalyptus, lavendel en wintergreen de ideale synergie van etherische oliën om de circulatie te ondersteunen en een diepgaande verzachtende werking uit te oefenen.

Uit verschillende klantenreacties heb ik kunnen concluderen dat het product algemeen heel goed bevonden wordt en door klanten gebruikt wordt tegen gewrichtsklachten.


Bron:

(1) Psoriatic arthritis for dermatologists – Gottlieb, Alice & Joseph F. Merola

Een reactie achterlaten