Katsklauw om je immuniteit te ondersteunen

Kattenklauw katsklauw cats claw voedingssupplement

De katsklauw is maar één van vele geneeskrachtige planten die afkomstig zijn uit Zuid-Amerika. De wetenschappelijke benaming van deze natuurlijk immuunbooster luidt uncaria tomentosa. Dit kruid kan, als je het juist gebruikt, je natuurlijke weerstand sterk verhogen.

Hoe ziet de katsklauw eruit?

De katsklauw is een soort van liaan die zijn naam kreeg omwille van het uitzicht van deze boom. De doornen ervan lijken namelijk op de klauwen van katachtigen. De katsklauw kan wel 30 – 50 meter hoog worden. Het is de binnenbast van de boom die geneeskrachtig is. De bast heeft een goudgele kleur is erg vezelig en is een probaat middel tegen infecties en maag- en gewrichtsklachten. Deze eigenschappen werden wetenschappelijk onderzocht door de Oostenrijkse arts Keplinger. Dit onderzoek bevestigde de eigenschappen. Zodoende maakt katsklauw deel uit van de hedendaagse plantengeneeskunde.

Immuniteit sterk stimuleren

Katsklauw verhoogt onze immuniteit in de brede zin van het woord. Zo worden we minder vatbaar tegen bacteriën, schimmels en virussen. Deze plant zorgt er voor dat ons lichaam actieve T-lymfocyten en B-lymfocyten vormt. Dit zijn specifieke soorten witte bloedcellen die uit “rustende

lymfocyten” ontstaan. Ze treden op als een soort van “natural killer T-lymfocyten”. Zo worden vreemde indringers verjaagd. Tegelijk zorgen ze ervoor dat plasmacellen antilichamen gaan aanmaken.

Ook andere witte bloedcellen gaan aan de slag om als het ware alles op te ruimen. Deze cellen zijn de macrofagen. Het opruimen heet in wetenschappelijke termen fagocyteren.

Enkel de juiste katsklauw

Zoals bij vele planten het geval is bestaan er verschillende varianten van deze plant. Niet alle soorten katsklauw zijn even werkzaam. Je moet er zeker van zijn dat je de Uncaria tomentosa. Er bestaan ook andere varianten die minder geneeskrachtig zijn. Een voorbeeld hiervan is de Uncaria guianensis. Deze soort is niet zo krachtig en stimuleert maar in mindere mate ons immuunsysteem.

Wanneer katsklauw gebruiken?

Katsklauw wordt vooral gebruikt om verlichting te brengen bij de volgende aandoeningen:

  • Infecties ter hoogte van de keel, neus, oren en sinussen
  • Infecties van de lage luchtwegen
  • Griep, gripaal syndroom en soortgelijke aandoeningen
  • Virale infecties: herpes, zona (gordelroos), klierkoorts
  • Urineweginfecties
  • Darmparasieten, dysenterie, diarree
  • Zwerende wonden en abcessen
  • Candida
  • Verslechterde immuniteit na medicatiegebruik

Ontstekingswerend

Katsklauw brengt ons immuunsysteem terug in balans. Deze geneeskrachtige plant heeft een zeer breed spectrum. Hierdoor is deze natuurlijke remedie niet alleen effectief bij een vele vormen van ontsteking, maar werkt deze plant ook goed tegen een aantal allergieën. Katsklauw beschermt je maag-darmkanaal tegen de vorming van zweren en je darmflora wordt er gezonder door. Kortom de term ontstekingen mag je hier zo breed mogelijk interpreteren.

Omwille van deze eigenschappen is deze plant ook geschikt om te gebruiken als je lijdt aan de volgende aandoeningen: peesontstekingen, artritis, artrose, allergieën, astma van allergische aard, hooikoorts, maagzweren, darmzweren, zweren aan de twaalfvingerige darm, ontsteking van de darmwand, het prikkelbare darmsyndroom, lekkende darmen en aambeien, maar ook bij spierblessures,  zenuwpijn of kneuzingen.

Allerlei:

Van katsklauw wordt ook gezegd dat je het preventief kunt gebruiken tegen kanker. De mogelijke groei van kankercellen wordt afgeremd. Heb je toch al kankercellen in je lichaam, dan kan de aangroei van bijkomende cellen worden gestopt. Ga je voor een uitstrijkje en krijg je een uitslag die niet optimaal is, dan kan het zijn dat je behandelende arts je katsklauw voorschrijft. Katsklauw is een antioxidant. Deze plant beschermt de wanden van je bloedvaten. Het is daarenboven een natuurlijke bloedverdunner. Verder verlaagt deze natuurlijke remedie de bloeddruk en het cholesterolgehalte. Je kunt deze geneeskrachtige plant echter ook preventief gebruiken. Soms wordt katsklauw ook gebruikt na een beroerte of een hartinfarct. Omdat katsklauw een antioxidant is en veroudering tegengaat, wordt het middel ook gebruikt als bescherming tegen verouderingsklachten, alzheimer en de bijwerkingen van chemotherapie en kankerbehandelingen.

Niet aangewezen bij:

Katsklauw is niet geschikt voor kinderen jonger dan 3 jaar of voor vrouwen die borstvoeding geven. Ook wie immuniteitsonderdrukkers moet nemen na een transplantatie kan dit middel niet gebruiken. Wie aan een auto-immuunziekte zoals lupus of MS heeft, of aan TBC lijdt, mag Katsklauw enkel op doktersvoorschrift nemen.