Kinderen en schoolstress: psoriasis

stress bij kinderen

Een kind heeft geen zorgen, denkt men vaak. Maar een kind heeft ook vaak te kampen met gevoelens van stress. Vaak is deze stress gerelateerd aan de school. Als ouder kan je best regelmatig nagaan of je kind last heeft van schoolstress.


 

Het ziekteverhaal

Vaak gaat alles nog goed tot de zomervakantie gedaan is. Het kind klaagt dat het buikpijn heeft en het kan zich moeilijk concentreren. Volgens de huisarts is er lichaamelijk niets mis met het kind. Het kind gaat naar school en wordt wat later door de juf naar huis gestuurd, ziek of komedie?

 

De symptomen van schoolstress

De belangrijkste lichamelijke klachten zijn:

  • braken
  • misselijk worden
  • darmspasmen
  • overmatig zweten
  • koude handen en voeten
  • slecht functioneren in de klas


Opgepast, de kinderen voelen de pijn wel degelijk.

 

De oorzaken van schoolstress bij kinderen

Zelfs kinderen kunnen al last hebben van schoolstress met maagzweren, migraine, darmkrampen, leerstoornissen en agressief gedrag tot gevolg. Een van de oorzaken is onder andere de aanwezigheid van te veel prikkels, zowel op auditief als op visueel vlak. Kinderen krijgen veel meer te zien en te horen dan vroeger het geval was. Via televisie, radio, het uitgebreid gamma van allerlei soorten speelgoed en computers, ontstaat er een enorm aanbod aan informatie, waar jonge kinderen niet altijd raad mee weten. De meeste kinderen kunnen al deze informatie goed verwerken, maar voor sommige kinderen is dit wat van het goede te veel. Als ze dan ook nog eens overstelpt worden met informatie en opdrachten op school, dan kan het wel eens misgaan.

Bovendien is de druk tot presteren op sommige kinderen zo groot dat ze zelfs op de kleuterschool al faalangst kunnen krijgen. Zet dus als ouder je kind niet te veel onder druk. Het begin van een schooljaar, de spanning rond een nieuwe school, een nieuwe klas, nieuwe kinderen, een nieuwe meester of juffrouw is op zich al groot. Laat je zoon of dochter langzaam aan alles wennen. Geef je kind de tijd om zich aan te passen aan de veranderde en verhoogde druk. Laat je kind bij het thuiskomen de gelegenheid om wat te ontspannen en bepaalde dingen te vertellen. Zorg ervoor dat je elke dag, ook al is het maar even, een beetje tijd vrijmaakt voor je kind. Deze tijd moet dan ook volledig en volwaardig aan je kind besteed worden. Moedig gewenst gedrag aan en negeer ongewenst gedrag.

Problemen met klasgenoten hebben vaak een grote impact op het welzijn van het kind. Dit probleem wordt niet even makkelijk opgemerkt. Vraag raad bij de klastitularis en ga naar de oudercontacten.

 

Omgaan met stress

Bij kinderen die reeds onderhevig zijn aan schoolstress, zijn sportactiviteiten gericht op prestaties niet altijd de goede nevenactiviteit. Kies een activiteit waarvan het zelfverzekerd wordt en zelfvertrouwen krijgt. Een uitlaatklep voor agressie en emoties is erg belangrijk. Lichamelijke inspanning kan daarin een nuttige rol spelen.

Leer je kind van jongs af aan hoe je zelf als ouder stress afreageert. Spreek hierover met je kind en laat hem of haar mee joggen, of neem je kinderen eens mee als je gaat fitnessen. Zo ziet je kind hoe je zelf met stress omgaat op een constructieve manier.

Leer je kind verschillende mogelijkheden kennen. Ga wandelen in het bos, leer het kind hard roepen buiten of in het gras rennen, toon wat muziek kan doen of lezen of luisteren naar de regen. Als ouder kun je ook op het vlak van televisie en computer een belangrijke rol spelen. Je kunt televisie of computer niet uitschakelen, maar je moet als opvoeder wel grenzen stellen.

Beperk het aantal kijk- en/of speeluren per dag. Bij jonge kinderen tussen 2 en 6 jaar, is een half tot één uur TV kijken echt wel genoeg. Eigenlijk moet je er ook bij gaan zitten als je kind naar TV kijkt, zodat je bepaalde dingen kunt uitleggen en plaatsen. De invloed van TV kan geneutraliseerd worden door te praten over hetgeen samen bekeken wordt. Ook bij oudere kinderen blijft het belangrijk om na het kijken de gelegenheid te geven erover te praten. Dit vraagt uiteraard een zekere inspanning en discipline, maar het levert wel op. Je kinderen zullen rustiger zijn, minder nachtmerries hebben, ze zullen minder angstig zijn. Bovendien is TV dan geen goedkope babysit, maar een deel van de opvoeding en dit op een gecontroleerde wijze.

Leer je kind pijngedrag af door het niet te stimuleren. Gedrag dat beloont komt terug. Gedrag dat je negeert gaat geleidelijk weg.

Leer je kind omgaan met pijn. Moedig het kind aan om taken uit te voeren ook al heeft het kind bijvoorbeld buikpijn.

Bij problemen met klasgenoten is het aan te raden de school hiervan op de hoogte te stellen.

 

De juiste aanpak van het kind

Wees niet te overbezorgd. Ouders besteden soms teveel aandacht aan pijn en gaan soms te snel naar een huisdokter. Hierdoor hoeft het kind bepaalde taken niet meer uit te voeren zoals zwemlessen, opruimen, spreekbeurt enz. Hierdoor beloon je pijngedrag en komt pijn snel terug.

Overbezorgde ouders vragen zelf aan het kind of het zich goed voelt (ook al is het kind gezond). Kinderen gaan daardoor bepaalde zaken linken aan een ziektebeeld waardoor het sneller denkt dat het ziek is.

Ouders die zelf vaak klagen over pijn, dragen dit over op hun kinderen.

Zorg dat je kind niet alleen aandacht krijgt als het ziek of pijn heeft. Zo niet gaat het kind pijn gebruiken om aandacht te trekken naar de ouders toe.

Een kind met schoolstress laat je niet aan het lot over. Het is geen aanstellerij van het kind. Het kind heeft echt pijn.
Voor een kind met schoolstress zoek je een oplossing. Laat het kind niet zomaar thuis van school of ontsla het kind niet van zijn taken zoals opruimen, huiswerk maken enz..

Wil je meer weten? Bekijk dan het ebook: psoriasis stappenplan, vrij voor het leven. >>>>

 

Een reactie achterlaten