Koninginnebrij of koninginnegelei

koninginnebrij en psoriasis

Wat is koninginnebrij?

Koninginnebrij (koninginnegelei of royal jelly, Geleé royale) wordt door de werksterbijen afgescheiden door de voedselklieren. Dank zij dit voedsel kan de koningin 5 jaar leven terwijl de werksterbijen soms slechts enkele dagen – maand leven.

Wist u dat een werkbij zich in achtentwintig dagen van nijvere arbeid zozeer heeft uitgeput dat ze sterft? En dat uit eenzelfde eicel als waaruit zich gewoonlijk een werkbij ontwikkelt, de bijenkoningin te voorschijn komt, zodra deze eicel in aanraking wordt gebracht met koninginnegelei? Is dit niet een opmerkelijk wonder der natuur? Hoe kan dit bijzondere voedingssap, dat door de werkbijen wordt verzameld, een veel grotere bij doen ontstaan. Die bovendien zestigmaal langer kan leven dan de gewone werkbijen?

 

Lees ook het artikel:

Dit sap is nog niet grondig onderzocht en de werkzame bestanddelen zijn nog slechts ten dele bekend. Misschien wisten de volkeren uit de oudheid er meer van, want telkens weer kunt u lezen over „godenspijzen” en „wondervoedsel” zonder dat daarbij een aanknopingspunt te vinden is over de herkomst. Het is daarom helemaal niet zo vreemd dat men hierbij aan koninginnegelei denkt. Deze gelei moet beslist buitengewoon waardevolle bestanddelen bevatten, anders zou ze de koningin niet tot zulke bijzondere prestaties in staat stellen. Zij kan immers wel 2000 eitjes per dag leggen en behoeft daartoe slechts eenmaal bevrucht te worden. Een werkelijk ongeëvenaarde prestatie, waartoe de bijenkoningin dankzij dit sap in staat is!

U kunt in wetenschappelijke en geïllustreerde tijdschriften heel wat over de werking van koninginnegelei lezen. Natuurlijk is een deel hiervan slechts slimme reclame, want iedereen gelooft dat zijn preparaat het beste is. Toch toont dit duidelijk aan dat de huidige maatschappij versterkende middelen nodig heeft die ongevaarlijk zijn, geen chemische, maar natuurlijke middelen.

Niemand weet hoe de bijen dit natuurlijke complex samenstellen. Zij zelf kregen van de Schepper het noodzakelijke instinct om deze vloeistof te bereiden. In de koninginnegelei is voor ons het veelbelovende begrip werkelijkheid geworden dat „voedingsmiddelen geneesmiddelen en geneesmiddelen voedingsmiddelen behoren te zijn”.

Waarvoor wordt koninginnegelei gebruikt?

Uit andere berichten kunnen wij opmaken dat koninginnegelei niet alleen de endocriene klieren gunstig beïnvloedt, en dus activerend en verjongend werkt, maar ook bij kinkhoest en astma, vooral op jeugdige leeftijd, met succes kan worden toegepast.

koninginnebrij kopen
Bij haalt stuifmeel in voor honing of koninginnenbrij

Er wordt beweerd dat een regelmatig gebruik ervan zelfs voortreffelijk werkt bij een predispositie voor kanker. Ook op de huid oefent koninginnegelei een gunstige invloed uit, zowel door inwendig gebruik als door inwrijven. Voor dit laatste wordt een mengsel van honing en koninginnegelei verdund en wordt de huid met dit honingwater gemasseerd. 

Voor psoriasispatiënten kan men zowel voor inwendig als uitwendig gebruik beter koninginnegelei gebruiken dan gewone honing. Maar de prijs liegt er dan ook niet over aangezien dit product veel duurder is. Je kan de gelei gebruiken in thee/voeding of in huidzalven verwerken. Het heeft een ontstekingsremmend effect en een zeer positieve invloed op het immuunsysteem.  In combinatie met de juiste voeding kan u koninginnegelei inzetten bij een psoriasisbehandeling. We noemen het inzetten van bijenproducten ook wel apitherapie (1).

De prijs van koninginnegelei

Er zijn al heel wat vragen over de prijs van koninginnegelei gerezen, omdat die nogal sterk uiteenloopt. In Amerika wordt er vijf- tot tienmaal zoveel voor gevraagd als bij ons in Europa. Maar ook de prijzen van de diverse Europese producten zijn zeer verschillend. Helaas wordt met zulke producten niet altijd serieus zaken gedaan, wat een op zich goed voedingsproduct in diskrediet kan brengen.

 

Koninginnebrij arko Royal


Bronnen:

(1) Honey, Propolis, and Royal Jelly: A Comprehensive Review of Their Biological Actions and Health Benefits – Visweswara Rao Pasupuleti et al. (2017)

Een reactie achterlaten