Lekkende darm syndroom (leaky gut): de gevolgen

Leaky gut syndroom en psoriasis
leaky gut syndroom
Gezonde darm naar lekkende darm

Wat is lekkende darm syndroom (leaky gut)?

We hebben nu al regelmatig verteld dat psoriasis in relatie staat tot het goed functioneren van de darm. Door bepaalde uitwendige factoren (psychologisch, medicatie en voeding) kan de darm gestresseerd geraken. Hierdoor ontstaat het lekkende darm syndroom die op zich weer aanleiding kan geven tot psoriasis. Waarom? Omdat psoriasis getriggerd wordt wanneer ons immuunsysteem wordt aangevallen. Dat wordt veroorzaakt door lekkende darm syndroom. Dit zorgt weerom een relatie tussen de darmen en de ontwikkeling van psoriasis.

Ik ga nog snel even in het kort uitleggen wat het lekkende darm syndroom is. Dit is een aandoening waarbij de slijmlaag aan de binnenkant van de darm poreus is geworden en op die manier grotere stoffen (onverteerd voedsel, toxines en vetten) in de bloedbaan binnen laat die het immuunsysteem kunnen triggeren (bacteriën, schimmels, toxische stoffen, parasieten, etc.) en de lever extra kunnen belasten. Het lichaam maakt extra cytokines en antilichamen aan als reactie hierop. Dat zorgt op zich dat de darmwand nog meer permeabel of doorlatender wordt. Het is zelfs zo dat deze verhoogde concentratie aan cytokines en antilichamen andere weefsels kunnen beschadigen.

De aandoening wordt ook wel intestinale permeabiliteit  of  intestinale hyperpermeabiliteit genoemd. Hoewel er eigenlijk niet veel over gerept wordt, is dit eigenlijk een ernstige aandoening die veelvuldig voorkomt, zelfs al zijn we ons er niet van bewust. Maar in Amerika bijvoorbeeld waar er super ongezond wordt gegeten, zijn de effecten nefast.

Oorzaken lekkende darm syndroom

Het lekkende darm syndroom wordt niet enkel veroorzaakt door zaken dat we via onze mond binnenkrijgen. Ook bepaalde allergenen zoals rook, parfums, verfbestanddelen, kuisproducten, rook, alcohol, …) kunnen lekkende darmsyndroom opwekken.

=> vermijd allergenen en producten waarbij een intolerantie is

Daarnaast doet stress ook geen goed voor je darmen. Het is eveneens een belangrijke factor die lekkende darmsyndroom veroorzaakt. En zoals men weet, is stress een belangrijke trigger voor psoriasis.

=> verander denkpatronen, zoek rust op

Een verkeerd dieet is een van de grootste boosdoeners voor lekkende darm syndroom. Hoewel alle factoren hier vermeld worden, belangrijk zijn, komen we dagelijks in contact met verkeerd voedsel: geraffineerde suikers, witte meelproducten, gluten (Tarwe, waaronder ook spelt en khorosantarwe (wat ook bekend is als kamut®), rogge, Gerst (gort, is gepelde gerst), Triticale).

=> vermijd gluten, melkproducten met caseïne, vermijd groenten van de Nachtschadefamilie (dus ook roken)

=> verander eetpatronen, kies voor een zuur/base dieet, eet voldoende groenten en fruit, neem voedingssupplementen in om tekorten aan te vullen

=> glutamine helpt de darmwand opnieuw op te bouwen, drink thee van Rode Iep welke de darmwand beschermd, drink Aloë vera, neem lecithine is om de spijsvertering te bevorderen

=> kies voor whole food sources zoals Chlorella welke eveneens zuiverend werkt, ontstekingsremmende ingrediënten zoals kurkuma en omega-3 (vette vis, krill en bepaalde plantaardige oliën)

Minstens één keer per dag dient men de darmen te ontlasten om toxines snel genoeg uit het lichaam te krijgen bijkomende om de darmwand niet te beschadigen ingeval van constipatie. Kies dus voor vezelrijke voeding of een voedingssupplement zoals lecithine, psyllium om de transit te bevorderen.

lekkende darm door antibiotica pillen

Te snel naar antibiotica grijpen zorgt voor lekkende darm syndroom

Agressieve (corticosteroïden) en non agressieve medicatievoorschriften (non steroid anti-inflammatory drugs (NSAID’s) zoals ibuprofen, diclofenac, aspirine) kunnen de darmwand stuk maken en lekkende darmsyndroom veroorzaken.

Wanneer de darmflora verstoord is, heeft dit een negatief effect op de darmwerking. Belangrijk is dus deze op peil te houden.

=> Dat kan door bijvoorbeeld gefermenteerde melkproducten te nuttigen (indien men er een tolerantie voor heeft) zoals melk kefir bijvoorbeeld. Of we kunnen een voedingssupplementen nemen die ons de nodige microorganismen aanleveren om onze darmflora weer op punt te krijgen.

Het gebruik van onnodige antibiotica. Grijp dus niet te snel naar antibiotica en gebruik het enkel wanneer het hoogst noodzakelijk is.

Met andere woorden, ALLE stoffen die ons immuunsysteem aanwakkeren en het op de proef stellen, verhogen de kans op één of ander immuunziekte en dus ook het leaky gut syndroom en psoriasis (artritica).

Een groot deel van alle auto-immuunziekte ontstaan in het maag-darmkanaal waar de problemen zich beginnen voor te doen. Het is de derde grootste oorzaak van ziekten en sterfte.

Gevolgen lekkende darm syndroom?

Lekke darmsyndroom veroorzaakt zenuwaandoeningen
Relatie tussen lekke darm en neurodegeneratieve aandoeningen

Het is zelfs zo schadelijke dat de stoffen die doorheen de darmwand gemigreerd zijn, de hersenbloedbaan barrière kunnen beschadigen omdat lymfocyten eigen cellen beginnen af te breken. Dit lijdt tot neuro-auto-immuun syndromen en neuro-degeneratieve aandoeningen.

Soms kan het zijn dat je ineens allergisch wordt aan bepaalde voedingsstoffen (voedselallergieën en voedselintoleranties) omdat die stoffen doorheen de darmwand zijn gemigreerd en het lichaam hiertegen een immuunreactie heeft opgezet.

Alle auto-immuunziekten zoals alopecia, schildklierontsteking, psoriasis, reumatoïde artritis, polymyalgia rheumatica, multiple sclerose,chronisch vermoeidheidssyndroom, vitiligo,  SLE, urticaria, diabetes, het syndroom van Sjogren, vaatontsteking, ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, thyroiditis en de ziekte van Raynaud.

Prikkelbare darm syndroom (PDS, IBS) is een typisch gevolg aan lekkende darm syndroom.

Andere aandoeningen: chronische vermoeidheid – fibromyalgie – reumatische aandoeningen – astma

Het Leaky gut syndroom zou eveneens een rol spelen bij het ontstaan van autisme.

Hoe identificeren?

Wat bepaalde ziekenhuizen doen: is de hoeveelheid voorspellende antilichamen meten die verantwoordelijke zijn voor de aandoening om zo het proces tijdig te stoppen. Door bepaalde elementen die we hierboven opgenoemd hebben (omgevingsfactoren, voeding etc.) te elimineren kan men het darmspijsverteringskanaal herstellen.


Bronnen

Is psoriasis a bowel disease? Successful treatment with bile acids and bioflavonoids suggests it is

Intestinal permeability in patients with psoriasisEen reactie achterlaten