Lekkende darm syndroom (leaky gut): de gevolgen

leaky gut syndroom
Gezonde darm naar lekkende darm

Wat is lekkende darm syndroom?

We hebben nu al regelmatig verteld dat psoriasis in relatie staat tot het goed functioneren van de darm. Door bepaalde uitwendige factoren (psychologisch, medicatie en voeding) kan de darm gestresseerd geraken. Hierdoor ontstaat het lekkende darm syndroom die op zich weer aanleiding kan geven tot psoriasis. Waarom? Omdat psoriasis getriggerd wordt wanneer ons immuunsysteem wordt aangevallen. Dat wordt veroorzaakt door lekkende darm syndroom.

lekkende darmsyndroom tot relatie psoriasis
Psoriasis en lekkende darmsyndroom

Ik ga nog snel even in het kort uitleggen wat het lekkende darm syndroom is. Dit is een aandoening waarbij de slijmlaag aan de binnenkant van de darm poreus is geworden en op die manier grotere stoffen (onverteerd voedsel, toxines en vetten) in de bloedbaan binnen laat die het immuunsysteem kunnen triggeren (bacteriën, schimmels, toxische stoffen, parasieten, etc.) en de lever extra kunnen belasten. Het lichaam maakt extra cytokines en antilichamen aan als reactie hierop. Dat zorgt op zich dat de darmwand nog meer permeabel of doorlatender wordt. Het is zelfs zo dat deze verhoogde concentratie aan cytokines en antilichamen andere weefsels kunnen beschadigen.

De aandoening wordt ook wel intestinale permeabiliteit  of  intestinale hyperpermeabiliteit genoemd. Hoewel er eigenlijk niet veel over gerept wordt, is dit eigenlijk een ernstige aandoening die veelvuldig voorkomt, zelfs al zijn we ons er niet van bewust. Maar in Amerika bijvoorbeeld waar er super ongezond wordt gegeten, zijn de effecten nefast.

Oorzaken lekkende darm syndroom

Het lekkende darm syndroom wordt niet enkel veroorzaakt door zaken dat we via onze mond binnenkrijgen. Ook bepaalde allergenen zoals rook, parfums, verfbestanddelen, kuisproducten, rook, alcohol, …) kunnen lekkende darmsyndroom opwekken.

Daarnaast doet stress ook geen goed voor je darmen. Het is eveneens een belangrijke factor die lekkende darmsyndroom veroorzaakt. En zoals men weet, is stress een belangrijke trigger voor psoriasis.

Een verkeerd dieet is een van de grootste boosdoeners voor lekkende darm syndroom. Hoewel alle factoren hier vermeld worden, belangrijk

lekkende darm door antibiotica pillen
Te snel naar antibiotica grijpen zorgt voor lekkende darm syndroom

zijn, komen we dagelijks in contact met verkeerd voedsel: geraffineerde suikers, witte meelproducten, gluten etc..

Agressieve (corticosteroïden) en non agressieve medicatievoorschriften (non steroid anti-inflammatory drugs (NSAID’s) zoals ibuprofen, diclofenac, aspirine) kunnen de darmwand stuk maken en lekkende darmsyndroom veroorzaken.

Het gebruik van onnodige antibiotica. Grijp dus niet te snel naar antibiotica en gebruik het enkel wanneer het hoogst noodzakelijk is.

Met andere woorden, ALLE stoffen die ons immuunsysteem aanwakkeren en het op de proef stellen, verhogen de kans op één of ander immuunziekte en dus ook het leaky gut syndroom en psoriasis (artritica).

Een groot deel van alle auto-immuunziekte ontstaan in het maag-darmkanaal waar de problemen zich beginnen voor te doen. Het is de derde grootste oorzaak van ziekten en sterfte.

Gevolgen?

Lekke darmsyndroom veroorzaakt zenuwaandoeningen
Relatie tussen lekke darm en neurodegeneratieve aandoeningen

Het is zelfs zo schadelijke dat de stoffen die doorheen de darmwand gemigreerd zijn, de hersenbloedbaan barrière kunnen beschadigen omdat lymfocyten eigen cellen beginnen af te breken. Dit lijdt tot neuro-auto-immuun syndromen en neuro-degeneratieve aandoeningen.

Soms kan het zijn dat je ineens allergisch wordt aan bepaalde voedingsstoffen (voedselallergieën en voedselintoleranties) omdat die stoffen doorheen de darmwand zijn gemigreerd en het lichaam hiertegen een immuunreactie heeft opgezet.

Alle auto-immuunziekten zoals alopecia,schildklierontsteking, psoriasis, reumatoïde artritis, polymyalgia rheumatica, multiple sclerose,chronisch vermoeidheidssyndroom, vitiligo,  SLE, urticaria, diabetes, het syndroom van Sjogren, vaatontsteking, ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, thyroiditis en de ziekte van Raynaud.

Prikkelbare darm syndroom (PDS, IBS) is een typisch gevolg aan lekkende darm syndroom.

Andere aandoeningen: chronische vermoeidheid – fibromyalgie – reumatische aandoeningen – astma

Het Leaky gut syndroom zou eveneens een rol spelen bij het ontstaan van autisme.

Hoe identificeren?

Wat bepaalde ziekenhuizen doen: is de hoeveelheid voorspellende antilichamen meten die verantwoordelijke zijn voor de aandoening om zo het proces tijdig te stoppen. Door bepaalde elementen die we hierboven opgenoemd hebben (omgevingsfactoren, voeding etc.) te elimineren kan men het darmspijsverteringskanaal herstellen.

Geef een reactie