Met welke geneesmiddelen ga je niet in de zon

kinderen en fotoallergie

Mensen met psoriasis hebben een gevoelige huid. Een reden te meer om ook hier een topic over te wijden nl. met welke medicijnen mag je niet in de zon en wat voor reacties ondervind je wanneer je er wel mee in de zon loopt. 

Er zijn soorten reacties die men kan onderscheiden:  fototoxische en fotoallergische reacties

Fotoallergische reactie

fototoxische reactie
Open blaren – fotoallergie

Fotoallergische reacties komen minder voor dan fototoxische reacties. Door de interactie van de medicatie in combinatie met de zon, kan er een immunologische respons optreden. Er treedt dus een allergie op voor een bepaalde stof enkel en alleen op het moment dat je in de zon loopt. Meestal wordt een deel van de medicatie door de zon omgezet in een andere stof die de allergie in de huid veroorzaakt. In de eerste drie dagen, lijkt de allergie een beetje op eczeem. De patiënt krijgt een rode droge schilferende huid die gepaard gaat met jeuk, eventueel bultjes of blaren. Deze letsel treden alleen op op plaatsen waar de huid in contact komt met zonlicht of UV. De meest voorkomende stoffen die een fotoallergie kunnen veroorzaken, zijn crèmes als diclofenac en ibuprofen crème en antizonnebrandmiddelen. Hieronder vind je nog een lijst met andere medicamenten die eveneens een fotoallergie uitlokken.

Allergenen – fotoallergie
PSORALENS
QUINETHAZONE
QUINIDINE
ITRACONAZOLE
SULFISOXAZOLE
IMIPRAMINE
TOLBUTAMIDE
QUININE
METHOXSALEN
NALIDIXIC ACID
PENTOBARBITAL
PHENOBARBITAL
PIROXICAM
PROMAZINE
PROMETHAZINE
CHLOROTHIAZIDE
ENOXACIN
ESTROGENS
FENOFIBRATE    HYDROCHLOROTHIAZIDE
THIORIDAZINE
INDOMETHACIN
TRIOXSALEN

Om de allergische reactie te doen afnemen, dien je gewoon uit de zon te blijven. Je kan ook hormoonzalven gebruiken maar dat is eigenlijk af te raden tenzij het echt op zeer lokale plaatsen gebruikt wordt.

Wanneer je fotoallergie hebt door middel van antizonnebrandmiddelen, dan zijn er enkele producten die je kan gebruiken waar geen chemische zonnefilter in zit: Dit zijn Louis Widmer for kids en Ultrasun kids formula.

Testen op foto-allergie (Foto-allergologisch onderzoek): UV-plakproeven met plakproefreeksen: objectief vaststellen of er een type IV contactallergie bestaat voor bepaalde allergenen die door expositie aan ultraviolette straling (UV) ontstaan zijn. 

Fototoxische reactie

Fototoxische reacties komen vaker voor dan fotoallergische reacties en zijn afhankelijk van de medicatiedosis en de hoeveelheid zonlicht. Hierbij speelt UVA-licht een belangrijk rol. Het meeste licht wordt tegengehouden door vensters en kleding terwijl UVA-licht wel doorheen bewolking, vensters en dunne kleding kan gaan. Wanneer je denkt dat je beschermd bent, is dat dus niet altijd waar. Verder is het huidtype en de genetische achtergrond bepalend voor de graad van fototoxische reactie.

Wanneer men een fototoxische reactie krijgt, lijkt het eerder op een ernstige zonnebrand gepaard met roodheid. Er kunnen zich ook blaren vormen bij ernstige vormen van de aandoening. Wanneer men stop met de medicatie of men mijn de zon door voorzorgsmaatregelen te nemen, nemen de letsels zeer snel af.

Fototoxische reactie

CETIRIZINE
DOXYCYCLINE
ENOXACIN
CAPTOPRIL
DEMECLOCYCLINE
CHLORPROMAZINE
CIPROFLOXACIN
ACITRETIN
ALPRAZOLAM
BENDROFLUMETHIAZIDE
FENOFIBRATE
FLUOROURACIL
FLUOXETINE
LOMEFLOXACIN
METHOXSALEN
NABUMETONE
NAPROXEN
FUROSEMIDE
GREPAFLOXACIN
HYDROCHLOROTHIAZIDE
ITRACONAZOLE
NORFLOXACIN

Testen op Fototoxische reactie

Om te bepalen of men een fototoxische reactie ondervindt van bepaalde medicatie, gaat men een in-vitro 3T3 NRU fototoxiciteitstest  uitvoeren.

Fotosensibiliteit

Een groot deel van deze medicatie kan ondergebracht worden : angstremmers,diuretica, antidepressiva, medicatie tegen diabetes, antibiotica, acne en schimmel, etc. Lees dus steeds de bijsluiten aangezien het hier gaat om medicatie die door sommige mensen dagelijks genomen worden. Op de doos staat een ZON wanneer de medicatie een bepaalde reactie kan uitlokken wanneer u in direct contact komt met zonlicht. Omdat bovenstaande medicatie niet alles zeggend is, geven wij enkele voorbeelden van medicatie die veelvuldig gebruikt wordt en reacties kan geven van de huid.

Parfum

Sommige cosmetische producten en ook parfums, kunnen een reactie met de zon uitlokken. Het zijn dan ook die producten die op basis zijn van alcohol. Maar ook bepaalde fruitsoorten die in zalven en oliën verwerkt zitten, kunnen een reactie uitlokken.

Antibiotica

Wie antibiotica moet nemen, kan de zon best mijden en met redenen. Zeker wanneer de antibiotica chinolonen en tetracyclines bevatten. Zelfs in de schaduw kunnen ze nog een reactie opwekken. Ze maken de huid een pak gevoeliger voor zonnebrand. Wanneer je toch naar

huidreactie en krabben
Huidreactie en krabben

buiten moet, smeer je dan in met een zonnecrème van minstens factor 50.

Aspirine en onstekingsremmers

Wie heeft er al eens een asprientje geslikt? Waarschijnlijk de meeste onder ons. Deze wekken niet echt een reactie uit maar bij droogte kunnen ze zeer gevaarlijk zijn voor de nieren. Wanneer je aspirine neemt moet je meer drinken en zeker wanneer je in de blakende zon rondloopt. Dit geldt ook voor mensen met diabetes en insuline nemen, bij gebruik van vochtafdrijvende medicatie (diuretica of plasmiddelen) enz.

Crème tegen huidvlekken

We hebben het dan vooral over de Fluorouracil creme die vooral gebruikt wordt door mensen van boven de 40 jaar. Het vermindert lichtbruine en ruwe huid maar kan in zonlicht een erge huidreactie opwekken.

Epilepsie Medicatie

Het middel carbamazepine veroorzaakt een abnormale huidreactie bij blootstelling aan zonlicht.

Homeopathische middelen

Bepaalde homeopathische middelen kunnen een sterke allergische reactie uitlokken. Dit komt door bepaalde plantenextracten die er in verwerkt zijn. Het is aan te raden deze eerste in kleine hoeveelheden te testen vooraleer je hier gebruik van maakt.

Amiodaron

Dit middel wordt gebruikt voor patiënten met hartritmestoornissen. In combinatie met UV of zonlicht kunnen ze huidpigmentaties geven.

Een reactie achterlaten