Metabool syndroom en psoriasis

Metabool syndroom

Metabool syndroom

Het metabool syndroom wordt ook wel insulineresistentiesyndroom, dysmetabool syndroom of syndroom X genoemd. De link van bepaalde metabolische afwijkingen met hart- en vaatziekten, is reeds een hele tijd gekend. De term metabool syndroom is een verzamelnaam voor een groep risicofactoren waardoor iemand een verhoogd risico loopt op hart- en vaatziekten.

Het is een chronisch stofwisselingsprobleem dat gekenmerkt wordt door de volgende risicofactoren:

  • abdominale obesistas – veel buikvet
  • dyslipemie – stoornissen in de bloedstolling (protrombotische toestand).
  • hyperglycemie – gestoord bloedsuikergehalte (nuchtere plasmaglycemie –  >100 mg/dL) ,
  • hypertensie – hoge bloeddruk (>130/85 mm Hg),
  • atherogene dyslipidemie – laag HDL cholesterol (40-50 mg/dL) en hoog triglyceridengehalte of vetzuurgehalte (>149 mg/dL)

Deze risicofactoren kunnen afzonderlijk of in combinatie voorkomen. Ze kunnen leiden tot cardiovasculaire aandoeningen en diabetes type 2. In bepaalde gevallen kan het onder bepaalde vormen leiden tot kanker.

Oorzaken

Indien je drager bent van het gen dat psoriasis veroorzaakt, dien je bewust te zijn van bovenstaande risicofactoren aangezien je een verhoogd risico loopt. Door een gezonde levensstijl kun je hart- en vaatziekten zeker voorkomen. Met name je gewicht onder controle houden is erg belangrijk om de hoeveelheid buikvet te verminderen. Ook je cholesterol onder controle houden is zeer belangrijk.

Metabool syndroom voorkomen

U kunt iets doen aan uw risico op metabool syndroom en zijn complicaties zoals diabetes, beroerte en hart-en vaatziekten. Begin met het maken van veranderingen in levensstijl zoals aanbevolen in het Stappenplan – Psoriasis vrij voor het leven.

(1) Eet vezelrijke voedingsmiddelen. Een voldoende volle granen, bonen, fruit en groenten. Deze items zijn verpakt met voedingsvezels, die uw insuline niveaus kunnen verlagen.

(2) Afvallen. 

(3) Oefening. Doe 30 tot 60 minuten aan matige tot intensieve lichaamsbeweging. Sporten niet voor jou weggelegd? Ga dan stevig wandelen.

(4) Stoppen met roken. Roken van sigaretten verhoogt insulineresistentie en verergert de gevolgen van het metabool syndroom.

(5) Kruiden en voedingssupplementen. Kruiden die de insulineresistentie verminderen zoals droogextract van kaneel (cinnamomum verum), banaba (lagerstroemia speciosa) en bittermeloen (momoridica charantia). Qua voedingssupplementen helpen het volgende: Gefermenteerde knoflook, Gefermenteerde rode rijst, curcuma tegen ontstekingen.

(6) Zorg voor ontspanning. Stress verhoogt de kans op psoriasis en hart- en vaatziekten.

Conclusie

Er bestaat weliswaar een correlatie tussen metabool syndroom en psoriasis maar dat betekent absoluut niet dat je er niks aan kunt doen. Met een gezonde levensstijl zoals aangegeven in het boek, is metabool syndroom te voorkomen.

Bron – Prevalence of the Metabolic Syndrome in Psoriasis (2003 – 2006)

Een reactie achterlaten