MSM brengt verlichting bij spier- en gewrichtsklachten

methylsulfonylmethaan MSM bij psoriasis artritis

In dit artikel vertellen we je wat meer over MSM-gel met etherische oliën. MSM staat voor methylsulfonylmethaan en wordt van nature in plant, dier en mens aangetroffen. Als voedingssupplement is MSM zeer populair geworden als pijnstiller en ondersteunend middel bij verschillende aandoeningen van het bewegingsapparaat zoals osteoartritis (artrose), spierpijn, (sport)blessures, spierkramp, RSI (repetitive strain injuries), fibromyalgie, tendinitis, (reumatoïde) artritis, bursitis, carpaaltunnelsyndroom en lage rugpijn. Daarnaast is MSM met succes toegepast bij auto-immuunziekten (myastenia gravis, systemische lupus erythematodes), allergieën (hooikoorts, astma), interstitiële cystitis, emfyseem en systemische sclerose. Zelfs personen die snurken, kunnen baat hebben bij (intranasaal toegediende) MSM (1)(2)(3)(4). Om die reden is het mogelijk dat MSM eventueel kan ingezet worden bij gewrichtsklachten die te wijten zijn aan psoriasis artritis.

Plaatselijk gebruik

MSM is een organische bron van zwavel. De bindweefselstructuren in ons lichaam kunnen niet zonder dit mineraal. MSM is bruikbaar als voedingssupplement, maar je kunt het ook als gel gebruiken om in te wrijven op de geblesseerde plekken. Methylsulfonylmethaan dringt namelijk gemakkelijk door de huid. Zo kan het inwendig verlichting brengen. Positief aan MSM is:

 • Het is een zwavelmolecule. Dit is een bouwsteen van bindweefsel en het kraakbeen in onze gewrichten. Hetzelfde geldt voor de gewrichtskapsels, ligamenten, pezen en spieren.
 • MSM verlicht ontstekingen in spieren en gewrichten. Het ondersteunt de productie van gluthation. Deze stof is een belangrijke antioxidant en zorgt voor de ontgifting van ons lichaam.
 • Dankzij MSM voel je minder chronische pijn. Dit middel verlaagt het aantal prikkels dat naar onze hersenen geleid wordt. We ervaren pijn door overstimulatie van de C-zenuwvezels. Methylsulfonylmethaan vermindert deze prikkels.
 • MSM stimuleert de plaatselijke bloedsomloop
 • Het middel vermindert een te hoge spierspanning
 • MSM verbetert de doorlaatbaarheid van celmembranen. Dit verbetert de afvoer van afvalstoffen. Dit geldt eveneens voor de opname van voedingsstoffen.

Een werkzame MSM – gel bevat optimaal 10% van de werkzame stof.

Aanvullende functie van essentiële oliën

Essentiële olie heeft als eigenschap dat ze de gemakkelijk door de huid dringt. Zo zijn deze oliën in staat om spieren, pezen, gewrichten en ligamenten van buiten uit te bereiken. Dit is mogelijk door gebruik te maken van de natuurlijke circulatie ter plaatse. Zo bereikt deze olie de dieperliggende delen van ons lichaam. Citroeneucalyptus, lavandin super, wintergreen en laurier zijn oliën die in combinatie met MSM klachten ter hoogte van spieren en gewrichten kunnen verlichten. We vertellen hieronder wat meer over deze vier soorten essentiële olie.

 • Laurier: verzacht klachten ter hoogte van de spieren en gewrichten
 • Lavandin super: werkt ontspannend. Werkt preventief tegen spierkrampen. Verzacht de pijn bij pijnlijke, stijve spieren. Ontstekingswerend en pijnstillend. Versoepelt het bewegingsapparaat.
 • Citroeneucalyptus: ontstekingswerend en pijnstillend. Een van nature krachtig middel. Deze olie kan algemeen toegepast worden om een breed scala aan symptomen te verlichten. Bij reuma, spierpijn en peesontsteking kan deze olie op de pijnlijke plek ingewreven worden.
 • Wintergreen: deze etherische olie is afkomstig van de plant met de Nederlandse naam bergthee. De olie die uit deze plant vervaardigd wordt, bevat methylsalicylaat. Zodoende is dit een natuurlijke vorm van aspirine. De wintergreenolie verzacht zowel ontstekingen als pijn. Je krijgt van deze bijzonder geurende olie een warm gevoel. Zeker na het beoefenen van sport worden de eigenschappen van deze olie echt naar waarde geschat.

Indicaties om MSM in combinatie met essentiële oliën te gebruiken.

Alle essentiële oliën die we hierboven hebben opgenoemd verzachten de ongemakken die gepaard gaan met ontstekingen en pijn. Dat is ook de reden waarom ze deel uitmaken van een MSM – gel. De oliën werken complementair en kunnen zo de werking van MSM ondersteunen bij de volgende klachten:

 • Om reuma, artrose en artritis te verlichten
 • Bij stijve spieren en om spierkrampen te voorkomen. Vooral je schouders, nek, dijen, kuiten en rug kunnen hier baat van hebben.
 • Ontstoken pezen en tennisellebogen
 • Eerste hulp bij sportongevallen, verstuiking, kneuzing en verrekking. Gebruik wel eerst ijs om de plek van het letsel af te koelen.
 • Relaxerend na zware inspanningen.

Hoe MSM gel gebruiken:

Dagelijks smeren op de huid ter hoogte van de pijnlijke lichaamsdelen.

Opgepast!

 • MSM – gel mag niet in contact komen met je ogen
 • Wrijf de gel nooit in een open wond
 • Niet geschikt voor baby’s en kinderen van minder van 4 jaar.

Bronnen

 1. Jacob WS, Appleton J. MSM: the definite guide. A comprehensive review of the science and therapeutics of methylsulfonylmethane. Topanga, CA. Freedom Press, 2003.
 2. Jacob SW, Appleton J. Chronic pain syndromes. Alternative & Complementary Therapies 2003;9(2):86-88.
 3. Childs SJ. Dimethyl sulfone (DMSO2) in the treatment of interstitial cystitis. Urol Clin North Am. 1994;21(1):85-8.
 4. Jacobs SW, Lawrence RM, Zucker M. The Miracle of MSM. The natural solution for pain. G.P. Putnam’s Sons, New York, 1999.

Producten die wij verkopen met ingrediënt MSM