Nagelpsoriasis

nagelpsoriasis tips

Nagelpsoriasis: wat is dat?

De handen behoren tot de belangrijkste “werktuigen” in het dagelijkse leven, men kan ze niet verbergen. De nagels beschermen onze vingertoppen. Mensen met psoriasis hebben ook last van psoriasis aan de nagels. Dit noemt men ‘psoriasis unguium‘. Ongeveer 70 % van alle psoriasispatiënten krijgen deze psoriasis unguium aan de nagels. Nagelpsoriasis komt vaker voor op de vingernagels dan op teennagels. 

nagelpsoriasis

Voor en na het psoriasisdieet

Zoals u ondertussen weet is psoriasis een veelvoorkomende chronische en niet-besmettelijke aandoening. Mensen die last hebben van psoriasis aan de nagels krijgt de medische benaming ‘psoriasis unguium‘.  Bij zeer ernstige vormen van nagelpsoriasis kan een patiënt psychisch en sociaal belastend worden vanwege schaamte. Het blijkt dat mensen met psoriasis van de nagels een grotere kans hebben om artritis psoriatica , dit is een pijnlijke ontstekingsreactie in de gewrichten, te ontwikkelen.

Bij het begin van psoriasis kunnen de nagels de enige aangetaste zone zijn. Dat geldt met name bij kinderen. De nagels krijgen dan bijvoorbeeld putjes of worden brokkelig. Door de specifieke plaats ervan kan nagelpsoriasis pijnlijk worden en zijn.

Wat cijfers over psoriasis aan de nagels

De meeste mensen men nagelpsoriasis hebben ook psoriasis op de huid of wat men noemt ‘cutane psoriasis’. Slechts 5% van de mensen met psoriasis aan de nagels hebben geen huidpsoriasis. Mensen met huidpsoriasis hebben 10% – 55% van de gevallen nagelpsoriasis. Ongeveer 10% – 20% van de mensen met cutane psoriasis hebben tevens last van artritis psoriatica. Van de mensen met artritis psoriatica, hebben 53% -86% aangetaste nagels, vaak met putjes.

Oorzaken psoriasis

Psoriasis op zich lijkt zich voort te vloeien uit een combinatie van genetische, immunologische en omgevingsfactoren. Psoriasis is voor een deel erfelijk bepaald. Als iemand een ouder of een broer of zus heeft met psoriasis, dan heeft hij 16%-25% kans om ook psoriasis te ontwikkelen. Indien beide ouders psoriasis hebben wordt het risico maar liefst 75%.

Nagelpsoriasis ontstaat in het psoriatisch proces wanneer de witte bloedlichaampjes (leukocyten) in het nagelmateriaal (nagelkeratine) worden opgeslagen.  De keratinevorming is op deze plaats verstoord terwijl de leukocyten door het lichaam zelf worden afgebouwd.  Dit zorgt ervoor dat de nagels of beter de hoornlaag van de nagels kapot gaat.  De nagel zinkt als het ware puntvormig weg.

Nagelafwijkingen zijn het gevolg van: hyperproliferatie, onvolledige uitrijping epidermale cellen en ontsteking in het nagelbed en de nagelmatrix zelf. Door deze tijdelijke veranderingen in de nagelmatrix, kunnen er putjes en groefjes ontstaan. Bij langdurig aanhouden van het de aandoening, kan de nagel zelfs van de nagelbasis loskomen (onychodistrofie).

Symptomen van nagelpsoriasis

De volgende symptomen en klachten kunnen zich voordoen bij psoriasis aan de nagels:

 • Kleine putjes in de nagels ten gevolge van focale psoriasis. Vandaar ook de benaming “vingerhoedsnagel”. De putjes groeien uit met de nagel.
 • Een geel-bruine nagelverkleuring. Dit wordt daarom ook wel het ‘olievlekfenomeen’ genoemd omdat het lijkt dat er een druppel olie in de nagel is ingedrongen.
 • Dwarse groeven of lijnen in de nagels kunnen optreden. Dit worden ook wel ‘Beau-lijnen of striae transversae unguium van Beau ‘ genoemd. Dit zijn diepgegroefde lijnen die horizontaal van de ene kant naar de andere kant over de nagelplaat lopen.
 • Soms wordt de nagel witachtig en mat (“leukonychia”). Meestal zal de nagel echter kleurloos, broos of schilferend worden.
  Verschillende vormen van nagelpsoriasis
  (Bron:http://goo.gl/dIj8cq) – vormen van nagelpsoriasis
 • De huid onder de nagel kan verdikken (“hyperkeratose subungualis”).
 • Onycholyse waarbij de nagel zich van het nagelbed gaat loslaten. In ernstige gevallen kan de nagel er na verloop van tijd zelfs afvallen. Dit is een geleidelijk en pijnloos proces.
 • Vanwege beschadigingen kan de nagel gevoeliger zijn voor infecties.
 • De nagelplaat kan afbrokkelen omdat de nagel verzwakt is doordat de onderliggende structuren niet gezond zijn.
 • Gaten in de nagel zelf = elkonyxis.
 • Splinterbloedingen onder de nagel
 • Occasionele pijn en een drukkend gevoel behoren ook tot de bijkomende verschijnselen.  

Psoriasisnagels en verhoogde kans op infectie

De nagels moeten daarom beschermd worden tijdens manuele handelingen (kuisen en afwassen) en zorgvuldig gereinigd worden. Wanneer de nagel losraakt van het nagelbed, kan er in de vrijgekomen ruimte bacteriën en gisten zich gaan nestelen die infecties veroorzaken. Infecties met Pseudomonas aeruginosa veroorzaakt zwart/groen/bruine verkleuring onder de nagels.

=> ontstekingen voorkomen: Lees het artikel

Nagelpsoriasis is gemakkelijk te verwarren met andere nagelaandoeningen

Wanneer de nageltransformaties niet gepaard gaan met huidletsels op andere lichaamszones, kan nagelpsoriasis moeilijk te herkennen zijn. Er is met name verwarring mogelijk met “onychomycose” (schimmelinfectie). Bij twijfel kan alleen mycologisch onderzoek uitsluitsel geven.

  Psoriasis Schimmelnagel
frequentie 1-2% van de bevolking toenemend met leeftijd: 0,2% bij kinderen, >40% boven de 75 jaar
onycholyse vaak vaak
verdikking van de nagelplaat regelmatig regelmatig
trauma aan nagel kan nagelpsoriasis veroorzaken of verergeren (köbnerfenomeen) grotere kans op onychomycose
putjes zeer vaak zelden
beloop chronisch, met remissies en exacer- baties chronisch progressief
symptomen geen of pijn geen of pijn
olievlekfenomeen vaak niet
subunguale hyper- keratose vaak vaak
leukonychie zelden, leuconychia transversa oppervlakkige witte onychomycose
paronychia zelden zelden bij onychomycosc doordermatofy- ten, vaak bij gistinfecties
vernietiging van de nagelplaat vooral bij arthritis psoriatica altijd bij totale dystrofische onychomycosc
splinterbloedingen incidenteel geen
verkleuring geen tot geel wit, geel, bruin of zwart
nagelsplijting zelden vaak
transversale richels zelden zelden
erfelijke aanleg/gevoeligheid ja, vooral op jonge leeftijd ja, erfelijke gevoeligheid voor infectie met Trichophyton rubrum
huidafwijkingen psoriasis op knieën, ellebogen, hoofd, onderop de rug, onderbenen dermatomycose op voeten, handen, in liezen
elders
(Bron: http://goo.gl/dIj8cq)

Nail Psoriasis Severity Index (NAPSI): Hoe erg is het?

Net zoals de PASI calculator heb je eveneens de NAPSI calculator waarmee je de ernst van je nagelpsoriasis kunt meten. De nagel wordt dan onderverdeeld in 4 verschillende kwadranten waarbij elk kwadrant een score krijgt. De scores worden onderverdeeld in een Matrix score (M) en een nagelplaatscore (P).

NAPSI calculator nagelpsoriasis

=>Nagelplaat kenmerken: putjes, groeven, rode spots lunula, afbrokkelen nagel

=>Matrix kenmerken: onycholize, olie druppel, dyschromia, spinterbloedingen, hyperkeratose

Bij afwezigheid: score 0

Bij aanwezigheid: score 1

De NAPSI calculator wordt gebruikt om het effect van behandelingen na te gaan.

Behandeling nagelpsoriasis

Ondersteunende behandelingen van nagelpsoriasis richt zich op het verminderen van de symptomen van deze ziekte. Lelijke, aangedane nagels kunnen veel leed veroorzaken bij de patiënt. Als je op zoek bent naar een remedie voor nagelpsoriasis dan is de boodschap hetzelfde wat ik doorheen heel de website wil meegeven. Het start allemaal met opgebouwde toxines in het lichaam elimineren en producten die al de orgaansystemen ondersteunen, te nuttigen. Met andere woorden, je gaat nagelpsoriasis enkel kunnen verlichten met uitwendige topicale crèmes en zalven maar aan de basis ligt een specifiek dieet en het verbeteren van de levensstijl. Maak dus voor jezelf uit of je psoriasis vrij wil zijn of niet. Is het antwoord ja? Ga dan aan de slag. Vergeet niet, bij psoriasis hebben we veel geduld nodig. Maar eens men het resultaat ziet, zal een nieuw leven je tegemoet komen.

=> voor de producten, kijk onderaan dit artikel

 1. Zorg er voor dat de nagels getrimd zijn.
 2. Zalftherapie heeft vaak weinig effect. Lokale behandeling met een speciaal samengesteld geneesmiddel dat ciclosporine (cyclosporine) bevat, blijkt daarentegen wel regelmatig een gunstig effect te hebben. Lokale injectie van corticosteroïden kan ook helpen (Clobetasol propionaat ). Wil je voor een natuurlijke zalf gaan wat wij enorm promoten, dan kan je de zalf proberen van Gehwol: De Nagel en huidbeschermingscrèmepsoriasisnagels zalf
 3. Tazarotene = derivaat Vit A: vertraagt de celgroei
 4. Bij ernstige klachten kan een systemische behandeling of lichttherapie uitkomst bieden.
 5. In incidentele gevallen is operatieve verwijdering van de nagel nodig.
 6. Tacalcitol is een vitamine D analoog en verminderd de celdeling die het gevolg is van psoriasis.
 7. Smeer de handen regelmatig in met een riscinusolie welke de nagels helpt te herstellen. Een ander goed oliemengsel is een mengsel van castorolie en pindanootolie. Het beste effect wordt bereikt door de handen en voeten goed in te smeren met de olie en vervolgens een katoenen kous over aan te trekken. Laat gedurende de nacht de kousen aan (zie onderaan dit artikel).
 8. Wanneer je regelmatig baden of kuren maakt met Dode zeezout of Epsomzout, dan ga je na verloop van tijd de psoriasis aan de nagels ook zien verbeteren. Let op. Dit zijn ondersteunende behandelingen op lange termijn. De nagel moet eerst en vooral uitgroeien en de behandeling moet kunnen inwerken op het lichaam. Deze is te koop bij De Online Drogist:

  => Mattisson HealthStyle Bitterzout Epsom 650GR

  => Sea Line Dode Zee Zout 1KG

 9. Vitamine B12 is een wateroplosbare vitamine, welke alleen voorkomt in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst, zoals vlees, vis, melk en eieren. Vitamine B12 is ook bekend als cobalamine en heeft onder meer de volgende functies:

  • vitamine B12 zorgt voor een goede werking van het zenuwstelsel
   vit B en nagelpsoriasis
   Vit B en psoriasis
  • vitamine B12 speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen;
  • vitamine B12 is betrokken bij de stofwisseling van foliumzuur.

  Een vitamine B12-tekort leidt meestal ook tot bloedarmoede:

  • bleke gelaatskleur,
  • een gebrek aan eetlust,
  • een slap en moe gevoel,
  • een pijnlijke branderige tong,
  • een licht gevoel in het hoofd,
  • gewichtsverlies,
  • dunne ontlasting of diarree,
  • brokkelige nagels.

Nagelstudio?

Een goede verzorging van psoriasisnagels is van belang.

Bij een nagelstyliste of nagelstudio die bekend is met deze problematiek, kan een psoriasisnagel adequaat en hygiënisch behandeld worden. De nagelstyliste kan de bovenkant van de aangedane nagel eraf vijlen of frasen, waarna nagellak aangebracht kan worden. Ook kunnen er desgewenst kunstnagels aangebracht worden, die niet van echt te onderscheiden zijn.

Wat met nagellak?

nagellak en psoriasis
Nagellak en psoriasis

Gebruik een versterkende basislaag die putjes in het nageloppervlak vult, en daarna een gekleurde lak.

U kan ook valse nagels gebruiken in afwachting dat de nagel terug gegroeid is. Voor meer info lees het artikel: Nagellak voor psoriasisnagels

 

Doorheen de website wil ik duidelijk maken dat lokale behandelingen van psoriasis niet voldoende zijn om plaque vrij te kunnen zijn. Een aangepast psoriasisdieet afgestemd op de persoon, is zelfs nog belangrijker dan de lokale behandelingen. Verbeter je conditie van binnen naar buiten uit.

Lees meer in het boek =>www.psoriasisbehandeling.com/50-behandelingen-ebook 


Bronnen:

1) Dubertret, Psoriasis (Chapter 29), 1994

2) Infonu: auteur Tartuffel: Psoriasis aan de nagels: Putjes, groeven

3) www.psorinfo.be

4)  http://goo.gl/dIj8cq

Producten voor handen en voeten

One thought on “Nagelpsoriasis

 1. Hoi,
  Ik had al veel gelezen over medicatie die je best niet inneemt als psoriasispatiënt. Dat is dan nog eens bevestigd door jullie. Boel informatie en zeer nuttig. Dit wilde ik alleen maar even melden 😉
  Olivia

Een reactie achterlaten