Onzuivere huid verhelpen

huidverzorging

Wanneer een onzuivere huid

Een onzuivere huid is voor ieder van ons ongewenst. Vooral jonge meisjes worden er in de puberteit nogal eens door geplaagd. Als dan ook nog alle smeerseltjes en zalven niet helpen, voelen deze jongeren zich vaak diep ongelukkig en minderwaardig. Er is daarom alle reden toe de oorzaak grondig aan te pakken. Wanneer je dan nog eens lijdt aan psoriasis, dient de huid extra in de watten te worden gelegd.
Een voorzichtige aanpak en een passend dieet is iets dat de patiënt meestal niet zo erg op prijs stelt, maar het is wel nodig. De voeding is namelijk een van de voornaamste oorzaken van een onzuivere huid. Indien u daarom van een onzuivere huid af wilt komen, zult in de eerste plaats het vetgebruik tot de helft of een kwart moeten terugbrengen. Zie er bovendien streng op toe geen verhitte vetten meer te gebruiken. Vooral dierlijke vetten hebben een schadelijke werking. U kunt ook maar beter minder of helemaal niet meer snoepen. Eieren, vooral gekookte eieren en eiergerechten, werken als gif en ook scherpe specerijen verergeren de toestand. Van alle kaassoorten zijn alleen kwark en heel jonge witte kaas geschikt. Rauwe groenten, zilvervliesrijst, in de schil gekookte aardappelen, kwark en mierikswortel daarentegen zijn rijk aan vitaminen en mineralen en werken als een geneesmiddel.

Molkosan tegen psoriasis
Molkosan

Voor uitwendig gebruik is het goed om de huid de ene dag met Echinaforce en de andere dag met Molkosan te betten. Een droge huid kunt u het best met een beetje Crème Bioforce invetten. Voor inwendig gebruik kunt u zowel Viola tricolor tinctuur uit het driekleurig viooltje, als Echinaforce gebruiken (lees meer hierover in het ebook: Psoriasis vrij voor het leven).

Het is beter om de puistjes en de meeëters niet uit te knijpen, als u de plekken niet meteen met Molkosan desinfecteert. De bacteriën zullen zich anders verspreiden en zich in de ontstoken huidporiën zetten. Wees dus voorzichtig, als u de toestand niet wilt verergeren. U kunt het maar beter vermijden met terpentijn, boenwas, verf en moderne wasmiddelen te werken, tenzij u rubber handschoenen gebruikt. Wanneer uw huid grove poriën heeft en wat slap is, is Symphosan — in een natuurlijk planteslijm bevat — het aangewezen middel om de huid gladder te maken en te regenereren. Wassen met zeep is niet altijd goed. Reinigen met olie en vervolgens afwrijven met alcohol is vaak veel heilzamer, vooral voor een beschadigde huid. Het is bovendien heel belangrijk de algehele gezondheidstoestand door een natuurlijke leefwijze te verbeteren: dit zal in het bijzonder uw huid zichtbaar goed doen.


Moet olie worden gebruikt voor de huidverzorging?

Door middel van onze prachtig werkende talgklieren zorgt de natuur er zelf voor dat de huid steeds het nodige vet krijgt. Het is mij bij natuurvolken opgevallen dat zij een veel vettere huid hebben dan wij, terwijl zij de huid toch niet oliën. De prachtige vetvoorziening van de huid werkt bij ons, geciviliseerde mensen, helaas niet meer zo goed als hij bepaalde natuurvolken. Dit houdt ongetwijfeld verband met onze leefwijze, die nu eenmaal anders is dan oorspronkelijk de bedoeling was. De huidfunctie en de talgklieren worden door onze totale leefwijze, onze kleding, het wonen en werken in gesloten ruimten — die ’s winters nog oververhit zijn ook — alleen maar ongunstig beïnvloed. Het is daarom zeker niet misplaatst om de tekorten weer wat op te heffen door een goede  te gebruiken.

Alvorens een vrij koud bad te nemen in een rivier of de zee, kunt u zich maar beter goed invetten. Hierdoor verliest het lichaam minder warmte, zodat u geen kou vat. Ik spreek uit eigen ervaring, ofschoon ik toch tamelijk gehard ben en over een goede warmteproductie beschik.

Het heeft geen zin — en het heeft met een goede huidverzorging ook niets te maken — wanneer u de huid met onnodig veel olie insmeert, zodat hij gaat glanzen als een spekzwoerd. Huidoliën moeten spaarzaam gebruikt en goed ingemasseerd worden. Vermijd de kunstmatig geparfumeerde oliën. Zuivere olijfolie, vermeng met wat citroenolie, is goedkoop en voldoet uitstekend. Kies je voor kant en klare olie? Ga

Olijfolie tegen psoriasis
Olijfolie tegen psoriasis

dan voor Johannesolie. Deze olie bevat lipoïden en is een uitstekende voeding voor de huid. Een goede huidverzorging beperkt zich niet tot het invetten maar ook de huid verstandig doseren aan de lucht en zonlicht. Wanneer de huid goed functioneert zal onze algemene gezondheidstoestand ook beter zijn.

De hierboven vernoemde producten kunnen eveneens door psoriasispatiënten gebruikt worden.

Meer weten? Bekijk het ebook Psoriasis vrij voor het leven.

Geef een reactie