Onzuivere huid verhelpen

huidverzorging

Een onzuivere huid is voor ieder van ons ongewenst. Vooral jonge meisjes worden er in de puberteit nogal eens door geplaagd. Als dan ook nog alle smeerseltjes en zalven niet helpen, voelen deze jongeren zich vaak diep ongelukkig en minderwaardig. Er is daarom alle reden toe de oorzaak grondig aan te pakken. Wanneer je dan nog eens lijdt aan psoriasis, dient de huid extra in de watten te worden gelegd.

Oorzaken onzuivere huid

 1. Hormonen
  De belangrijkste oorzaak dat men als puber acne heeft en dit zowel als volwassenen (en tijdens de zwangerschap), zijn vooral de mannelijke androgenen hormonen.  Deze stimuleren de talgklieren om meer talg aan te maken. Oestrogenen en progesteron welke de vrouwelijke hormonen zijn, gaan net de productie van talg afremmen. Jongens hebben daarom iets meer last van een onzuivere huid dan meisjes.
 2. Stress
  Zit je in een stressvolle periode, dan maakt men meer cortisol en testosteron aan. Ook deze hormonen verhogen de talgproductie.
 3. Het gebruik van bepaalde verzorgingsproducten en make-up
  Vette crèmes met een hoge comedogene factor (hebben de neiging niet in de huid te trekken en de poriën te verstoppen) moeten zeker vermeden worden. Dit geldt net hetzelfde voor make-up. Kies daarom altijd voor make-up die niet comedogeen is. Hieronder een overzicht van ingrediënten met de comedogene factor ernaast. 0 = zeer weinig comedogeen, 5 = Zeer sterk comedogeen. Comedogene ingrediënten
 4. Onvoldoende of verkeerde reiniging van de huid
  Meestal is een onzuivere huid niet een gevolg te weinig reinigen maar wel een verkeerde reiniging. Zorg er dus voor dat de huid zuiver is voor het slapen gaan. Verwijder alle cosmetica resten.
 5. Het gebruik van bepaalde medicijnen
  Sommige geneesmiddelen (epilepsie, kalmeringsmiddelen, cortisonecrèmes) zijn zelfs oorzaak van een onzuivere huid of kunnen deze verergeren.

Dieet

Een voorzichtige aanpak en een passend dieet is iets dat de patiënt meestal niet zo erg op prijs stelt, maar het is wel nodig. De voeding is namelijk een van de voornaamste oorzaken van een onzuivere huid. Indien u daarom van een onzuivere huid af wilt komen, zult in de eerste plaats het vetgebruik tot de helft of een kwart moeten terugbrengen.

Zie er bovendien streng op toe geen verhitte vetten meer te gebruiken. Vooral dierlijke vetten hebben een schadelijke werking. Probeer oliën en vetten dus zo weinig mogelijk te verhitten.

Verhitten van oliën schadelijk

U kunt ook maar beter minder of helemaal niet meer snoepen. Eieren, vooral gekookte eieren en eiergerechten, werken als gif en ook scherpe specerijen verergeren de toestand. Van alle kaassoorten zijn alleen kwark en heel jonge witte kaas geschikt. Rauwe groenten, zilvervliesrijst, in de schil gekookte aardappelen, kwark en mierikswortel daarentegen zijn rijk aan vitaminen en mineralen en werken als een geneesmiddel.

Molkosan tegen psoriasis

Voor uitwendig gebruik is het goed om de huid de ene dag met Echinaforce en de andere dag met Molkosan te betten.

=> Molkosan te verkrijgen bij de online Drogist.

Een droge huid kunt u het best met een beetje Crème Bioforce invetten.

Voor inwendig gebruik kunt u zowel Viola tricolor tinctuur uit het driekleurig viooltje, als Echinaforce gebruiken. Lees meer hierover in het boek: Psoriasis op een natuurlijke manier aanpakken.

Zonnehoed - Echinacea

Afbeelding: Echinacea – Raphaëlla Goyvaerts

Het is beter om de puistjes en de meeëters niet uit te knijpen, als u de plekken niet meteen met Molkosan desinfecteert. De bacteriën zullen zich anders verspreiden en zich in de ontstoken huidporiën zetten. Wees dus voorzichtig, als u de toestand niet wilt verergeren. U kunt het maar beter vermijden met terpentijn, boenwas, verf en moderne wasmiddelen te werken, tenzij u rubber handschoenen gebruikt. Wanneer uw huid grove poriën heeft en wat slap is, is Symphosan — in een natuurlijk planteslijm bevat — het aangewezen middel om de huid gladder te maken en te regenereren. Wassen met zeep is niet altijd goed. Reinigen met olie en vervolgens afwrijven met alcohol is vaak veel heilzamer, vooral voor een beschadigde huid. Het is bovendien heel belangrijk de algehele gezondheidstoestand door een natuurlijke leefwijze te verbeteren: dit zal in het bijzonder uw huid zichtbaar goed doen.

Moet olie worden gebruikt voor de huidverzorging?

Voor het reinigen van de huid gebruik ik daarom vaak gewoon een olie. Dat klinkt misschien raar maar soms werkt een vet zeer goed om restjes vuil, talg en huidschilfers van de huid los te weken. Een goede olie vindt ik sesamolie. Smeer deze op je gezicht en laat het enkele minuten intrekken. Wanneer men dan het gezicht proper maakt met een doekje, zal je zien dat je gezicht echt wel zuiverder is. Op die manier hebben we geen irriterende stoffen op de huid gebruikt die de talgklieren kunnen prikkelen en is de huid toch mooi zuiver. Olie kan namelijk ook cosmeticaresten verwijderen wat heel handig is.

Het heeft geen zin — en het heeft met een goede huidverzorging ook niets te maken — wanneer u de huid met onnodig veel olie insmeert, zodat hij gaat glanzen als een spekzwoerd. Huidoliën moeten spaarzaam gebruikt en goed ingemasseerd worden. Vermijd de kunstmatig geparfumeerde oliën. Deze prikkelen net de talgklieren waardoor ze meer talg produceren.

Zeker bij pubers die een teveel aan talg aanmaken, is het aangeraden voor de huidverzorging over te stappen op crèmes die minder vet maar wel meer vocht bevatten. Goede crèmes zijn crèmes met jojoba-olie, granaatappelolie, arganolie, distelolie en druivenpitolie. Dit zijn oliën met een hoog linolzuurgehalte. Ze trekken goed in de huid en sommige hebben de eigenschap de talgproductie te regelen.

Planten met talgregulerende eigenschappen

Sommige kruiden hebben de eigenschap de huid te kalmeren en de talgproductie te reguleren. Aftreksels, extracten of soms ook de etherische oliën die kunnen gebuikt worden om het gezicht na te spoelen (1):

 • Echte kamille
 • Echte lavendel
 • Geranium
 • Toverhazelaar
 • Scharlei
 • Citroenmelisse
 • Pepermunt
 • Cineol-Rozemarijn
 • Atlasceder

Aftreksels van kruiden met antibacteriële activiteiten en welke dus puistvorming (ontstekingen) tegen gaan:

 • Ashwaganda
 • Aloë vera
 • Theeplant (Camellia sinensis)
 • Linzenplant
 • Chinese kuisheidsboom
 • Indische kapokboom
 • Bitterspitje
 • Kurkuma

 


Bronnen:

(1) Medicinal Plants for the Treatment of Acne Vulgaris: A Review of Recent Evidences – Hamid Nasri et al. (2015)


Een reactie achterlaten