Psoriasis Area Severity Index (PASI) Calculator

PASI: wat is dat?

PASI is een berekening waarmee je zelf kan nagaan hoe erg je psoriasis is. Dit wordt ook wel de Psoriasis Area and Severity Index genoemd. De PASI berekening is het leven ingeroepen in 1978 door Fredriksson en Pettersson. Deze berekening houdt rekening met de grootte en de ernst van de letsels en de oppervlakte die de letsels bestrijken. De score varieert tussen 0 (geen psoriasis) tot 72 (meest ernstige vorm van psoriasis).

(1) Voor deze test, verdeeld men het lichaam in 4 secties: hoofd, armen, benen en romp.

(2) Dus voor elke sectie of zone op het lichaam, wordt uitgemaakt hoeveel procent van het lichaam bedekt is met letsels. De percentages worden hieronder uitgedrukt.

0% van het betrokken gebied, rang: 0
<10% van het betrokken gebied, rang: 1
10-29% van het betrokken gebied, rang: 2
30-49% van het betrokken gebied, klasse: 3
50-69% van het betrokken gebied, rang: 4
70-89% van het betrokken gebied, rang: 5
90-100% van het betrokken gebied, rang: 6

(3) Vervolgens wordt er ook nog eens een inschatting gemaakt van de klinische tekenen: erythema (roodheid), verharding (dikte) en afschilfering (scaling). De ernst ervan wordt gemeten op een schaal van o tot 4. De factor 4 is de meest ernstige vorm van de aandoening.

0 = geen
1 = mild
2 = matig
3 = ernstig
4 = zeer ernstig

(5) De som van alle drie de ernst parameters wordt vervolgens berekend voor elke sectie van het lichaam, vermenigvuldigd met de oppervlakte score voor dat gebied en vermenigvuldigd met de evenredigheidsfactor van de respectieve sectie (0.1 voor het hoofd, 0,2 voor de armen, 0,3 voor lichaam en 0,4 voor de benen).

Zo wordt er een PASI berekening gemaakt voor en na een behandeling. Op die manier kan men nagaan hoe goed een behandeling werkt. Dat zou u ook kunnen doen met ons stappenplan en kan u zelf zien hoe goed onze adviezen werken.

PASI calculator

PASI berekenen
PASI SCORE berekenen voor psoriasislijders

Nu je weet hoe de PASI score berekend wordt, wil je waarschijnlijk onmiddellijk weten wat de calculator vertelt over de ernst van jouw psoriasis. Gelukkig zijn er enkele websites die het je gemakkelijk maken en een online PASI calculator ter beschikking stellen.

  • Ook wij hebben een hele simpele calculator waarmee je de PASI score kan berekenen: Klik hier wanneer u de PASI score via onze website wilt berekenen.
  • Een zeer goede website waar je de calculator gratis kan gebruiken is: www.pasitraining.com.
  • Maar ook Jansens Farmaceutica heeft niet stilgestaan. Zij hebben een app ontwikkeld die je kan downloaden en installeren op je PC, iPhone of Android. Hier kan je alvast de app downloaden voor PC –> [ddownload id=”282″]. Geen zorgen, deze is virusvrij.
  • Ben je helemaal niet voor het installeren van apps of heb je een slechte internet verbinding? Je kan ook een formulier downloaden die je vervolgens kan afdrukken en invullen. Zo kan je een map bijhouden waarin je de evolutie van je aandoening zelf kan opvolgen. Voor het formulier, kijk hier.

 

Een reactie achterlaten