Psoriasis behandelen met crèmes en zalven

psoriasis zalf

Zalf, crèmes, lotions of gels, worden enkel lokaal aangebracht waar de psoriasis zich bevindt en kan beschouwd worden als de standaardbehandeling van psoriasis. Het grote voordeel is dat je in tegenstelling tot injecties en pillen, je de vitale organen zoals nieren en lever niet zal schaden. Of de kans is uitzonderlijk klein. Je moet natuurlijk wel voldoende discipline hebben om dagelijks je huid te verzorgen.

Psoriasis behandelen met crèmes en zalven

Om de schilferige huid van psoriasis vulgaris te behandelen, gebruikt u best een zalf op oliebasis. Dit kan een vette crème zijn, een lotion of een gel op oliebasis. De schilfers worden door deze oliebasis opgelost en maakt de huid en stuk gladder en soepelder.

Psoriasis die zich in een huidplooi bevindt of evenwel op het hoofd, gebruikt u best enkel de lotion of een gel die makkelijk afwasbaar is.

 

Vitamine D

Vitamine D werkt in op de celgroei en celdeling van de epidermis of opperhuid. Het gebruik van vitamine D derivaten is effectief maar zeer langzaam. Naast mogelijk wat huidirritatie kunnen deze producten na lang gebruik, aanleiding geven tot nierstenen wegens een verhoogd calciumgehalte in het bloed.

 

Salicylzuur

Salicylzuur wordt door de apotheker vermengd met lokale corticosteroïden wat de schilfers losmaakt en de corticosteroïden goed in de huid laat dringen voor optimale werking. Corticosteroïden wordt ook wel de ‘hormoonzalf’ genoemd en zorgt voor een verminderde ontsteking van de huid door de celgroei en celdeling te verminderen en minder bloedvaten aan te maken. Het probleem is dat ze gewenning kunnen veroorzaken en na lange duur niet meer zo goed werken.
Daarbij zorgen deze producten voor het dunner maken van de huid waardoor er in plooien of op andere plaatsen wondjes kunnen ontstaan.
Wanneer u het product echt lang gebruikt, kan de aanmaak van bijnierschorshormoon cortison onderdrukt worden wat ernstige gevolgen kan hebben.

 

Dihtranol, cignoline of anthraline

Een iets minder gebruikt product aangezien het paars-bruine plekken kan veroorzaken op de huid. Ook wordt dihtranol gebruikt bij korte contacten met psoriasis. Na het aansmeren van de zalf, wordt het na een bepaalde inwerktijd van enkele minuten terug afgespoeld.

 

Teer

Teer is een bruine zalf met een sterk doordringende geur. Teer heeft een ontstekingsremmende werking die psoriasis helpt te verbeteren. Teer helpt ook om de jeuk ter verminderen. De teershampoos die vroeger gebruikt werden, zijn nu bij wet verboden. Het product zou kankerverwekkende eigenschappen hebben hoewel nooit problemen zijn gesignaleerd bij het gebruik van teerzalf.

Psoriasisbehandeling-psoriasis vrij voor het leven

Wil je meer weten? Kijk dan even het e- boek dat wij aanbieden: Psoriasis stappen plan, Psoriasis vrij voor het leven

One thought on “Psoriasis behandelen met crèmes en zalven

  1. Op de website staan geweldige tips. Staan die ook allemaal in het ebook of is dat op een andere manier beschikbaar?
    groetjes,
    Marie

Geef een reactie