Maria Treben kuur, afgeleide advies van dr. Samst
Het minste dat je van psoriasis kunt zeggen, is dat het een vervelende aandoening is. Naast alle ongemakken die deze huidkwaal met zich meebrengt, zoals huidschilfers en jeuk, is er ook het sociale aspect. Vele mensen denken dat wie aan psoriasis lijdt, hygiëneproblemen heeft of denken dat deze huidziekte besmettelijk is. Niets is minder waar. Volgens de allopathische of reguliere wetenschap is de oorzaak niet bekend. Soms wordt de oorzaak als hormonaal aangewezen of kan medicijngebruik aan de basis liggen.
In de alternatieve geneeskunde wordt vaak de link gelegd met de werking van de lever. Het is dan ook alleen maar logisch dat vele patiënten op zoek gaan diverse manieren om hun klachten te verlichten en de leverfunctie te verbeteren. Het theerecept van Maria Treben is een van de vele natuurlijke middelen die kunnen helpen bij de behandeling van psoriasis. De thee van Maria Treben wordt ook wel eens Zweedse kruidenbitter genoemd en kun je in zeer vele webshops online kopen. In plaats van de theemengeling te kopen, is het ook mogelijk om de thee zelf te bereiden. Om dit te kunnen doen, heb je de volgende ingrediënten nodig:
Het recept van Maria Treben
- 20g duizendblad (Achillea millefolium)

Het duizendblad of Achillea millefolium is een plant die zeer bekend is in de kruidenwereld. Je vindt deze zeer vaak terug als ingrediënt van een theemengeling. Ook wordt er van deze plant zelf op zich ook zeer vaak thee gezet. Het duizendblad is een plant die deel uitmaakt van de composietenfamilie. Dit zie je zo aan het uiterlijk van het duizendblad. In plaats van één grote bloem zie je als het ware een boeket van allemaal zeer kleine witte bloempjes die van veraf bekeken samen één grote bloem vormen. Het duizendblad doet daarom zijn naam echt wel eer aan. Ook de blaadjes van de plant zijn ragfijn en geven de indruk uit vele delen te bestaan. De plant staat ook bij andere kruidengenezers bekend als geneeskrachtig. De werkende bestanddelen van het duizendblad vind je in alle delen van de plant die boven de grond groeien. Meestal worden enkel de bloemen en de blaadjes in thee verwerkt. Onder de werkende bestanddelen van het duizendblad rekenen we etherische olie, bitterstoffen, tannine, de mineralen kalium en selenium. Verder bevat de plant flavonoïden. Voorbeelden van flavonglycosiden zijn apigenine en luteoline. Dit zijn chemische stoffen die je in planten vindt en daarom behoren tot de fytochemicaliën. Omdat het duizendblad kalium bevat, heeft dit ingrediënt een zeker vochtafdrijvend effect. Je kunt het dus ook gebruiken als een diureticum. Duizendblad bevat verder bitterstoffen die de plant zijn typische smaak geven. Behalve deze stoffen bevat de plant verder kamfer, sesquiterpenen en cineol die je als etherische olie kunt gebruiken. Deze stoffen werken ontstekingsremmend. Duizendblad bevordert de productie van spijsverteringssappen zoals gal. Je kunt deze plant op zich gebruiken voor klachten zoals buikkrampen.
- 30g goudsbloem (Calendula officinalis)
De goudsbloem is een plant die je in vele tuinen terugvindt. Ook deze plant behoort tot de composietenfamilie. Ook dit is dus een samengesteldbloemige. De klassieke goudsbloem is oranje van kleur en is samengesteld uit ontelbare blaadjes. Er zijn echter ook gele varianten bekend. Bijzonder aan de goudsbloem is dat je deze bijna enkel als sierbloem in tuinen vindt en bijna nooit in het wild. De plant staat bekend als eetbaar. Dit geldt voor zowel de bloemen als de bladeren. Het is dan ook geen wonder dat de goudsbloem in gedroogde vorm als ingrediënt van een theemengeling wordt gebruikt. De werkende bestanddelen van de goudsbloem zijn onder andere etherische oliën die veel gebruikt worden om de huid mee te verzorgen. De bloemen en de blaadjes hebben een positief effect op de werking van onze gal en onze lever. Behalve als eetbare plant en als ingrediënt voor thee, wordt de goudsbloem ook gebruikt als bestanddeel van zalf en tinctuur.
- 30g Ereprijs (Veronica chamaedrys)

Ook de ereprijs is een bekende plant die vaak gebruikt wordt in de alternatieve geneeskunde. In het wild zijn er in onze streken zeker wel 23 soorten van bekend. De veronica chamaedrys is de Latijnse naam van de gewone ereprijs. Vele mensen kunnen deze geneeskrachtige plant gemakkelijk herkennen. Het is echter wel moeilijker om de verschillende varianten van elkaar te onderscheiden. In het algemeen zijn de bloemblaadjes met elkaar vergroeid. De bloemblaadjes vormen als het ware een geheel, hoewel het afzonderlijke blaadjes lijken. Er bestaan soorten met zowel enkelvoudige bloemen als soorten die bloemtrossen dragen. Als je de ereprijs wil gebruiken als ingrediënt van de theemengeling van Maria Treben, dan moet je er zeker van zijn dat je de gewone ereprijs gebruikt. Meestal zijn de bloemen lichtblauw met witte accenten, maar er komen ook soorten voor met witte bloemen. Vooral het sap van de plant wordt als geneeskrachtig ervaren. Deze plant wordt vaak gebruikt bij chronische huidziekten zoals eczema en heeft ook bloedreinigende eigenschappen. Zo wordt de ereprijs ook bij jicht gebruikt.
- 20g Duivenkervel (Fumaria officinalis)
De duivenkervel behoort tot de familie van de papaverachtigen. Deze plantenfamilie staat bekend omwille van haar wondhelende en pijnstillende werking. De duivenkervel doet het goed in een gematigd klimaat zoals in Nederland en België. In totaal zijn er ongeveer 50 soorten van bekend. Als je de plant ziet, doet hij echter niet aan een papaver denken. Dit heeft ermee te maken dat de duivenkervel tot de ranonkelachtigen of ranunculales behoort. De bloemen zijn tweeslachtig en trosvormig. Ze hebben een lichtpaarse roze kleur. De toppen van de bloem zijn iets donkerder. De soort die als ingrediënt gebruikt wordt van de thee van Maria Treben is de Fumaria officinalis. De geneeskracht van deze plant werd reeds beschreven ten tijde van de Romeinen en dan wel door Plinius de Oudere. Als werkende bestanddelen kunnen we alkaloïden vermelden. Dit zijn basische stoffen zoals fumarine. Verder bevat de duivenkervel ook kaliumzouten, flavanoiden en tannines. Ook als plant op zicht kun je van de duivenkervel thee zetten. Deze thee kan de normale huidfuncties ondersteunen bij huidklachten. Verder heeft deze plant een laxerende werking en helpt hij om een goede eetlust te krijgen.
- 10g Eikenschors (Quercus robur)

De eikenschors die je gebruikt voor de theemengeling van Maria Treben is afkomstig van de quercus robur. Dit is de Latijnse benaming van de zomereik. De zomereik is in België en Nederland een inheemse boom die na de laatste IJstijd vanuit Spanje naar onze contreien oprukte. Deze eik mag niet verward worden met de Amerikaanse eik. De zomereik kun je herkennen aan de vorm van zijn blad dat ronde lobben heeft. Verder zijn de eikels van deze eik ook langwerpiger en hebben ze een kleinere diameter dan de eikels van de Amerikaanse eik. Uit de schors van deze eik kan thee gebrouwen worden. Van de eikels kan eikeltjeskoffie gemaakt worden. De werkende bestanddelen van de eikenschors zijn looistoffen die bacteriën afweren en genezing bevorderen van wonden en zweren.
- 40g Moerasspirea (Filipendula ulmaria)

De moerasspirea of filependula ulmaria is zoals de naam doet vermoeden een moerasplant die tot de rozenfamilie behoort. De bloemen van de plant zijn breed en hebben 5 kroonblaadjes. De bloemen groeien in trossen en staan in bloei van juni tot en met de maanden augustus – september. In de bloemkoppen vind je op aspirine lijkende stoffen terug. Isosalicine is daar een van. Zo komt het dat de moerasspirea helpt bij koorts en zenuwpijn. De plant zou ook een gunstig effect hebben op aandoeningen zoals jicht.
- 20g walnootschelpen (Juglans regia)

De schelpen van de walnoot hoeven we niet voor te stellen. Iedereen weet hoe deze eruit zien. Walnootschelpen zijn hard, beige van kleur en zien er een beetje pokdalig uit. De Latijnse naam van de walnoot is de juglans regia. De schillen van de walnoot staan bekend omwille van hun positief effect op psoriasis. Het is dan ook geen wonder dat we dit ingrediënt terugvinden in het theemengsel van Maria Treben. Van walnootschelpen wordt gezegd dat ze de werking van de lever bevorderen. Een slechte werking van de lever ligt volgens deskundigen aan de basis huidkwalen zoals psoriasis.
- 30g Stinkende gouwe (Chelidonium majus)

De stinkende gouwe of in het Latijn de chelidonium majus is een plant die we allemaal kennen. Zoals de duivenkervel behoort deze plant tot de papaverachtigen en dan meer bepaald tot het plantengeslacht Chelidonium. De stinkende gouwe kun je herkennen aan zijn kleine gele bloemen. Die vormen vaak een soort scherm van twee tot zes bloemen. De stinkende gouwe bloeit van de maand april tot in de herfst. Van ver hebben de bladeren van deze plant iets weg van een eikenblad. De vorm van de lobben is echter heel anders. De werkende stoffen van deze plant zijn alkaloïden zoals berberine, coptisine, chelidonine, sanguinarine en chelerithrine. Ook bevat de stinkende gouwe etherische oliën. Ook saponine is een geneeskrachtig bestanddeel. Het sap van de plant kan helpen bij oogziekten en tegen wratten. Enige voorzichtigheid is geboden want sommige sappen zijn giftig en kunnen leiden tot een morfinevergiftiging.
- 30g Wilgenschors (Salix alba)
De Salix alba staat bekend onder de naam schietwilg of de gewone wilg. De wilg wordt wel tot 30 meter hoog en heeft behaarde bladeren. In de maanden april en mei staat de wilg in bloei en zien we de bekende wilgenkatjes verschijnen. In de schors van de wilg zitten geneeskrachtige stoffen. Eén ervan is salicylzuur dat onder meer ook een van de bekende bestanddelen van aspirine is. Wilgenschors bevat ook looizuur. Zowel salicylzuur als looizuur zorgen ervoor dat de schors van de wilg koortswerend, pijnstillend en zuiverend werkt.
- 50g Brandnetel (Urtica urens)

De brandnetel is een plant die in feite geen verdere voorstelling nodig heeft. Iedereen is ermee bekend en heeft er wel eens in getrapt. Een prettige ervaring is anders. Toch is deze plant ook geliefd omwille van het feit dat je er soep kunt van maken en dat de urtica urens, zoals deze plant in het Latijn heet, tevens geneeskrachtig is. De Urtica urens is trouwens de kleine brandnetel. Net zoals de andere planten van de netelsoort beschikt de kleine brandnetel over brandharen die je op zijn bladeren vindt. Het is echter goed om weten dat de brandharen hun werking verliezen wanneer je ze laat drogen om ze te kunnen verwerken in soepen of in geneeskrachtige kruiden. Hoewel de histamine en de zuren in de brandharen voor heel wat ongemak kunnen zorgen, bevat deze plant heel wat meer stoffen die echter wel nuttig zijn. IJzer, kalk, magnesium, kalium, mangaan, calcium en de vitamines A en C zijn daar goede voorbeelden van!
Thee zetten met deze theemengeling van Maria Treben: kuur
Nu je de ingrediënten kent van de theemengeling van Maria Treben, heb je alles in huis om de juiste hoeveelheid met elkaar te mengen. Een flinke eetlepel van het kruidenmengsel volstaat om 250 ml thee te maken. Je doet eerst de bomvolle theelepel kruiden in je mok. Het mag best een lepel met een torentje zijn! Nadien giet je 250 ml pas gekookt water in de mok of grote kop. Dit geheel laat je een drietal minuten trekken. Na die tijd is je thee klaar! Geef niet snel op met het drinken van deze thee. Drink 1,5l kruidenthee per dag verdeeld over de ganse dag.
Disclaimer: hoewel deze theemengeling erg bekend is en vele mensen heeft geholpen, is de werking ervan niet gegarandeerd. Maria Treben was geen arts en niet medisch geschoold. Zij heeft het recept van de Zweedse arts dr. Samst overgenomen op zijn advies. Zoals je hierboven in de beschrijving van de planten al kon lezen, zijn niet alle natuurlijke producten per definitie onschadelijk. Enige voorzichtigheid blijft dan ook geboden.
Bron: Maria Treben
Titel: Gezondheid uit de apotheek van God (uitgever: Ennsthaler, Steyr (Oostenrijk); 24e oplage 1998, p80
https://nl.wikipedia.org/wiki/Moerasspirea https://nl.wikipedia.org/wiki/Zomereik https://wilde-planten.nl/gewone%20duivenkervel.htm https://nl.wikipedia.org/wiki/Duivenkervel https://nl.wikipedia.org/wiki/Gewone_duivenkervel https://nl.wikipedia.org/wiki/Walnoot_(boom) https://herbtm.com/en/psoriasis-recipe-tea-by-maria-treben-100g.html https://www.midgaardshop.be/zweedse-kruiden-baele-maria-treben-200ml https://nl.wikipedia.org/wiki/Duizendblad_(soort) https://nl.wikipedia.org/wiki/Goudsbloem_(soort) http://users.telenet.be/reikibeleving/kruidengeneeskunde%20-%20kruiden%20-%20zweedse%20kruiden.htm https://nl.wikipedia.org/wiki/Brandnetel http://blog.seniorennet.be/amerhist/archief.php?ID=107 https://nl.wikipedia.org/wiki/Schietwilg https://www.desmecht.com/elixirsuedois/?lang=nl
Meer weten? Koop het boek: Natuurlijke psoriasis behandeling: meer dan 50 methodes beschikbaar