Psoriasis geeft meer kans op hartritme stoornissen en beroerte

hartritmestoornissen

Jonge mensen met ernstige psoriasis lopen bijna drie keer meer risico op hartritmestoornissen en beroertes dan mensen zonder psoriasis. Dat heeft een Deense studie in het European Heart Journal  aangetoond waarbij er 4,5 miljoen mensen werden onderzocht.

Studie hartritme stoornissen

4,5 miljoen Denen tussen 1997 en 2006 werden door de onderzoekers onderzocht. De resultaten en de gegevens werden geanalyseerd. Ze vonden 2.793 mensen met de ernstigere variant en 36.765 mensen met een milde psoriasis. Zelfs bij patiënten met een milde psoriasis bleek dat voor mensen onder de 50 jaar, het risico op boezemfibrilleren 50 procent hoger lag dan dat van mensen zonder de aandoening. Daarbij steeg de kans op het krijgen van een beroerte zelfs met 97 procent.

Bij mensen onder de 50 jaar met een ernstiger vorm van psoriasis, steeg het risico met respectievelijk 198 procent en 180 procent. Voor mensen boven de 50 jaar was er ook een verhoogd risico, maar dat was veel kleiner.

Waarom zorgt psoriasis voor hart problemen?

Uit het artikel kunnen we besluiten dat vooral jonge mensen meer kans hebben op het krijgen van hartproblemen. Toch blijft deze kans bijzonder klein waardoor er niet onmiddellijk gevaar dreigt.

De oorzaak is vrijwel nog niet gekend maar men heeft wel een idee. Door de nieuwe mentaliteit die onder de jongeren heerst, wordt uiterlijk zeer belangrijk. De sociale media zorgt er voor dat er geen enkel geheim bewaard blijft. Door deze ontwikkeling komen jongeren meer en meer onder druk te staan wat een verhoogd stress level met zich meebrengt. Deze stressfactor heeft dan bij de jongere generatie met psoriasis een belangrijke invloed op de werking van het hart.

Wil je meer weten? Bekijk dan het ebook: psoriasis stappenplan, vrij voor het leven. >>>>

 

Een reactie achterlaten