Psoriasis Guttata

Psoriasis dieet

Kenmerken Psoriasis Guttata

In vorige artikels hebben we reeds besproken wat psoriasis is, een auto-immuunziekte van de huid met rode, schilferige plaques tot gevolg. We willen nu wat verder uitbreiden over psoriasis guttata (druppelpsoriasis), eveneens een zeer bekende vorm van psoriasis. Deze vorm wordt meestal uitgelokt door een aantal factoren zoals een keelinfectie of een infectie met streptokokken.

De huidziekte wordt gekenmerkt door kleine schilferige vlekjes en bultjes van 1 mm tot 1 cm groot, die over het algemeen acuut kunnen ontstaan. De handpalmen en de voetzolen blijven meestal bespaard. In een later stadium gaan deze bultjes schilferen en jeuken. Na verloop van tijd gaat de huidaandoening weer weg.

Andere symptomen zoals nagelafwijkingen en gewrichtspijnen, blijven bij deze vorm van psoriasis uit.

Iemand die aanleg heeft voor psoriasis kan geconfronteerd worden met psoriasis guttata. Of het vervolgens overgaat naar gewone psoriasis is niet altijd met zekerheid te zeggen.

Oorzaak Psoriasis Guttata

Psoriasis Guttata wordt veroorzaakt door de welbekende Streptokokken (Streptococcus pyogenes). Die kan je oplopen wanneer je te kampen hebt met een keelontsteking en koorts hebt. In plaats van gewone koortsuitslag kan je dus tijdens je ziekteperiode psoriasis guttata ontwikkelen. De diagnose kan gesteld worden door een celkweek op te starten en te kijken of de streptococ nog aanwezig is. Op die manier kan ook nagegaan worden of antibiotica kan gebruikt worden om de bacterie infectie te bestrijden.

Ook bepaalde virale infecties die veel voorkomend zijn bij kinderen zoals: waterpokken, rode hond, roseola kunnen de genen triggeren om psoriasis guttata te ontwikkelen.

Iets minder voorkomend, is dat de huidziekte wordt veroorzaakt door medicatie:NSAID’s en bètablokkers, lithium (Priadel), clonidine, jodium, carbamazepine, olanzapine, terbinafine, indometacine, isotretinoine, interferon-alfa6, antimalariamiddelen.

Behandelingen

De huidziekte kan niet genezen worden omdat het een genetische aandoening is, maar ze kan wel zeer goed behandeld worden. Natuurlijk zijn de algemene behandelingstherapieën van Psoriasis gekend zoals: lichtbehandeling, steroid crèmes enz. Maar ook hier streven we weer naar een gezonde voeding en voldoende beweging. In het ebook leggen we je uit wat je niet en wel mag eten en welke producten goed zijn voor de huid.

Wil je meer weten? Bekijk dan het ebook: psoriasis stappenplan, vrij voor het leven. >>>>

2 thoughts on “Psoriasis Guttata

  1. Beste,
    ik heb reeds lange tijd last van PSoriasis gutatta. Ik vind de tips op je site zeer hulpzaam. Spijtig dat je die zalven zelf niet verkoopt. Of kan ik ze ergens bemachtigen?

  2. Dag August. Nee voorlopig verkoop ik deze zelf niet. Maar wij denken er wel aan om daar verandering in te brengen als de vraag groot genoeg is.

Geef een reactie