Psoriasis Guttata

psoriasis guttata

Kenmerken Psoriasis Guttata

In vorige artikels hebben we reeds besproken wat psoriasis is, een auto-immuunziekte van de huid met rode, schilferige plaques tot gevolg. We willen nu wat verder uitbreiden over psoriasis guttata (druppelpsoriasis), eveneens een zeer bekende vorm van psoriasis. Deze vorm wordt meestal uitgelokt door een aantal factoren zoals een keelinfectie of een infectie met streptokokken (1).

De huidziekte wordt gekenmerkt door kleine schilferige vlekjes en bultjes van 1 mm tot 1 cm groot, die over het algemeen acuut kunnen ontstaan ongeveer 2 weken na de keelinfectie. De handpalmen en de voetzolen blijven meestal bespaard. In een later stadium gaan deze bultjes schilferen en jeuken en krijgen we het kaarsvetsyndroom. Na verloop van tijd gaat de huidaandoening weer weg.

Het fenomeen kan te verklaren zijn door het Köbner fenomeen wat we reeds in een ander artikel besproken hebben. Kleine beschadigingen in de huid kunnen een zo sterke immuunreactie op gang brengen dat de psoriasis aangewakkerd wordt om uit te breken. 

Andere symptomen zoals nagelafwijkingen en gewrichtspijnen, blijven bij deze vorm van psoriasis uit.

Iemand die aanleg heeft voor psoriasis kan geconfronteerd worden met psoriasis guttata. Of het vervolgens overgaat naar gewone psoriasis is niet altijd met zekerheid te zeggen. Psoriasis guttata onstaat meestal tussen 10 en 40 jaar.

Oorzaak Psoriasis Guttata

Psoriasis Guttata wordt veroorzaakt door de welbekende Streptokokken (Streptococcus pyogenes). Die kan je oplopen wanneer je te kampen hebt met een keelontsteking en koorts hebt. In plaats van gewone koortsuitslag kan je dus tijdens je ziekteperiode psoriasis guttata ontwikkelen. De diagnose kan gesteld worden door een celkweek op te starten en te kijken of de streptococ nog aanwezig is. Op die manier kan ook nagegaan worden of antibiotica kan gebruikt worden om de bacterie infectie te bestrijden.

Ook bepaalde virale infecties die veel voorkomend zijn bij kinderen zoals: waterpokken, rode hond, roseola kunnen de genen triggeren om psoriasis guttata te ontwikkelen.

Iets minder voorkomend, is dat de huidziekte wordt veroorzaakt door medicatie: NSAID’s en bètablokkers, lithium (Priadel), clonidine, jodium, carbamazepine, olanzapine, terbinafine, indometacine, isotretinoine, interferon-alfa6, antimalariamiddelen.

Behandelingen

Psoriasis op zich is genetisch en kan niet genezen worden, maar ze kan wel zeer goed behandeld worden. Natuurlijk zijn de algemene behandelingstherapieën van Psoriasis gekend zoals: lichtbehandeling, steroïde crèmes enz. Toch is mijn ervaring dat die therapieën wel werken maar op lange termijn psoriasisopflakkeringen erger kunnen maken. Dat komt omdat deze medicatie ook irriterende, schadelijke en toxische stoffen voor het lichaam bevat. Die wil ons lichaam weer zo snel mogelijk naar buiten brengen welke psoriasis uitlokt. Doorheen de website hebben we reeds verschillende mogelijkheden aangehaald hoe men alternatieve therapieën kan inzetten bij psoriasis. Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen hoewel dat eerst moeilijk kan aangetoond worden. Hoe zal iemand kunnen aantonen dat men niet ziek geworden is door het nemen van voedingssupplementen? Dat kan enkel maar in gecontroleerde studies. 

Ik wil daarom de tip geven, je zeker tijdens de wintermaanden je goed te beschermen en je te weren tegen infectieziekte door de immuniteit te verbeteren. Ik heb hier een interessant artikel over geschreven tijdens de beginnende Coronatijden:

Wij verkopen producten van een kwalitatief merk waar ik 100 % achter sta. De producten die wij aanraden om de immuniteit die inzetbaar zijn om de immuniteit te bevorderen zijn:

Ben je op zoek naar een goede crème om de plaatselijke plaques te behandelen tegen jeuk welke tevens een onstekingsremmende werking heeft?

Bij mensen bij wie psoriasis guttata regelmatig terug komt en bij wie ook de keelamandelen vergroot zijn kan het helpen om deze operatief te verwijderen (tonsillectomie). De kans op terugkeer neemt dan aanzienlijk af.

Bronnen:

(1) Guttate psoriasis outcomes – 2015 (https://doi.org/10.1016/j.jaad.2015.02.023)

2 thoughts on “Psoriasis Guttata

  1. Beste,
    ik heb reeds lange tijd last van PSoriasis gutatta. Ik vind de tips op je site zeer hulpzaam. Spijtig dat je die zalven zelf niet verkoopt. Of kan ik ze ergens bemachtigen?

  2. Dag August. Nee voorlopig verkoop ik deze zelf niet. Maar wij denken er wel aan om daar verandering in te brengen als de vraag groot genoeg is.

Een reactie achterlaten