Psoriasis hoofdhuid: oorzaak van haaruitval en kaalheid

Psoriasis hoofdhuid

Patiënten met psoriasis worden dikwijls geconfronteerd met psoriasis hoofdhuid (Seborrheic psoriasis). Het treft niet alleen de hoofdhuid maar ook plaatsen achter de oren en voorbij de haarlijn. Na verloop van tijd kan dit aanleiding geven tot haaruitval en kaalheid. De huidaandoening zorgt zelf niet voor haaruitval. Wel zijn er andere oorzaken die kaalheid teweegbrengen.

Oorzaken van haaruitval en kaalheid

 1. Wanneer uw hoofdhuid bedekt is met dikke witte schilfers, is men geneigd om deze los te maken om de schilfers te verwijderen. Het is juist door dit proces dat u de haarwortel mee uittrekt en zo haaruitval veroorzaakt.
 2. Continu krabben op de hoofdhuid zorgt eveneens dat de haren worden los getrokken. We noemen dit traction alopecia.
 3. Het gebruik van medicatie kan haaruitval en kaalheid veroorzaken. Dit is medicatie die dokters voorschrijven om uw Psoriasis te behandelen zoals onder andere salicylzuur. Ook agressieve zalven kunnen kaalheid veroorzaken. In het boek: Psoriasis behandelen op een natuurlijke manier, geven we vervangmiddelen om voor dit soort van medicatie. Wanneer u te agressieve behandelingsmethodes toegepast hebt, kunnen de haarfollikels permanent beschadigd blijven. Kaalheid is dan een feit.
 4. Stress is eveneens een grote boosdoener voor je haardos. Stress zorgt er voor dat de haar  in een soort van stationaire fase terecht komt. Wanneer deze periode te lang aansleept, is het mogelijk dat je lichaam een groot deel van deze haren massaal begint af te stoten en hierdoor kaal worden. Een deel hiervan kan zich herstellen maar dat zal nooit 100% zijn. Stress kan er ook voor zorgen dat psoriasispatiënten erge uitbraken van plaquevorming ondervinden. Wat op zich weer aanleiding geeft tot meer krabben, mogelijks groter gebruik van medicatie en zalven en op die manier de haarfolikkels weer onder druk komen te staan.

Behandeling Psoriasis hoofdhuid

Eén van de vele recepten die je kan terugvinden in het boek is bijvoorbeeld de Goudsbloemzalf (1) met etherische oliën.

Goudsbloem staat bekend als heilzaam te zijn bij verschillende huidaandoeningen. Het ondersteunt de ontstoken, droge en jeukerige huid. We voegen hierbij nog etherische olie aan toe van Bergamot en Roomse Kamille welke kalmerend op de huid werkt en onderdrukt deels het jeukerig gevoel.

Maak zelf goudsbloemzalf tegen een jeukende psoriasis hoofdhuid

Ingrediënten voor 100 g Goudsbloemzalf

 • 4 goudsbloemen
 • 1 kopje water
 • 60 g dikke basiszalf die men aankoopt of zelf maakt => zie boek: Geen excuus meer voor droge huid
 • 15 druppels Bergamot etherische olie
 • 15 druppels Roomse Kamille of Spijklavendel etherische olie
 • 10 druppels Pepermunt
 • Snuifje Epsomzout

Bereiding

 • Pluk of koop goudsbloemen en doe ze in een pot.
 • Zet deze op het vuur en doe er 1 kopje water bij. Laat gedurende 2 minuten doorkoken. Ze de pot van het vuur en laat afkoelen.
 • Vervolgens haal je het geheel door een zeef en vang je de propere vloeistof op. Je kan de vloeistof mengen met een hyperallergene basiszalf die je zo bij de apotheek kan gaan halen. Wat je koopt is dus de basis waaruit alle zalven bestaan. Voeg eveneens het snuifje Epsomzout toe.
 • Mix het geheel goed door elkaar. In principe wanneer men geen Goudbloemen heeft, kan men ook online het tinctuur bestellen.
 • Vervolgens voeg je als laatste de etherische oliën toe. Meng het geheel opnieuw.

Gebruik

 1. Met zachte bewegingen wrijft men de zalf in het hoofdhaar en op de plaatsen waar psoriasisplaque zich voordoen.
 2. Laat het vervolgens gedurende 60 minuten intrekken. Wanneer u naar tv kijkt of een boekje leest.
 3. Was het product uit je haar met een milde shampoo. Gebruik een ecologische shampoo zonder Laurel sulfide!
 4. Gebruik een kam met brede pinnen om de schilfers van de hoofdhuid los te maken. Opgelet! Niet krabben, gewoon de schilfers losmaken. 
 5. Herhaal stap 1 tot 4 wanneer gewenst. 
 6. Voor wat extra werkingskracht, kan je aan het laatste spoelwater, ciderazijn of citroensap toevoegen. Het kan een beetje prikken maar de prik is snel weg.
 7. Hoewel wel allemaal weten dat het haar veelvuldig wassen niet zo best is, is het toch aangeraden deze kuur enkele weken dagelijks uit te voeren. Enkel op die manier kan je de gewenste resultaten bekomen.

Niet al onze tips bestaan uit -zalven en psoriasiscrèmes die je zelf moet klaar spelen (DIY). Wij hebben ook fantastische producten gevonden die je voor enkele euro’s kan kopen in je natuurwinkel of apotheek. Zo is de Calendula repair balm van Chi ook geschikt om in het haar te gebruiken. De balsem is 100% biologisch en natuurlijk. Ze bevat verzachtende, ontstekingsremmende en hydraterende eigenschappen. De Goudsbloemcrème van MannaVital is geschikt om nog extra additieven aan toe te voegen zoals de etherische oliën om het compleet te maken. Je kan de hoofdhuid hier mee insmeren en gedurende 5 minuten laten intrekken. Vervolgens uitwassen met een neutrale shampoo.

Lees de artikels: 

=> Essentiële olie bij jeukende huid

=> Essentiële olie bij psoriasis

De producten kan je toevoegen aan een basis shampoo. Op die manier creëer je een shampoo die kan gebruikt worden om psoriasis aan te pakken.

Het volledige aanbod bekijken? Zie hieronder of in onze webwinkel.

Shampoo voor psoriasis kopen

Wil je gewoon snel een psoriasis shampoo van de markt kopen? Lees dan het artikel:

=> Psoriasis shampoo kopen

We hebben zelf een goede repair shampoo in ons assortiment of je kan kiezen om DeOnlineDrogist of zelfs Bol.com te raadplegen voor een aantal goede producten. Voor meer informatie betreffende shampoos bij psoriasis, lees het artikel hierboven.

Vergeet niet, psoriasis kan je niet alleen aanpakken door het gebruikt van uitwendige behandelingen. JE DIENT ook na te gaan waarom je opstoten van psoriasis ondervindt en dat aanpakken. Lees er alles over in ons boek.


Bronnen:

(1) A review on alternative treatment of Psoriasis – Ankur Kushwaha

Een reactie achterlaten