Psoriasis hoofdhuid: oorzaak van haaruitval en kaalheid

Patiënten met psoriasis worden dikwijls geconfronteerd met psoriasis hoofdhuid (Seborrheic psoriasis). Het treft niet alleen de hoofdhuid maar ook plaatsen achter de oren en voorbij de haarlijn. Na verloop van tijd kan dit aanleiding geven tot haaruitval en kaalheid. De huidaandoening zorgt zelf niet voor haaruitval. Wel zijn er andere oorzaken die kaalheid teweegbrengen.

Oorzaken van haaruitval en kaalheid

Wanneer uw hoofdhuid bedekt is met dikke witte schilfers, is men geneigd om deze los te maken om de schilfers te verwijderen. Het is juist door dit proces dat u de haarwortel mee uittrekt en zo haaruitval veroorzaakt.

Continu krabben op de hoofdhuid zorgt eveneens dat de haren worden los getrokken. We noemen dit traction alopecia.

Het gebruik van medicatie kan haaruitval en kaalheid veroorzaken. Dit is medicatie die dokters voorschrijven om uw Psoriasis te behandelen: salicylzuur. Ook agressieve zalven kunnen kaalheid veroorzaken. In het boek: Psoriasis vrij voor het leven, geven we vervangmiddelen om voor dit soort van medicatie. Wanneer u te agressieve behandelingsmethodes toegepast hebt, kunnen de haarfollikels permanent beschadigd blijven. Kaalheid is dan een feit.

Stress is eveneens een grote boosdoener voor je haardos. Stress zorgt er voor dat de haar  in een soort van stationaire fase terecht komt. Wanneer deze periode te lang aansleept, is het mogelijk dat je lichaam een groot deel van deze haren massaal begint af te stoten en hierdoor kaal worden. Een deel hiervan kan zich herstellen maar dat zal nooit 100% zijn.

Behandeling Psoriasis hoofdhuid

Om er voor te zorgen dat je geen jeukende en dikke schilferige plaques krijgt hebben we voor jou alvast een tip van de sluier:

Maak zelf goudsbloem zalf

  • Pluk of koop 4 goudsbloemen en doe ze in een pot. Zet deze op het vuur en doe er 4 kopjes water bij. Laat gedurende 2 minuten doorkoken. Ze de pot van het vuur en laat afkoelen. Vervolgens haal je het geheel door een zeef en vang je de propere vloeistof op. Je kan de vloeistof mengen met een hyperallergene basis zalf die je zo bij de apotheek kan gaan halen. Wat je koopt is dus de basis waaruit alle zalven bestaan. Daar worden dan bepaalde stoffen aan toegevoegd, in ons geval het goudsbloem extract.

    haaruitval-psoriasis hoofdhuid
    Goudsbloem
  • Je kan ook simpelweg 6 eetlepels van het afkooksel in je handpalm nemen en het goed op je hoofdhuid smeren. Laat het vervolgens gedurende 30 minuten intrekken. Wanneer u naar tv kijkt of een boekje leest.
  • Was het product uit je haar met een milde shampoo. Gebruik shampoo’s zonder Laurel sulfide!
  • Voor wat extra werkingskracht, kan je aan het spoelwater, ciderazijn of citroensap toevoegen.

 

Niet al onze tips bestaan uit zalven en psoriasis crèmes die je zelf moet klaar spelen. Wij hebben ook fantastische producten gevonden die je voor enkele euro’s kan kopen in je natuurwinkel of apotheek.

 

Geef een reactie