Psoriasis lichtbehandeling

Een veelgebruikte methode is de lichtbehandeling voor het verminderen van Psorisis. De methoden die er op dit moment zijn:

Psoriasis lichtbehandeling: Laser
Een vrij nieuwe technologie, is de excimer X-trac laser. De bedoeling is niet om het hele lichaam een lichtbehandeling te geven maar enkele actieve plaques van enkele centimeter groot. Door de hoge dosis licht van het laserlicht wordt enkel deze plaatsen tot genezing gebracht om zo het risico op huisirritaties en beschadigingen te verminderen. De nieuwe lichttherapie wordt dus enkel gebruikt voor sterk gelokaliseerd psoriasis te behandelen.

Tijdens de laserbehandeling worden de bloedvaten die de psoriasis plek van voedingsstoffen voorzien vernietigd, waarna de plek verdwijnt.

[youtube id=”94865vs_LIc” width=”620″ height=”360″]

Reeds na 5 tot 10 behandelingen met de Xtrac laser zie je reeds duidelijke verbetering van de huid en kan ongeveer een 6 maanden aanhouden. Dit tegenover de conventionele lichttherapie hebben de patiënten minder behandelingen per jaar nodig om van hun psoriasis plaques af te geraken. Daarnaast heeft de fototherapie geen nood aan crèmes of andere medicatie dat u dient te volgen.

De laserbehandeling bestaat zowel in België als in Nederland. Spijtig genoeg wordt deze behandelingen nog steeds niet terugbetaald door uw ziekteverzekering.

Psoriasis lichtbehandeling: PUVA (pil + belichting) 
Opgelet! Deze therapie mag niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap.

Tijdens deze therapie wordt er ultraviolet licht gebruikt om de celgroei van de huis negatief te beïnvloeden en de ontstekingen in de huid af te remmen. De behandeling wordt gecombineerd met een geneesmiddel psoraleen die de huid gevoeliger maakt voor UVA-licht en wordt daarom ook PUVA genoemd.

Puva heeft bij de meeste psoriasispatiënten een gunstig effect dat echter slechts tijdelijk is. Versnelde huidveroudering, huidkanker en oogbeschadigingen zijn mogelijke gevolgen van de behandeling. De therapie wordt dan ook enkel toegepast bij ernstige vormen van Psoriasis.

UVB : smalspectrum en breedspectrum 
Ook hier worden er ultraviolenstralingen gebuikt om de huid te genezen maar met een andere golflengte dan bij PUVA, namelijk UVB (311 nm). Het is een relatief veilige methode zonder de risico’s van Puva-therapie, gebruikt voor matige tot ernstige vormen van psoriasis. Na een eerste intensieve behandeling van enkele weken kan overgeschakeld worden op een onderhoudsbehandeling.

Al deze methoden van lichtbehandelingen zijn gebaseerd op het verbeteren van de vitamine D status in het lichaam. Ga dus in de zomer veel buiten om voldoende vitamine D aan te maken. Mensen met Psoriasis doen het veelal beter in warme landen waar de zon veel schijnt.

Wil je meer weten? Bekijk dan het ebook: psoriasis stappenplan, vrij voor het leven. >>>>

 

Geef een reactie