Psoriasis make-up tips

make-up bedekt psoriasis

Waar we het op deze site nog niet over gehad hebben, zijn Psoriasis make-up tips. Niet onbelangrijk wanneer je naar een feestje of sollicitatiegesprek moet en je wilt een goede indruk maken! De bedoeling van make-up hier is dat we de rode huid gaan camoufleren zodanig dat het lijkt dat je niet eens lijdt aan die vreselijke aandoening. Maar de regel is dat je niet zomaar elke make-up op je gezicht kan gaan smeren. En daarvoor dit dient artikel. We willen een aantal tips geven i.v.m. de juiste make-up en hoe deze te gebruiken.

Welke psoriasis make-up?

Eigenlijk is dit de belangrijkste vraag van allemaal. Gebruik je de verkeerde producten, dan kan die camouflage wel eens helemaal anders uitdraaien. Zelf ben ik namelijk gevoelig aan allerhande producten dat ik op mijn gezicht smeer. Dat geldt ook voor make-up. Ik heb al eens bruine foundation gebruikt waardoor men huid nog erger ging irriteren en de rode vlekken er uiteindelijk nog erger doorkwamen dan voorheen. Het is dus heel verstandig om eerst je nieuwe make-up te testen op een klein plekje op het lichaam. Krijg je na een dag huidirritaties, dan moet je het zeker niet op de rode jeukende huid smeren. Gebruik dus hypo-allergene make-up. Gebruik ook enkel geurloze producten. In een eerder artikel heb ik reeds aangehaald dat parfum ook aanleiding kan geven tot een psoriasis opflakkering. Probeer dit dan ook te mijden. Dan heb je de minste kans voor bijkomende huidirritaties. Kijk voor producten het label hypoallergeen, alcohol-vrij, geur-vrij of “voor de gevoelige / rosacea huid.

Vele gebruiken gewone make-up maar men kan ook speciale camouflage make-up gebruiken. Die camouflage make-up wordt ook gebruikt om littekens en wijnvlekken in het gezicht te camoufleren.

Dermablend body and legs
www.dermstore.com

Als psoriasispatiënt zit je regelmatig in de zon. Make-up heeft wel een SF factor maar is beperkt. Om niet door de zon te verbranden, gebruik je make-up met een SF factor. Een voorbeeld is LEG AND BODY COVER, Medium coverage liquid body foundation van Dermablend. Je hebt er een boel schakeringen in zodat je zeker je huidskleur kan terug vinden. Deze foundation kan gebruikt worden wanneer grote delen van het lichaam door psoriasis zijn aangetast. Liever kosten besparen? Smeer je dan eerst in met een niet allergische zonnemelk en breng vervolgens de make-up aan.

Het gebruik van een zelfbruinende crème kan perfect maar in bepaalde gevallen kan het er net voor zorgen dat de plekken duidelijker worden. Dat komt omdat de psoriasishuid meestal iets dikker is en duidelijke kringen vertoond.

Houd je make-up natuurlijk en gebruik enkel wat nodig is om irritatie te vermijden

Gebruik een kleurcorrectie foundation. Hiervoor wordt meestal groen genomen omdat groen, rood beter kan camoufleren dan eender welke andere kleur. Breng met een borsteltje een zeer dunne laag aan op de rode huid.

Dagje aan zee? Gebruik dan zeker foundation die waterbestendig is zodat je camouflage niet wegspoelt onderweg.

 Make-up aanbrengen tips

Breng nooit make-up aan op plaques. Zorg er dus voor dat er geen huidschilfers zijn wanneer je de make-up aanbrengt. Bij erge psoriasis is het dus bijna niet mogelijk om make-up aan te brengen (Erythrodermische psoriasis). Om op korte termijn schilfervrij te zijn, kan je het volgende doen:

  • Smeer de aangetaste huid in met een natuurlijke, hydraterende crème. De huid pak je in met plastiekfolie. Laat de hydraterende crème (bekijk onze recepten voor natuurlijke crèmes en zalven) overnacht inwerken. De volgende dag kan je de schilfers zachtjes wegschrobben onder de douche.
  • Neem een warm water- en oliebad gedurende 10 tot 15 minuten. Na het bad, de huidschilfers zacht wegschrobben met een handdoek of andere.

====> zorg dat je tijdens het verwijderen van de schilfers geen bloedende wonden of beschadigde huid maakt. Is dat wel het geval, kan je geen make-up meer aanbrengen wegens gevaar voor verdere irritaties.

Psoriasis make-up moet je altijd testen vooraleer je het over je hele lichaam aanbrengt. Nooit make-up aanbrengen op een ontstoken en bloedende huid.

borstelVoor je enige make-up aanbrengt, gebruik je steeds een goede hydraterende crème. Waarom omdat make-up en zeker poedermake-up de huid kan verder uitdrogen. Dat is dus zeker het laatste wat we willen bereiken. Om dat te kunnen vermijden, gebruik je best vloeibare foundation op oliebasis.

Gebruik groen (no.7 range green liquid primer) om rode vlekken te camoufleren. Gebruik het als primer net na het aanbrengen van de hydraterende crème. Dit is een belangrijke tip! Wel zeer beperkt aanbrengen!

Gebruik zoveel mogelijk make-up borstels om het contact met de huid te beperken. Huid op huid contact kan infecties overbrengen.

Conclusie

Make-up kan helpen om je psoriasis te verbergen maar in bepaalde gevallen kan make-up net irriterend werken. Het is dus niet voor iedereen weggelegd en als je er dan toch gebruik van maakt, gebruik dan zo weinig mogelijk.

Een reactie achterlaten