Psoriasis mythes – weg ermee

onzin over psoriasis

Ongeveer 10% van de wereldbevolking wordt getroffen door psoriasis. Dat kan gaan van enkele jeukende plekken tot een volledige bedekking van het lichaam met plaques. Het houdt geen rekening met ras, ouderdom, geslacht of andere. Toch zijn er nog heel wat mensen die over psoriasis verkeerde opvattingen hebben. Die willen we nu van de baan helpen.

Psoriasis is een vorm van huidkanker?
Op het eerste zicht kan psoriasis lijken op een vorm van huidkanker. Dat komt door de snelgroeiende huid en het schilferig uitzicht, de roodheid en de oneindige drang om te krabben wat kan leiden tot bloedende wonden. Toch heeft psoriasis niets te maken met huidkanker.

Psoriasis wordt veroorzaakt door een bacterie/virus
bacterie veroorzaakt psoriasis?De T-cellen die instaan voor ons immuunsysteem, zijn vooral gekend om bacteriën en virussen van buitenaf te weren. Daarom wordt er al wel eens gedacht dat psoriasis veroorzaakt wordt door een micro-organisme omdat het ons immuunsysteem beïnvloedt. Maar dat is niet het geval. In bepaalde gevallen kan ziekte wel zorgen voor een opflakkering van psoriasis ligt niet aan de grondslag van de aandoening.

Psoriasis is besmettelijk
Aangezien de aandoening niet wordt veroorzaakt door een micro-organisme, is het niet besmettelijk. Mensen kunnen dus nooit psoriasis krijgen gewoon door aanraking of door direct contact met patiënten (seksuele betrekkingen).

Psoriasis wordt veroorzaakt door slechte hygiëne
Ook dit is een fabeltje. De aandoening is geen huidziekte maar komt van dieper (immuunsysteem) wat een storing veroorzaakt in de huidregeneratie. Een slechte hygiëne heeft er dus niets mee te maken. Toch is het wel belangrijk dat een patiënt zich goed verzorgt om de aandoening te onderdrukken.

Eczeem en psoriasis is hetzelfde
Hoewel uitwendig er soms grote vergelijkingen zijn, wordt eczeem veroorzaakt door een allergische reactie. Eczeem is dus effectief een huidaandoening (uitwendige oorzaak) terwijl psoriasis meestal door andere triggers opgewekt wordt (inwendige oorzaak).
Uitwendige behandelingsmethoden zoals natuurlijke en ontsmettende zalven/oliën kunnen dikwijls wel voor beiden gebruikt worden. Ze hebben een kalmerend, ontsmettend en regeneratief effect. Voor meer info, bezoek onze website.

Psoriasis is te genezen
De aandoening wordt genetisch overgedragen. Spijtig genoeg moeten we melden dat psoriasis op dit moment niet te genezen valt maar gelukkig wel te behandelen.

Psoriasis is enkel een esthetisch probleem
Hoewel de aandoening oppervlakkig lijkt, zit er veel meer achter. Eerst en vooral kan psoriasis ook interne organen gaan belasten. Denk maar aan artritis psoriatica, bloed in ontlasting doordat er ook in de darmwand schilferige en ontstoken huid ontstaat.

Daarbij is het geen huidaandoening hoewel het zich wel via de huid uit. Een storing in het immuunsysteem en de celdeling (versnelde proliferatie en verminderde rijping), geven aanleiding tot een jeukende, rode en schilferige huid.

Psoriasis is bij elke persoon hetzelfde en wordt getriggerd door dezelfde factoren?
Dit klopt niet. Er bestaan verschillende type psoriasisaandoeningen en niet elke persoon heeft de zelfde graad. De ernst van uw aandoening kan u zelf berekenen via de psoriasis area severity index (PASI) op onze website.

Daarbij kan de oorzaak van aandoening voor iedereen verschillend zijn: roken, wonde, ziekte, slecht dieet, tomaten, gluten etc. Dat is dan ook de moeilijke opdracht voor elke patiënt om te weten te komen wat psoriasis triggert en deze factoren te mijden.

Eerst en vooral begin je met een juist psoriasis dieet dat door iedereen kan toegepast worden. Vervolgens geven wij een aantal tips die met zorg zijn samengesteld. Hierin vertellen we welke andere factoren psoriasis beïnvloeden en die u best mijd.

Er bestaat maar één juiste behandelingsmethode
Zoals hierboven beschreven kunnen verschillende factoren psoriasis veroorzaken. Daarom is het logisch dat behandelingsmethoden per persoon kunnen verschillen.
Wel zijn er enkele gulden regels die met hoge waarschijnlijkheid aan de basis liggen en die door iedereen kunnen toegepast worden zoals het psoriasis dieet. De juiste voeding is van essentieel belang om het lichaam gezond te houden.

De wetenschap weet raad
wetenschappelijke behandelingsmethodenDe meest conventionele behandelingsmethoden zijn: PUVA, corticosteroïden en een hele resem medicatie. Toch hebben verschillende wetenschappelijke onderzoeken aangetoond dat op lange termijn psoriasis hiermee niet kan behandeld worden. De oorzaken zijn gewenning, ernstige bijwerkingen op lange termijn, vitamine tekort, heverige uitbraak van psoriasis na stopzetting van de behandeling of tijdens te behandeling etc. Daarom hebben wij gekozen voor een natuurlijke dieet en natuurlijke behandelingsmethoden.

WAT JE KAN ETEN KAN JE OOK SMEREN 🙂

Psoriasis treft enkel oudere mensen
Hoewel psoriasis met de leeftijd erger kan worden waardoor men de indruk krijgt dat alleen ouderen er onder lijden, is het niet waar. Zelfs kleine kinderen kunnen er door belaagd worden maar meestal is het tussen de 15 en 35 jaar dat psoriasis zichtbaar wordt.
Stress op school en op het werk kunnen daar gedeeltelijk de oorzaak van zijn. Ook de overstap naar fastfood, roken, alcohol, drugs en andere slechte invloeden op jonge leeftijd bepalen wanneer de aandoening optreedt en hoe ernstig deze wordt.

Psoriasispatiënten lijden niet
Door het ethisch aspect en misverstanden kunnen patiënten makkelijk in een depressie terecht komen.
Daarbij kan psoriasis verschillende vormen aannemen en ook inwendig organen aantasten. Het is dus van essentieel belang een juiste behandeling te vinden en dit zo snel mogelijk.

Deel dit bericht en maar iedereen bewust van de fabels

 

Een reactie achterlaten