Psoriasiskuren: Dode zee en verwenkuren

Dode zee - Israël - Jordaan

Klimaatsbehandeling

Een klimaatbehandeling is een welbekende kuur die psoriasispatiënten jaarlijks massaal ondernemen. De meest bekende klimaatbehandeling mag dan wel de kuur aan de Dode zee in Israël of Jordanië genoemd worden.

Dode zee

De Dode zee is gelegen in de El-Ghordepressie, een meerbekken die zich tot het Noordelijk deel tot Jordanië en voorbij de grens van Israël uitstrekt. De waterspiegel van het meer ligt zo’n 400 meter beneden het zeeniveau en beslaat een oppervlakte van 1000 m². Er is slechts één rivier die uitmondt in de Dode zee en dat is de Jordaan. Het droge en warme klimaat zorgt voor een hoog soortelijk gewicht van het water. Dat komt door de continue uitdroging en het voortdurend ophopen van zouten in het water die de Jordaan elke dag aanvoert. Het zoutgehalte bedraagt hier bijna 280g/l en vele malen hoger als het normaal zoutgehalte van de oceaan = 35g/l. In zulk water is het al moeilijk om te verdrinken aangezien je er gewoon in blijft drijven. Mensen die niet goed kunnen zwemmen of te been zijn, moeten dus niet bang zijn.

De meest helende zouten van de Dode zee zijn: calciumchloride, magnesiumchloride, chloorkali en magnesiumbromide. Dit in combinatie met dagelijks zonnebaden (lange golflengte) zou de toestand van psoriasispatiënten aanzienlijk verbeteren tot zelfs volledig psoriasis vrij zijn.

Het hoog gehalte van Broom in de lucht zou er mee toe leiden dat Psoriasispatiënten meer ontspannen kunnen genieten en voor een aangename sfeer zorgen.

Zorg en behandeling

Wanneer je zo’n reis organiseert, dan kan je best nagaan bij je zorgverzekering of ze een deel van de kosten terug betalen. Dat hangt grotendeels af van het type zorgverzekering dat je hebt. Sommige betalen simpelweg niets terug. Bij andere zorgverzekeringen, kan je dan wel een groot deel van de zorgkosten recupereren. Een Dode zee kuur is geen vakantie hoewel het natuurlijk wel de bedoeling is dat je er van geniet. Maar je wordt er ter plaatse opgevolgd door verpleegkundige en artsen die de toestand van je psoriasis opvolgen. Wanneer je voor de eerste maal nar de dode zee gaat om je psoriasis te laten behandelen, is het aangeraden van deze dienst gebruik te maken.

Tijdens deze behandeling krijg je GEEN cortisonezalven of andere schadelijke medicatie toegediend. Wel wordt er een kuurschema opgesteld waaraan je je dient te houden. Bijvoorbeeld de eerste dagen start je met max. een half uur zonnebaden verspreid over 2 periodes. Elke dag drijf je het aantal minuten zonnebaden op. Een arts bekijkt dan je vooruitgang en past eventueel het schema op maat aan. Natuurlijk komt er nog veel meer bij kijken maar we willen maar een eerste indruk geven van wat je kan verwachten. Ze gaan ook advies geven over welke zonneproducten te gebruiken, hoeveel maal je kan baden in de dode zee enz..

Doeltreffendheid van de Dode Zee kuur

De doeltreffendheid hangt van verschillende factoren af:

Volg je de kuur zoals aangegeven?
Alleen wanneer je de kuur volgt zoals voorgeschreven door de specialisten ter plaatse, kan de kuur optimaal resultaat behalen. Dus niet meer gaan baden dan nodig is. Volg het schema.

Je levensstijl thuis?
Blijf je roken, alcohol drinken en ongezond eten? Je blijft die schadelijke medicatie en zalven gebruiken? Dan kan je het letterlijk op je buik schrijven. De kuur zal wel helpen maar niet optimaal of je krijgt een remissie binnen een aantal maanden.

Stress
Je volgt het schema mooi op maar elk uur van de dag hoop je maar dat de psoriasiskuur helpt of het is weggesmeten geld geweest. Je zit vol stress want de reis heeft je veel geld gekost en je wilt er echt van af. –>> Verkeerd. Probeer te relaxen en ondertussen van de vakantie te genieten. Stress werkt psoriasis in de hand.

Duur van de kuur
Voor een Dode zee kuur moet je minstens op 4 weken rekenen. Gemiddeld komen de letsels terug na 4 tot 7 maanden. De eerste keer dat je op dode zee kuur gaat, is het mogelijk dat de plaques iets sneller terug komen. Het is echt afhankelijk van persoon tot persoon en je huidige levensstijl.

Daarbij is de Dode zee een echte trekpleister voor Psoriasis- en reumapatiënten. Je bent er dus niet alleen. Je maakt kennis met andere andere waarmee je ervaringen kan uitwisselen. Je voelt je niet bekeken of beschaamd. Een werkvakantie waar je rust kan terugvinden.

Hoe organiseer ik een Dode zee kuur en wat is de kostprijs?

Gemiddeld moet je voor een georganiseerde 2000 euro neerleggen. Nogmaals, best bij je zorgverzekering langsgaan en vragen wat de mogelijkheden zijn.

Enkele gekende organisaties voor psoriasiskuren zijn:

www.dodezeekuur.nl: Zij werken samen met Menzis, De Friesland zorgverzekeraar en Agis, de zorgverbeteraar. Opstappen kan vanuit de luchthaven van Amsterdam, Zaventem en Keulen/Bonn. Hotel dat wordt aanbevolen:

 •  Leonardo Inn*** ( Israelische zijde) en Jordanie – Dead Sea Spa Hotel****

www.viatravel.nl: Zij bieden naast kuurreizen ook ontspanningsreizen aan. Zij hebben een ruim aanbod aan hotels zowel budgetvriendelijk als exclusief. Enkele hotels zijn:

 • Hotel Crowne Plaza***** – Ein Bokek Dode Zee
 • Hotel David Dead Sea – v/h Meridien***** – Ein Bokek Dode Zee
 • Hotel Dead Sea Spa**** – Dode Zee Jordaanse zijde
 • Daniel Hotel***** – Ein Bokek Dode Zee  

Conclusie

Het is niet te ontkennen dat het grootste percentage veel baat vindt bij de klimaatbehandeling aan de Dode Zee. Of een behandeling al dan niet voldoende is, is ook afhankelijk van het aantal kuren dat je per jaar neemt. Het positieve van deze therapie is de onschadelijkheid voor de gezondheid, althans niet schadelijker dan het zonnebaden van duizenden toeristen die elk jaar naar het Zuiden trekken.

Patiënten die zich aangetrokken voelen tot deze behandeling mogen zich niet laten afschrikken door een verblijf van enkele weken ver van huis. Heimwee zou eventueel psychische stresstoestanden kunnen veroorzaken, wat dan weer nadelig kan werken en zo een optimale verbetering van de letsels in de weg staan.

Men mag deze therapie niet beschouwen als een zorgeloze vakantie. Aangezien men midden in de woestijn gelogeerd is, kan van toeristische uitstapjes geen sprake zijn.

De kuur wordt aangepast aan elke patiënt en is zeer duidelijk omschreven. Ze bestaat benevens zonnebaden, ook uit baden in zee en intensief zalf smeren.

Het ernstigste bezwaar tegen deze therapie is de kostprijs. De reis plus de hotelkosten lopen vlug op tot 2000 euro. In principe zou je 2x jaarlijks zo’n kuur moeten volgen. Hoewel je eventueel kan besparen wanneer je kiest voor een individuele reis ipv een groepsreis. Ook de tussenkomst van de zorgverzekering kan relaas bieden.

Andere psoriasiskuren

Hierboven hebben we het in eerste instantie gehad over zon en dode zeezout die een zeer goede behandeling voor psoriasis blijkt te zijn. Maar al dit is bijna tevergeefs geweest wanneer mensen met nodeloos stress blijft zitten. Daarom wordt ook al wel eens aangeraden om een antistress kuur of antistress coaching te nemen. Een leuke en verzorgde site die ik kan aanbevelen is

www.puurenkuur.nl: Zij bieden volgende diensten aan:

 • Fitness – actief avontuur
 • Detox en gewichtsverlies
 • Thalasso
 • Ayurveda
 • Wellness breaks
 • Yoga
 • pilates
 • Anti-stress/ burn-out
 • Mindfulness coaching

Alles wat je nodig hebt hebt om stressloos door het leven te komen. Stress is een enorme risicofactor in het krijgen van psoriasisuitbraken. Dat komt omdat stress het immuun-systeem drastisch aantast waardoor we een psoriasisopflakkering kunnen krijgen. Je stress onder controle en je hebt deels gewonnen.

Wil je helemaal van psoriasis af? Bekijk dan het ebook – Psoriasis vrij voor het leven. Een informatieve bundel vol nuttige tips en stappenplan om psoriasis op lange termijn te behandelen en dit uitsluitend op een natuurlijke manier.

One thought on “Psoriasiskuren: Dode zee en verwenkuren

 1. Ik ga elk jaar naar de dode zee. Voor mij is dit het meest effectief. In het begin diende ik 2x op een jaar te gaan wanneer ik volledig van Psoriasis wilde verlost zijn. Maar nu is het nog maar 1x per jaar. Dat is wel duur natuurlijk maar mijn zorgverzekering betaalt een stukje terug. Daarbij heb ik natuurlijk ook vakantie gehad met een aangepast dieet en andere kuren. Een aanrader.

Geef een reactie