Psylliumvezels, prebiotica en probiotica

Verbeterde darmfunctie

We hebben allemaal wel eens last van darmklachten. Dit gaat van constipatie tot diarree. Vaak gaan we voorbij aan het belang van de darmflora. Psyllium, probiotica en prebiotica kunnen dit aspect van de innerlijke mens de nodige boost geven.

Vezelrijke voeding

Vezels en ook psylliumvezels, helpen ons om onze voeding beter te laten verteren. Ze zorgen er ook voor dat het afval dat ons lichaam daarbij produceert beter uitgescheiden wordt. Om onze darmen hierin te ondersteunen hebben we een vezelrijke voeding nodig. Onverteerbare koolhydraten zijn hier een goed voorbeeld van. De meeste onder ons eten jammer genoeg te weinig groenten, fruit en volkorenbrood om voldoende vezels binnen te krijgen.  Een dagelijkse hoeveelheid van 25 tot 40 gram is aangewezen. De meeste mensen komen echter maar aan 17 gram vezels per dag. De reden hiervoor is dat we te veel geraffineerde voeding eten.

Alternatieve bronnen van vezels

Wie in zijn of haar dagelijks dieet te weinig vezels opneemt, doet er goed aan om hier verandering in te brengen. De hulzen van blonde psyllium of vlozaad zijn een aanrader. Dit zijn bronnen van vezels die oplosbaar zijn. Ze kunnen tot 40 keer hun gewicht aan water binden. Zo groeit de darminhoud aan volume en worden onze darmen beweeglijker. Psyllium en vlozaad produceren een soort gel waardoor de darmwand alles beter laat glijden. Zo verzacht de stoelgang. Dit is zeker een hulp bij obstipatie of een steun voor mensen die lijden aan het prikkelbaar darmsyndroom. Ook zwangere dames kunnen deze symptomen ontwikkelen en kunnen deze middelen als ondersteunend ervaren. Behalve psyllium en vlozaad kunnen ook kokosvezels verlichting brengen. Kokos is echter niet geschikt voor mensen met gevoelige darmen of voor patiënten met het prikkelbaar darmsyndroom.

Wat is darmflora?

Darmflora wordt ook microbiota genoemd. In onze darmflora kunnen we in normale omstandigheden een tiental van goede bacteriën terugvinden. Ze ondersteunen onze darmtransit, metabolisme, de opname van voedingsstoffen door ons lichaam, zuiveren ons lichaam en dragen bij tot de goede werking van ons immuunstelsel. Medicatie, een teveel aan suikers, stress, verouderen en ook reizen naar het buitenland kunnen onze darmflora verstoren.

Verstoorde darmflora

De werking van een verstoorde darmflora kan best wat steun gebruiken. Dit kan met prebiotica en probiotica.

Wat zijn prebiotica?

Prebiotica zijn een vorm van koolhydraten. Het menselijk spijsverteringsstelsel. De goede bacteriën in onze darmen gebruiken deze prebiotica wel als voedingsbodem. Onze darmflora wordt hier beter van. Knollen en verschillende soorten wortels zijn goede bronnen van deze onverteerbare koolhydraten. Voorbeelden hiervan zijn korte keten fructo-oligosacchariden en inuline. Deze stoffen vind je dus in knollen en wortels. De chicorei is hier een goed voorbeeld van. Je kunt chicorei trouwens gebruiken als koffiesurrogaat. Zo kun je door middel van alledaagse voedingsproducten prebiotica innemen en de goede werking van de darmflora ondersteunen.

Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn levende bacteriestammen. De meeste consumenten kennen ze onder de naam lactobacillen en bifidobacteriën. Nadat we ze innemen, komen ze op onze darmwand terecht. Daar nestelen ze zich en zorgen ze voor een gezonde darmflora. Het is belangrijk om te weten dat niet iedere bacteriestam even goed zijn werk doet. De Lactobacillus acidophilus La-14 nestelt zich beter aan de darmwand dan andere stammen. Daardoor is de invloed op de darmwerking en op ons immuunsysteem van deze lactobacil uitermate goed.

Voedingssupplementen combineren

Je kunt psyllium combineren met zowel prebiotica als met probiotica. Als je dit doet, is het belangrijk om hierbij de juiste dosis te gebruiken. Natuurlijk zorg je er ook voor dat je met kwaliteitsproducten werkt. Dit zorgt ervoor dat je stoelgang regelmatiger en zachter wordt. Ook bij een prikkelbare darm, aambeien, diarree of een strakke buik kan een combinatie van deze middelen verlichting bieden.

Een reactie achterlaten