Saffraan en onze levensstijl
Momenteel leven we, meer dan ooit in een maatschappij waarin we een ware informatiestroom over ons heen krijgen. Het nieuws is meestal negatief en zelden positief. Dit heeft onmiskenbaar een invloed op ons gemoed. Sowieso is ons bestaan al jachtig en stressvol. Het is dan ook geen wonder dat ongeveer een vijfde van de mannen en één op 10 vrouwen gedurende zijn of haar leven te maken krijgt met een vorm van depressie. Het goede nieuws is wel dat vele vormen van depressie of nerveuze gevoelens voorkomen kunnen worden. Je kunt je leven onthaasten. Ook doet een goed gesprek met een begrijpende therapeut wonderen. Je kunt je geestelijk uithoudingsvermogen ook vergroten door het innemen van voedingssupplementen. Saffraan is er een van (1)(2).
Wat is saffraan?
Saffraan is afkomstig uit Zuidwest-Azië. Deze plant is een krokussoort met violette bloemen. Om saffraan te maken, worden de stampers gebruikt. Zo verkrijgen we de saffraan die we kennen en gebruiken als specerij, als aromatische toevoeging, kleurstof of natuurlijk voedingssupplement. Het gebruik bij lusteloosheid en depressieve gevoelens wordt steeds meer ondersteund.
Ondersteuning bij depressie
Saffraan heeft een wetenschappelijk onderbouwde opbeurende functie. Wetenschappelijk onderzoek toont dit aan. Een dosis van 30 mg saffraanextract bestaande uit 2 % safranal en 3 % crocine verlicht de klachten bij lichte tot matige depressieve gevoelens. Specifieke antidepressiva zoals imipramine en fluoxetine geven hetzelfde resultaat, maar geven patiënten wel eens bijwerkingen. Het effect van saffraan werd aangetoond omdat in de studie hierboven gebruikt gemaakt werd van een controlegroep. De personen in deze groep kregen een placebo i.p.v. saffraan.
Combinaties met saffraan
Om depressieve klachten te verlichten is het een goed idee om saffraan te combineren met meloenconcentraat. Dit bevat hoge waarden aan de primaire antioxidant superoxidedismutase (SOD). Dankzij de combinatie worden onze cellen nog beter beschermd.
Andere effecten
Saffraanextract vermindert eveneens PMS (premenstrueel syndroom) – klachten en heeft een gunstige invloed op seksuele problemen die, zowel bij mannen als bij vrouwen, veroorzaakt kunnen worden door antidepressiva zoals fluoxetine.
Ondersteuning neurotransmitters
Het beste saffraanextract bevat ten minste 2% safranal en 3% crocine. De dagelijkse dosis hiervan bedraagt 30 mg. Bij een juiste dosering en inname verlicht saffraan klachten van depressieve aard. Saffraan beïnvloedt onze neurotransmitters. Deze geven signalen door aan ons zenuwstelsel. Zo heeft safranal een positief effect op de hoeveelheid serotonine in onze hersenen. Zo voelen we ons beter en vrolijker. Ook crocine zorgt ervoor dat we positief in het leven staan. Dat gebeurt dan weer door het aantal aanwezige neurotransmitters te verhogen. Crocine heeft een positieve invloed op de hoeveelheid dopamine en noradrenaline. Dopamine beïnvloedt de manier waarop we reageren op plezierige dingen. Zo wordt genieten nog intenser en blijven we beter gemotiveerd. Noradrenaline stimuleert ons eveneens in positieve zin. Door deze stof zijn we alerter, onthouden we beter en concentreren we ons beter op onze taken.
Rustgevend – angstwerend
Safranal verbindt zich met de GABA A-receptoren in onze hersenen. Dit werkt op een natuurlijke manier een vorm van rust in de hand. Ook angstgevoelens kunnen door safranal verlicht worden. Saffraan verlicht bijgevolg nervositeit, stress- en angstgevoelens.
Saffraan heeft ook een algemene werking. Het is een antioxidant en verlicht de symptomen van ontstekingen. Deze stof beschermt de cellen in ons lichaam. Dit verklaart waarom het middel verlichting brengt bij depressie en ervoor zorgt dat we ons kunnen ontspannen.
Psoriasis en stress
Omdat stress bij mensen met psoriasis een trigger kan zijn om psoriasisuitbraken te veroorzaken, kan saffraan mogelijks ingezet worden door zijn rustgevende werking. Saffraan kan eveneens de normale darmwerking helpen herstellen (3)(4).
Volgens wetenschappelijke kijk: Saffraan kan helpen bij het beheersen van de symptomen van psoriasis als het regelmatig in de vorm van thee wordt geconsumeerd.
Tip:
1. Neem een halve kop kokend water.
2. Giet het over een snufje saffraan en laat het 15 minuten trekken.
3. Consumeer 1-1 / 2 uur voor een maaltijd.
Volgens de ayurveda: Saffraan heeft Rasayana (verjongende) eigenschap en laat goede resultaten zien bij huidproblemen zoals psoriasis.
Andere aandoeningen
Behalve bij de hierboven besproken aandoeningen brengt saffraan ook verlichting bij:
- Slecht slapen
- Leerstoornissen, geheugen en concentratieproblemen, de voorstadia van dementie
- ADHD en ADD
- Atherosclerose (aderverkalking)
- Degeneratie van het netvlies, problemen met het zicht
- Erectieproblemen
- PMS en pijnlijke maandstonden
- Vroegtijdige veroudering
- Een verouderde huid
Bronnen:
(3) Gohari AR, Saeidnia S, Mahmoodabadi MK. An overview on saffron, phytochemicals, and medicinal properties. Pharmacogn Rev.2013;7(13):61–66.
(4) Brown AC. Medical nutrition therapy as a potential complementary treatment for psoriasis – Five case reports. Altern Med Rev.2004;9(3):297-307.