SAFFRAAN PLATINUM 60V-Caps MannaVital

Saffraan: Natuurlijke hulp bij depressie en sombere gevoelens

Iedereen heeft wel eens een periode waarbij sombere of depressieve gevoelens de kop opsteken. De maatschappij waarin we leven is daar niet vreemd aan. We moeten steeds meer aan hogere verwachtingen voldoen. Daarbij worden we wereldwijd nog eens geplaagd door een pandemie. Los daarvan krijgt iedereen in zijn of haar leven te maken met persoonlijke tegenslagen of het verlies van een dierbare. Dat je je hierdoor neerslachtig voelt, is normaal. Soms voelt het letterlijk aan alsof je in een put zit. Wist je echter dat aandacht hebben voor de manier waarop je leeft je het einde van een donkere tunnel kan doen zien? Voldoende bewegen, gepaste medicatie en, als ondersteuning, kruidensupplementen nemen, zullen je klachten zeker verlichten.

Een lichter gemoed door saffraan

Als we het woord saffraan horen, denken we vaak aan rijstpap. Deze plant behoort tot de krokusfamilie. Een extract van stempels van de bloem kan helpen om donkere gevoelens te helpen verlichten. Dit extract bevat 2 % safranal en 3 % crocines. Dit zijn stoffen die de aanmaak van neurotransmitters bevorderen. Serotonine en dopamine zijn hier voorbeelden van. Dankzij deze stoffen voelen we ons vrolijk en kunnen we positieve gevoelens ervaren. Bijkomend ondersteunt saffraan de werking van de hersenen omwille van de antioxidanten dat het bevat. Zo kan deze bijzondere plant het verouderingsproces vertragen. Uit wetenschappelijk onderzoek kwam naar voor dat het saffraanextract eenzelfde werking heeft als de antidepressiva imipramine en fluoxetine. Het extract verlicht depressieve klachten, maar heeft geen bijwerkingen. Bovendien werken saffraanstempels, een deel van de bloemstamper van saffraan, ook rustgevend en vermindert zenuwachtigheid.

De weldoende werking van rozenwortel

Wie zich depressief voelt, heeft niet alleen psychische, maar vaak ook lichamelijke klachten. De rozenwortel (Rhodiola rosea) verlicht klachten zoals moeheid, kalmeert bij zenuwachtige gevoelens en geeft iemand die lijdt aan apathie en ongeïnteresseerdheid weer terug zin om dingen te ondernemen. Wetenschappelijke studies toonden aan dat rozenwortel inwerkt op zowel mentale als op lichamelijke aspecten. Je bent beter bestand tegen stress en je kunt je beter ontspannen. Bij depressie is de juiste dosis van belang. 3 % rosavines en 1 % salidroside uit deze plant geven bij benadering evenveel verlichting als het antidepressiemiddel sertraline. Uiteraard is rozenwortel geen geneesmiddel en werkt het enkel ondersteunend.

Gebrek aan zon

Zeker tijdens de donkere dagen van december missen we de zon. Heel veel mensen voelen zich down tijdens deze periode. Dit noemen we niet voor niets de winterblues. Soms kan deze droevige stemming lijden tot een depressie. De oorzaak is duidelijk. We missen de zon. Bloedonderzoeken wijzen het uit. Tot 4/5 van de bevolking lijdt aan een gebrek aan vitamine D3 tijdens de winter. Voedingssupplementen brengen hier uitkomst. Het gehalte aan vitamine D3 in je bloed zal erop vooruitgaan. Stilaan verminderen de droeve gevoelens. In afwachting van de echte zon, voel jij je terug het zonnetje in huis.

Andere ondersteunende supplementen

Voedingssupplementen kunnen de werking van medicijnen positief beïnvloeden, maar het is nooit de bedoeling om medicatie te vervangen. Verschillende soorten vitamine B werken ondersteunend. We denken hierbij aan B6 (pyridoxine), B9 en B11 (foliumzuur) en B12 (methylcobalamine). Je doet er altijd goed aan om te kiezen voor preparaten die direct actief zijn. Ook de juiste dosis is van groot belang. Dit is nodig om de stofwisseling in je hersenen een boost te geven. Zo gaan deze supplementen het inwerken van homocysteïne (behoort tot de vrije radicalen) op de hersenen vertragen. Dit houdt schadelijke invloeden tegen. Tegelijk ondersteunen deze vitamines uit de B-groep de productie van neurotransmitters zoals serotonine en dopamine. Ook de aanmaak van het kalmerende GABA wordt ondersteund. Ook zink is bekend als nuttig voedingssupplement. Dit metaal ondersteunt eveneens de productie van serotonine en vermindert ontstekingsverschijnselen.

Combineren van voedingssupplementen

Om tot betere resultaten te komen, kun je een aantal van de in dit artikel genoemde middelen met elkaar combineren. Dit kan de werking van antidepressiemiddelen helpen om hun taak de doen. Zo vergroot je de kans dat je blijer door het leven gaat. Een voorbeeld hiervan is de combinatie van magnesium met omega-3. Door deze twee stoffen te laten samenwerken versterk je hun positieve invloed op je gemoed.

Geef een antwoord