Smoothies en sapjes maken

groene smoothie sapjes en psoriasis

Wat zijn smoothies en sapjes?

Hoewel er veel gesproken wordt over smoothies en sapjes, kunnen ze soms wel eens door elkaar gehaald worden. Sapjes bestaan puur uit het sap van groenten en fruit terwijl smoothies ook het vruchten- of groentenvlees bevatten. Beiden zijn lekker en gezond maar ik verkies toch eerder de smoothies omdat hier meer vezels en vitaminen inzitten. Daarbij wordt er ook minder van het eten weggesmeten uiteraard.
Sapjes kunnen gemaakt worden met een sapcentrifuge waarbij de pulp van de groenten en het fruit achterblijft. Smoothies daarentegen worden klaargemaakt in een blender of smoothiemaker. Een blender en een smoothiemaker zijn quasi hetzelfde. Wel komt een smoothiemaker in mooiere designs en kunnen ze eigenlijk enkel gebruikt worden om smoothies te maken (of kruiden te hakken etc). Bij een blender is het dikwijls mogelijk om andere opzetstukken te gebruiken zodat de blender iets meer multifunctioneel is.

Ik heb ook gemerkt dat je altijd een toestel moet kiezen met voldoende vermogen. Toch als je bijvoorbeeld een voorraad voor een hele dag wil aanmaken. Hoe hoger het vermogen, hoe meer smoothie je kan aanmaken in het principe. Kies eveneens voor een toestel dat makkelijk schoon te maken is (v.b. in afwasmachine en dergelijke). De toestellen van Vitamix of Blendtec zijn zeer duurzaam en zijn perfect voor regelmatig gebruik.

Welke sapjes en smoothies maken?

Sapjes en smoothies worden meestal gemaakt van 70% groenten, 20% fruit en 10% andere toevoegingen zoals honing, superfoods en dergelijke. Het fruit dient eigenlijk om de bittere en sterke smaak van groenten te maskeren en een smoothie toch lekker heerlijk te doen smaken. Waarom deze verhouding? Omdat fruit ook dikmakers zijn als je er echt veel van eet. Ze hebben namelijk veel natuurlijke suikers.
Wil je op je lijn letten? Dan kan je in plaats van toevoeging van fruit, stevia gebruiken. Je hebt dan 80% groenten, 10% fruit en 10% andere of een verhouding 90% groenten, 0% fruit en 10% andere.

Toch zijn er enkele combinaties van groeten en fruit die echt niet goed met elkaar werken:

 • Groene groeten en abrikozen
 • citroen met waterkers
 • fruitsappen en knoflook
 • tomaat (niet geschikt in psoriasisdieet) met peer
 • koolsoorten met pruimen

Enkele vuistregels

Om een aantal kwalitatieve smoothies te maken, moeten we ons houden aan een aantal vuistregels:

 • Sapjes kan je maar 48 uur in de koelkast bewaren. Wil je ze langer bewaren, vries ze dan in. Wel gaan hierdoor wat vitaminen verloren.
 • Om de smoothies en de sapjes te laten passen in het psoriasisdieetplan, gebruik zoveel mogelijk groene groenten (veel chlorofyl) en houd rekening met de zuur-base eigenschappen van de ingrediënten. Maak enkel gebruik van de toegelaten ingrediënten.
 • Maak in elke smoothie gebruik van een bladgroente.
 • Voeg aan smoothies altijd wat superfoods toe: Gojibessen, chiazaad, chlorofyl, spirulina, gember, en andere anti-oxidanten.
 • De meeste vruchten en groenten kunnen zonder schil. Wanneer je het echt goed wil doen, zou je beter bespoten fruit schillen. Dit geldt eveneens voor groenten aangezien insecticiden ook in de grond terechtkomen.
 • Gebruik kokos- of ananassap in smoothies. Deze geven een heerlijke tropische smaak. Ideaal voor in de zomer.smoothie verschillende kleuren
 • Avocado’s maken je smoothie smeuïg.
 • Citroen en limoen zorgen voor een goede zuur-base verhouding in het lichaam en geeft je smoothie een frisse smaak.
 • Veel vitamine C nodig? Gebruik dan camu camu poeder. Deze vruchten bevatten de meeste vitamine C en is dan ook een echte superfood.
 • Verwijder grote en harde pitten van kersen en andere. Ze kunnen de blender stuk maken.
 • Voeg gecrushed ijs toe om een heerlijke koele smoothie te krijgen in de zomer. Op die manier is het zeer makkelijk een feestelijke variant van een smoothie of sapje te maken, nl. de Swirl. Swirls zijn smoothies die verschillende kleurige lagen boven elkaar hebben. Voor diegene die geen psoriasisdieet volgen kan de toevoeging van een beetje alcohol een echt feestelijke stemming geven. We spreken dan eerder over cocktails.

Geef een reactie