Stuifmeel voor onze gezondheid

stuifmeel is gezond

Stuifmeel natuurlijk?

Nu er de laatste tijd nogal eens artikelen over stuifmeel (ingrediënt van bijenpollen) in de pers zijn verschenen, zal bij velen ongetwijfeld de vraag zijn opgekomen: wat is dit nu eigenlijk? Gaat het hier om een product van de voedingsmiddelen-industrie of om een natuurlijk product?

Stuifmeel is het mannelijke bevruchtingsmateriaal van de plant. Zeer waarschijnlijk was aanvankelijk de wind de drager van deze plantaardige zaadcellen, anders zouden de planten vóór het bestaan van de insecten niet bevrucht kunnen worden. Thans zorgen behalve de wind, vooral de bijen hiervoor.

stuifmeel aan bij
Klompje stuifmeel aan poot bij

Wanneer de bij met onvermoeibare ijver de afzonderlijke bloemen bezoekt om de honing te verzamelen, voltrekt zich tegelijkertijd een tweede inzameling, want de pootjes strijken daarbij over het stuifmeel dat er in kleine klompjes aan blijft hangen, zodat er een soort van gele laarsjes ontstaan. Deze verzamelde stuifmeelkorrels vormen de pollen van de plant. Bijenhouders zijn meestal goede waarnemers en zo zijn zij op de gedachte gekomen deze pollen (of stuifmeel) bij wijze van proef te verzamelen en het bij ongunstig weer aan de bijen te voeren. En wat bleek nu? De bijen die dit stuifmeelvoedsel in ruime mate kregen, waren na acht tot tien generaties groter, sterker en gezonder en bouwden zelfs grotere honingraatcellen. Ook hun tong werd naar verhouding langer, waardoor zij zelfs nectar uit planten konden halen, die voor de gewone bijen niet toegankelijk waren.

Dit bracht de imkers ertoe wat meer aandacht aan het stuifmeel te besteden. Men ging proeven doen, waarbij ook muizen aanvullend met stuifmeel werden gevoed. Dit leidde ertoe dat bij deze muizen de vatbaarheid voor ziekten sterk verminderd, de vruchtbaarheid zienderogen toenam, de vacht glanzend en gezond werd en er geen huidziekten meer voorkwamen. De vitaliteit van de diertjes nam toe en hun levensduur werd langer. Het stuifmeel werd derhalve nog grondiger onderzocht. De analyse toonde aan dat stuifmeel zeer rijk aan vitamine is en vrijwel alle mineralen en spoorelementen bevat die voor mens en dier van levensbelang zijn.

Samenstelling van Bijenpollen

Bijenpollen bestaan voornamelijk uit plantenstuifmeel, nectar van bloemen en honing. Honing hebben we reeds uitvoerig besproken in een ander artikel. Nectar is een suikerrijke vloeistof (fructose, glucose en sacharose) die door de planten wordt afgescheiden en die als voedsel voor de bijen dient. Wil je een natuurproduct dat zowat alle belangrijke stoffen voor het menselijk lichaam nodig heeft? Dan is bijenpollen de oplossing! Bijenpollen bevatten alle bekende vitaminen (pro vit A, B, C, D, E, K),  27 verschillende mineralen (Mg, Ca, Fe, Zn etc.),22 verschillende aminozuren of beter 185 bekende natuurlijke ingrediënten in totaal. Bijenpollen hebben een zoete smaak. 2 Theelepels per dag is de perfecte aanvulling voor een gezond dieet.

Vermoeidheid en verlaagde bloeddruk

Uit proeven bij mensen is gebleken dat stuifmeel, via de geslachtsklieren, alle endocriene klieren beïnvloedt. Mensen die zich moe en afgetobd voelen, kunnen vaak wat fitter worden door bij hun ontbijt een halve theelepel stuifmeel (Pollen complex) in te nemen.

Stuifmeel is ook een uitstekend hulpmiddel bij verlaagde bloeddruk, vooral wanneer het in combinatie met zeeplanten, Kelp, wordt ingenomen. Aangevuld met wortelsap, eventueel in de geconcentreerde vorm van Biocarottin, wordt er meestal op een eenvoudige wijze een einde aan de lage bloeddruk gemaakt. De onaangename verschijnselen van duizeligheid en krachteloosheid verdwijnen meestal al na korte tijd. Vaak kan men bij personen met een verlaagde bloeddruk ook seksuele zwakte, dus een gebrekkige functie van de geslachtsklieren waarnemen. Ook aan deze situatie kan stuifmeel, gecombineerd met zeeplanten, gewoonlijk een einde maken.

Verhoogde bloeddruk, ziekte van Basedow en stofwisselingsstoornissen

Bij verhoogde bloeddruk is het niet raadzaam stuifmeel te gebruiken maar een dieet bestaande uit zilvervliesrijst, kwark en salades op een natuurlijke wijze te reguleren, waarna met het innemen van stuifmeel kan worden begonnen.

Ook bij ziekte van Basedow (te sterke functie van de schildklier) mag stuifmeel pas worden ingenomen wanneer de functionele stoornissen zijn opgeheven.

Stoornissen in de spijsvertering, zowel obstipatie als diarree, kunnen met stuifmeel zeer gunstig worden beïnvloed.

Geestelijke belasting

Hoofdarbeiders die ingespannen bezig zijn, vinden in stuifmeel een uitermate natuurlijk en eenvoudig krachtvoedsel. Door deze ondersteuning kunnen zij hun intensieve arbeid langer volhouden. In deze jachtige tijd is stuifmeel een welgekome aanvulling op de voeding, een voedselsupplement dat vooral bij grote geestelijke inspanning hulp biedt.

Omdat stuifmeel zeer rijk aan vitaminen is en vrijwel alle mineralen en spoorelementen bevat, staat het als energieleverancier hoog genoteerd. Aangezien de natuur zelf ons zulke versterkende middelen levert, dienen wij hieraan de voorkeur te geven boven kunstmatige en chemische producten.

Bijenpollen tegen psoriasis

Bijenpollen zijn het krachtvoer voor de bijen en ook voor de mens. Het geeft het immuunsysteem een enorme boost en kan op die manier psoriasisopflakkeringen helpen voorkomen. Daarbij hebben ze een antibiotisch effect wat ten goede komt voor de meeste huidaandoeningen.

Bijenpollen hebben eveneens een positieve werking op de het darmstelsel. Zoals eerder besproken is het een ongezonde darm dikwijls het probleem bij het ontstaan van psoriasis.

bijenpollen en psoriasis

 

>>>> Bekijk op: De online drogist

Hoe bijenpollen gebruiken

Bijenpollen kan je in principe zelfs zo op eten. Maar meestal wordt het gecombineerd in salades, yoghurt, muesli ontbijt etc.

Een leuk ontbijtreceptje: Ontbijt met Chiazaad, honing en bijenpollen

granaatappel met stuifmeel
Lekkere granaatappel pitten

Gebruik 1 eetlepel chiazaad en laat dat 10 minuten weken in 15 cl notenmelk. Breng een handvol blauwe bessen in een kom, samen met een soeplepel gojia bessen (superfood vol anti-oxidanten) en wat pijnboompitten. Wanneer de chiazaadjes wat opgezwollen zijn, kapt men het mengsel over het fruit. Breng wat granaatappelzaden op het mengsel. Voeg vervolgens een theelepel honing toe en strooi er wat bijenpollen over. Je hebt nu een vitaminebom ontbijt. Smakelijk.

Lees ook de artikels:

>>> Lekkende darm syndroom (leaky gut): de gevolgen

>>> Honing als behandelingsmethode

>>> De kracht van koninginnebrij

Opgelet! Sommige mensen reageren allergische op stuifmeel of bijenpollen. Raadpleeg eerst uw arts.


Een reactie achterlaten