Veilig baard, oksels en benen scheren met psoriasis

behaarde psoriasishuid

Scheren en psoriasishuid: Mannen die lijden aan psoriasis kunnen last hebben van een afschilferende huid in de baard. Dat kan natuurlijk heel vervelend zijn wanneer men zich wilt scheren. Vele zijn geneigd hun baard te laten staan om te vermijden dat ze de huid tijdens het scheren beschadigen. Of gewoon dat het makkelijk is omdat hun psoriasis verstopt wordt. Maar dat is in principe weglopen van het probleem. Op onze site hebben we reeds heel wat tips gegeven omtrent voeding, uitwendige behandelingen enz. 

>>> tips behandeling psoriasis

=> 50 natuurlijke ondersteunende remedies bij psoriasis

De beste manier van scheren is natuurlijk er voor zorgen dat je psoriasis vrij bent. Of de ernst van jouw psoriasis voldoende is afgenomen zodat het comfortabel wordt om je te scheren.

Tips bij het scheren van de benen/armen

1. Hoe scheren?

gezicht hydrateren

Natuurlijk zijn er wel een aantal basisregels die je moet volgen om je huid ook gezond te houden. Best gebruik je gewoon een degelijk scheermesje en scheerschuim. Voor je begint met scheren dien je de huid te hydrateren. Dat doe je met een goede hydratatiemelk of zalf. Die laat je even inwerken en dan pas breng je de scheerschuim aan en kan je je beginnen te scheren. Je kan ook op voorhand je gezicht stomen of een bad nemen om de schilfers los te weken. Opgelet, altijd goed hydrateren hierna. Wanneer het verwijderen van de schilfers nog altijd moeilijk gaat, kan je je benen insmeren met een hydraterende zal en deze inwikkelen in plasticfolie. Deze folie laat je aan tot de volgende dag. Dus voor het slapen gaan wikkel je ze in en de volgende morgen haal je de pak er af. Het verwijderen van de schilfers gaat dan al een pak makkelijker.

Scheer nooit droog!

Probeer tijdens het scheren zeer voorzichtig te zijn. We willen geen wondjes of irritaties opwekken. Duw daarom niet te hard op het scheermesje. Anders riskeer je een plaque af te schrapen met alle gevolgen van dien.

Scheer in de richting van de haren. Normaal gezien scheer je in de tegenrichting van de haren maar daardoor kan je sneller wondjes op lopen. Je zal een keer extra over je benen moeten gaan maar het is wel veiliger.

Gebruik natuurlijk hypo-allergene scheergel. Als je liever een product aankoopt in plaats van onze recepten te volgen, kan je producten van aloë vera gebruiken, producten op eucerine basis of een goede hydraterende gel van Clinique bijvoorbeeld. Andere producten zijn:

  • Vichy Homme Anti-irritatie Scheergel – 9,49 (promotie)
  • Lavera For Men Sensitive – 4,59 euro

Zorg dat na het scheren het mesje mooi proper is zodat we wanneer we ons de volgende keer scheren, geen infecties veroorzaken door de bacteriën die lekker hebben huisgehouden op het scheermesje.

2. Het juiste scheermesje

scheren en psoriasis

Ik heb reeds vernomen van mannen dat ze liever geen elektrisch scheerapparaat gebruiken. Dat zou namelijk niet ten goede komen aan het apparaat noch de huid. Geef je toch liever de voorkeur aan een scheerapparaat, gebruik dan een apparaat met pivot technologie.

Wat het scheermesje betreft, wordt aangeraden een mesje te gebruiken met niet meer dan 3 bladen. De Match 3 van Gillette zou hieraan prima voldoen.

De scheermesjes van Intuition van Schick zouden ook goed kunnen gebruikt worden omdat ze automatisch een hydraterend laagje achterlaten.

Zorg er voor dat je geen botte mesjes gebruikt. Op tijd vervangen is de boodschap.

3. Hydrateren na het scheren

Na het scheren dien je opnieuw een hydraterende zalf of crème te gebruiken, liefst een product tegen irritatie en infecties.

4. Koebner fenomeen

Opgelet. Wanneer je de huid beschadigd tijdens het scheren, kan je last krijgen van het Koebner fenomeen. Dat wil zeggen dat rond de beschadigde en geïrriteerde huid psoriasis optreedt. Ook wanneer je de verkeerde producten gebruikt kan je de huid irriteren en kan je psoriasis net erger worden. Volgende producten worden over het algemeen goed verdragen:

5. Laserontharing

Een beetje tricky natuurlijk maar je haren verwijderen door laserontharing kan een goed alternatief zijn. Niet per se voor een baard te scheren maar wel voor je benen te ontharen. Het grote voordeel is dat je maar één keer moet lijden en je bent er ongeveer 6 maanden vanaf. Aan de andere kant kan laserontharing zorgen voor een psoriasisuitbraak. Het is dan altijd gewenst om het eerst uit te proberen om de huid. Sommigen zijn er gewoon weg van, andere kunnen deze methode niet gebruiken. Maar natuurlijk ga je niet de huid belaseren maar enkel de haartjes op je benen. Het is vooral geschikt voor types die zwarte of donkere haartjes hebben op een bleke huid. Zo kan je heel gecontroleerd laseren. Je kan een lasermachine aanschaffen op de Bol.com website of andere winkels.

6. Veet

veet en psoriasis

Gebruik in geen enkel geval Veet, een product voor chemische ontharing.

Veet op psoriasis = schreeuwen van de pijn

Je bent dus gewaarschuwd.

7. Waxen

Wanneer men geen plaques heeft, kan met proberen de benen en andere lichaamsdelen te waxen. Is de huid geïrriteerd geraakt door het waxen, kan je een opflakkering krijgen.

Wel is het zeker niet aangeraden je benen te waxen bij een psoriasishuid. De huid wordt als het ware er afgerukt met serieuze wonden nadien.

8. Epileren

Met het epileren van de behaarde huid, zijn er al wel goede resultaten behaald. Wel gebruik je best alle stukken voor de gevoelige huid, zoals accessoires die je gebruikt voor de bikinilijn te ontharen. Een goed epileermachine is de Braun’s Silk. Vooraleer je epileert laat je de haartjes wat langer groeien. Dat geeft de minste kans op huidirritatie achteraf.

9. Medicatie

Lichttherapie

Lichttherapie kan gebruikt worden om de psoriasis algemeen op het gehele lichaam te verbeteren. Opgelet! Gebruik laserontharing absoluut niet samen met lichttherapie zonder een arts te raadplegen.

Opgelet met cortisone!

Cortisonezalf

Ik ben er geen voorstander van maar als het niet anders kan, dan kan je bijvoorbeeld een corticosteroïde zalf zalf gebruiken om de moeilijke plekken te behandelen. Voor de beste resultaten moet je eerst de schilfers op je benen verwijderen. Daarna smeer je de plekken zeer dun in met de zalf. Gebruik de zalf aub niet elke dag. Cortisonen maken de huid zeer dun en gewenning kan optreden. Daarbij is het totaal geen gezond goedje.

Tips bij het scheren van de oksel bij psoriasis

Bij het scheren van de oksel moeten we extra aandachtig zijn:

vinkje

Door de ongelijke vorm van de oksel is het makkelijker wondjes te veroorzaken. Duw niet te hard op het scheermesje zodat je de psoriasishuid niet beschadigd.

vinkje

Wacht even met het gebruik van een deodorant. Geef de oksel wat lucht. Zijn er toch wondjes ontstaan, wacht dan minstens een kwartier voor het gebruik van een deodorant. Bij gebruik geen deo op gelbasis gebruiken. Deze geven sneller irritatie.

vinkje

Vermijd anti-transparant middelen op basis van aluminium-bestanddelen. Deze kunnen de huid irriteren.

Tips bij het scheren van het aangezicht

Ook hier gelden de algemene tips van benen/armen scheren waar we aandacht besteden aan:

Voor je begint met het scheren van het aangezicht, maak je het aangezicht proper met een niet irriterende cleanser of met biologische zeep. Ik durf soms ook wel eens babyproducten gebruiken. Deze zijn meestal alcohol vrij, vrij van parabenen en zijn niet irriterend. Sommige patiënten gebruiken zelfs een scrub maar dat is niet echt aangewezen op de gevoelige psoriasishuid.

vinkje

Scheren is makkelijker in de douche dan voor een spiegel en een lavabo. Dat komt omdat het warme water het haar en de huid zachter maken.

vinkje

Aftershave wordt in principe gebruikt om wondjes in de huid te ontsmetten. Dat is goed maar het kan voor mensen met psoriasis de aandoening verergeren. Denken we dan maar aan het koebner-fenomeen.

vinkje

Wacht een kwartier. Gebruik vervolgens een vochtinbrengende crème na het scheren van het aangezicht.

Tips bij het scheren van het hoofdhaar

hoofdhuid scheren psoriasis

Wel de tips die wij hier kunnen geven zijn de volgende. Het scheren van het hoofdhaar is het meest interessant in de zomer. Waarom? Dan is er licht en warmte, de luchtvochtigheid is vrij hoog. Ideaal dus voor een psoriasishuid.

-> Voor dat je het hoofdhaar afscheert, gebruik je enkele dagen een hoofdhuid-olie. Dit zijn fijne olies die het haar maar weinig vettig achterlaten. Op die manier worden de schilfers week en komen ze sneller los. Meestal heeft deze olie ook nog een positief effect op psoriasis zelf. Voor meer informatie, lees het ebook op deze website.

-> Scheer vervolgens het hoofdhaar en blijf de hoofdhuid insmeren met een zelfgemaakte zalf uit onze recepten of met een hoofdhuid-olie.

-> Kom zoveel mogelijk in de zon.

-> Zorg er voor dat er lucht aan je hoofdhuid kan komen. Dat bevordert de behandeling van psoriasis.

Wil je volledig vrij zijn van psoriasis? Dan zullen uitwendige zalven niet helpen de psoriasis te onderdrukken. Zalven zijn ideaal voor kleine plekken aan te pakken en zones van psoriasis te verzachten. Wil je echt succes hebben, ga dan voor het psoriasisdieet en volg eveneens de andere tips op.

Een reactie achterlaten