Veilig scheren met psoriasis

behaarde psoriasishuid

Mannen die lijden aan psoriasis kunnen last hebben van een afschilferende huid in de baard. Dat kan natuurlijk heel vervelend zijn wanneer men zich wilt scheren. Vele zijn geneigd hun baard te laten staan om te vermijden dat ze de huid tijdens het scheren beschadigen. Of gewoon dat het makkelijk is omdat hun psoriasis verstopt wordt. Maar dat is in principe weglopen van het probleem. Op onze site hebben we reeds heel wat tips gegeven omtrent voeding, uitwendige behandelingen enz. 

>>> tips behandeling psoriasis

Psoriasis vrij

De beste manier van scheren is natuurlijk er voor zorgen dat je psoriasis vrij bent. Of de ernst van jouw psoriasis voldoende is afgenomen zodat het comfortabel wordt om je te scheren.
[schema type=”book” url=”https://www.psoriasisbehandeling.com/psoriasis-vrij-voor-het-leven/” name=”Psoriasis vrij voor het leven” description=”Toepassingen en behandelingsmethoden om komaf te maken met Psoriasis” author=”Heleen Luijtgaarden” publisher=”Gezond Advies coaching” ebook=”yes” ]

Hoe scheren?

Natuurlijk zijn er wel een aantal basisregels die je moet volgen om je huid ook gezond te houden. Best gebruik je gewoon een degelijk scheermesje en scheerschuim. Voor je begint met scheren dien je de huid te hydrateren. Dat doe je met een goede hydratatiemelk of zalf. Die laat je even inwerken en gezicht hydraterendan pas breng je de scheerschuim aan en kan je je beginnen te scheren. Je kan ook op voorhand je gezicht stomen of een bad nemen om de schilfers los te weken. Opgelet, altijd goed hydrateren hierna. Wanneer het verwijderen van de schilfers nog altijd moeilijk gaat, kan je je benen insmeren met een hydraterende zal en deze inwikkelen in plasticfolie. Deze folie laat je aan tot de volgende dag. Dus voor het slapen gaan wikkel je ze in en de volgende morgen haal je de pak er af. Het verwijderen van de schilfers gaat dan al een pak makkelijker.

Probeer tijdens het scheren zeer voorzichtig te zijn. We willen geen wondjes of irritaties opwekken. Duw daarom niet te hard op het scheermesje. Anders riskeer je een plaque af te schrapen met alle gevolgen van dien.

Gebruik natuurlijk hypo-allergene scheergel. Als je liever een product aankoopt in plaats van onze recepten te volgen, kan je producten van aloë vera gebruiken, producten op eucerine basis of een goede hydraterende gel van Clinique bijvoorbeeld. Andere producten zijn:

Vichy Homme Anti-irritatie Scheergel – 9,49 (promotie)
Lavera For Men Sensitive – 4,59 euro

Zorg dat na het scheren het mesje mooi proper is zodat we wanneer we ons de volgende keer scheren, geen infecties veroorzaken door de bacteriën die lekker hebben huisgehouden op het scheermesje.

Het juiste scheermesje

scheren en psoriasisIk heb reeds vernomen van mannen dat ze liever geen elektrisch scheerapparaat gebruiken. Dat zou namelijk niet ten goede komen aan het apparaat noch de huid. Geef je toch liever de voorkeur aan een scheerapparaat, gebruik dan een apparaat met pivot technologie.

Wat het scheermesje betreft, wordt aangeraden een mesje te gebruiken met niet meer dan 3 bladen. De Match 3 van Gillette zou hieraan prima voldoen.

De scheermesjes van Intuition van Schick zouden ook goed kunnen gebruikt worden omdat ze automatisch een hydraterend laagje achterlaten.

Zorg er voor dat je geen botte mesjes gebruikt. Op tijd vervangen is de boodschap.

Hydrateren na het scheren

Na het scheren dien je opnieuw een hydraterende zalf of crème te gebruiken, liefst een product tegen irritatie en infecties.

Koebner fenomeen

Opgelet. Wanneer je de huid beschadigd tijdens het scheren, kan je last krijgen van het Koebner fenomeen. Dat wil zeggen dat rond de beschadigde en geïrriteerde huid psoriasis optreedt. Ook wanneer je de verkeerde producten gebruikt kan je de huid irriteren en kan je psoriasis net erger worden. Volgende producten worden over het algemeen goed verdragen:

Symphosan – 12,99 euro
Eucerin Hyal-Urea – 28,53 euro
Derma Psor Huidbalsem – 25,95 euro
Medihoney Dermacream – 19,40 euro

Laserontharing

Een beetje tricky natuurlijk maar je haren verwijderen door laserontharing kan een goed alternatief zijn. Niet per se voor een baard te scheren maar wel voor je benen te ontharen. Het grote voordeel is dat je maar één keer moet lijden en je bent er ongeveer 6 maanden vanaf. Aan de andere kant kan laserontharing zorgen voor een psoriasisuitbraak. Het is dan altijd gewenst om het eerst uit te proberen om de huid. Sommigen zijn er gewoon weg van, andere kunnen deze methode niet gebruiken. Maar natuurlijk ga je niet de huid belaseren maar enkel de haartjes op je benen. Het is vooral geschikt voor types die zwarte of donkere haartjes hebben op een bleke huid. Zo kan je heel gecontroleerd laseren. Je kan een lasermachine aanschaffen op de Bol.com website of andere winkels.

Veet

Gebruik in geen enkel geval Veet, een product voor chemische ontharing.

Veet op psoriasis = schreeuwen van de pijn

Je bent dus gewaarschuwd.

Waxen

Wanneer men geen plaques heeft, kan met proberen de benen en andere lichaamsdelen te waxen. Is de huid geïrriteerd geraakt door het waxen, kan je een opflakkering krijgen.

Wel is het zeker niet aangeraden je benen te waxen bij een psoriasishuid. De huid wordt als het ware er afgerukt met serieuze wonden nadien.

Epileren

Met het epileren van de behaarde huid, zijn er al wel goede resultaten behaald. Wel gebruik je best alle stukken voor de gevoelige huid, zoals accessoires die je gebruikt voor de bikinilijn te ontharen. Een goed epileermachine is de Braun’s Silk. Vooraleer je epileert laat je de haartjes wat langer groeien. Dat geeft de minste kans op huidirritatie achteraf.

Medicatie

Lichttherapie

Lichttherapie kan gebruikt worden om de psoriasis algemeen op het gehele lichaam te verbeteren. Opgelet! Gebruik laserontharing absoluut niet samen met lichttherapie zonder een arts te raadplegen.

Opgelet met cortisone!

Cortisonezalf

Ik ben er geen voorstander van maar als het niet anders kan, dan kan je bijvoorbeeld een corticosteroïde zalf zalf gebruiken om de moeilijke plekken te behandelen. Voor de beste resultaten moet je eerst de schilfers op je benen verwijderen. Daarna smeer je de plekken zeer dun in met de zalf. Gebruik de zalf aub niet elke dag. Cortisonen maken de huid zeer dun en gewenning kan optreden. Daarbij is het totaal geen gezond goedje.

Leave a Reply

WordPress spam blocked by CleanTalk.