Verwentips voor psoriasispatiënten in de winter

Tijdens de winter heeft de huid enorm te lijden en dat is niet anders voor psoriasispatiënten. Daarom enkele verwentips hoe als psoriasispatiënt de winter comfortabel door te komen. 

Wil je meer weten? Bekijk dan het ebook: psoriasis stappenplan, vrij voor het leven. >>>>

Vermijd griep
Natuurlijk is dat niet altijd mogelijk maar probeer griep zoveel mogelijk te vermijden aangezien de ziekte psoriasis kan verergeren. Duffel je tijdens de herfst- en lentemaanden goed in. Dat zijn de maanden waar temperaturen nog vrij matig zijn maar ziekte het meeste voorkomt. Griep is besmettelijk. Was dus je handen zeker voor het eten om overdracht van het griepvirus te vermijden. Overweeg desnoods een griepvaccin.

Drink veel water
Wil je niet dat je huid uitdroogt? Dan moet je veel water drinken. Het is caloriearm en ontrekt geen vocht zoals andere cafeïne houdende dranken (koffie). Drink een kruidenthee indien je liever iets warm wil drinken.

Hydraterende crème
Naast veel water drinken, kan je de huid ook verwennen met een hydraterende crème. Het voorkomt roodheid en jeuken en helpt tevens om de psoriasisvlekken te verminderen. Gebruik hiervoor body butter, een dikke crème die het vocht in de huid langer vasthoudt.

Douchen droogt de huid uit. Gebruik na het douchen en zelfs bij het wassen van de handen een hydraterende crème. Let op voor goedkope producten. Koop neutrale wasproducten die de huid niet schaden. Zepen met lekkere geurtjes kunnen een allergische reactie veroorzaken en de psoriasis verergeren.

Voor het verwijderen van korsten, gebruik je vaseline om de plaque te verzachten. Na een tijd kan je de korsten voorzichtig verwijderen.

In barre weersomstandigheden  kan je voor de lippen en goede lippenbalsem gebruiken. Het voorkomt kloven en houdt de lippen gehydrateerd.

Kalmerende baden
Heet water droogt de huid uit. Probeer een heet bad dan ook zoveel mogelijk te mijden.

Tijdens het baden kan je gebruik maken van badproducten om de huid te kalmeren zoals oliën en zeezouten. Blijf niet langer dan een kwartier in het water zitten. Een kwartier volstaat om de plaque los te weken, de jeuk te verminderen en de wonden te reinigen (zouten) en te hydrateren (oliën). Na het bad smeer je je lichaam opnieuw in met een hydraterende crème.

Zonnebank
In de winter hebben we minder zonneschijn of komen we minder buiten. Zonnebank (UVB) kan daardoor psoriasis in de gure wintermaanden helpen verminderen. Opgelet! Het doel is niet om bruin te worden. Ga dus voor beperkte tijd onder de zonnebank zodat de huid niet meer gaat uitdrogen. Maximaal 10 minuten zonnebank is ideaal. Zie je dat de huid toch uitgedroogd geraakt (rimpels, schilfers) verminder dan de duur van een zonnebankbeurt. Na de zonnebank, hydrateer je de huid met een vochtinbrengende crème. Bij regelmatig gebruik van de zonnebank, spreek je dit best met de huisarts.

Luchtbevochtiger
Droge keel in huis? Ook verwarming droogt de huid uit. Gebruik een bevochtiger om uitdroging van de huid en psoriasis te voorkomen.

Draag zachte laagjes
Koude wind en vriestemperaturen verergeren psoriasis. Zorg voor voldoende kleding en gebruik muts en sjaal om de gure wind tegen te gaan. Vermijd schurende en irriterende stoffen. In de plaats daarvan gebruik je natuurproducten zoals katoen.

Positief denken
Leven met psoriasis is niet makkelijk. Probeer je zelf zoveel mogelijk te verwennen en omring je door vrienden. Probeer het leven rooskleurig te bekijken. Psoriasis kan uiteindelijk goed behandeld worden maar je moet er tijd in investeren. Ga desnoods naar een psycholoog indien hje neigt naar depressie.

Ontstress
Stress is één van de hoofdoorzaken van psoriasis opstoten. Probeer stress dan ook ten alle tijden te vermijden. Ga wandelen, neem een relaxvakantie, laat je eens verwennen door een massage enz..

Lichaamsbeweging
Zorg voor een goede doorbloeding van de huid. Fietsen, Tai chi en zwemmen zijn ideale sporten om psoriasis te helpen verminderen. Ze helpen tegen gewrichtsontstekingen omdat de oefeningen geen stress uitoefenen of de gewrichten. Tai chi werkt relaxerend en versterkt de spieren en is dan ook de meest effectieve sprot van de drie.

Overwinteren
Je kan ook gewoon de gure wintermaanden mijden en naar een zonnige streek trekken en daar overwinteren. Warme temperaturen, veel zon en ontstressing is de ideale combinatie om psoriasis tegen te gaan.

Boek “Psoriasis vrij”
Wil je meer tips ontvangen? Kijk dan op onze site naar “Hoe psoriasis behandelen“. Het boek geeft gedetailleerde uitleg hoe je van je psoriasis kan af geraken.  Veel Succes!

 

Geef een reactie