Verwentips voor psoriasispatiënten in de winter

Tips voor psoriasis tijdens de winter

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat psoriasispatiënten in de winter meer opflakkeringen ervaren dan in de rest van het jaar (1). 

Seasonal variation in patients with psoriasis and acne. For psoriasis, the percentage of patients with clear/almost clear disease was highest in the summer at 20.4%. The percentage of patients with moderate/severe disease was highest in the winter at 40.5% (1)

Daarom geven we je maar liefst 13 verwentips hoe als psoriasispatiënt de winter comfortabel door te komen. 

Vermijd griep
Natuurlijk is dat niet altijd mogelijk maar probeer griep zoveel mogelijk te vermijden aangezien de ziekte psoriasis kan verergeren. Duffel je tijdens de herfst- en lentemaanden goed in. Dat zijn de maanden waar temperaturen nog vrij matig zijn maar ziekte het meeste voorkomt. Griep is besmettelijk. Was dus je handen zeker voor het eten om overdracht van het griepvirus te vermijden. Overweeg desnoods een griepvaccin.

=> Psoriasis en Corona

Drink veel water
Wil je niet dat je huid uitdroogt? Dan moet je veel water drinken. Het is caloriearm en onttrekt geen vocht zoals andere cafeïne houdende dranken (koffie). Drink een kruidenthee indien je liever iets warm wil drinken. Veel water drinken is niet alleen goed om ons lichaam gehydrateerd te houden, de bedoeling is eveneens dat we voldoende vocht tot ons nemen om de opgebouwde afvalstoffen in ons lichaam te verwijderen. Een bijkomend belang is dat we kiezen voor water met alkalische werking. Voor meer informatie:

=> Alkalisch water bij psoriasis

Hydraterende crème
Naast veel water drinken, kan je de huid ook verwennen met een hydraterende crème. Het voorkomt roodheid en jeuken en helpt tevens om de psoriasisvlekken te verminderen. Gebruik hiervoor body butter, een dikke crème die het vocht in de huid langer vasthoudt.

Douchen droogt de huid uit. Gebruik na het douchen en zelfs bij het wassen van de handen een hydraterende crème. Let op voor goedkope producten. Koop neutrale wasproducten die de huid niet schaden. Zepen met lekkere geurtjes kunnen een allergische reactie veroorzaken en de psoriasis verergeren.

Voor het verwijderen van korsten, gebruik je een crème met olijfolie en pindanootolie om de plaque te verzachten. Na een tijd kan je de korsten voorzichtig verwijderen. Nooit krabben.

In barre weersomstandigheden kan je voor de lippen en goede lippenbalsem gebruiken. Het voorkomt kloven en houdt de lippen gehydrateerd. Gebruik bijenwas of een plantaardige was wanneer men zelf lippenbalsems maakt.

producten die wij aanraden:

Kalmerende baden
Heet water droogt de huid uit. Probeer een heet bad dan ook zoveel mogelijk te mijden.

Tijdens het baden kan je gebruik maken van badproducten om de huid te kalmeren zoals oliën en zeezouten (Epsom zout en dode zeezout). Blijf niet langer dan een kwartier tot een half in het water zitten. Een kwartier volstaat om de plaque los te weken, de jeuk te verminderen en de wonden te reinigen (zouten) en te hydrateren (oliën). Na het bad smeer je je lichaam opnieuw in met een hydraterende crème met één van de producten zoals hierboven aangegeven.

Zonnebank
In de winter hebben we minder zonneschijn of komen we minder buiten. Zonnebank (UVB) kan daardoor psoriasis in de gure wintermaanden helpen verminderen. Opgelet! Het doel is niet om bruin te worden. Ga dus voor beperkte tijd onder de zonnebank zodat de huid niet meer gaat uitdrogen. Maximaal 10 minuten zonnebank is ideaal. Zie je dat de huid toch uitgedroogd geraakt (rimpels, schilfers) verminder dan de duur van een zonnebankbeurt. Na de zonnebank, hydrateer je de huid met een vochtinbrengende crème. Bij regelmatig gebruik van de zonnebank, spreek je dit best met de huisarts. Kies voor een van de PUVA systemen voor binnenshuis gebruik.

Vitaminen en antioxidanten

Tijdens de wintermaanden zijn we meer vatbaar voor ziekte omdat we vaak een tekort hebben aan vitamine D (weinig zonlicht) en antioxidanten (vitamine C en astaxanthine welke zeer effectief is) om ons te weren tegen ziektekiemen. Er zijn verschillende manieren om dit aan te vullen. Door middel van voedingssupplementen of door het nuttigen van whole food sources zoals Chlorella welke bijkomend een zuiverende werking heeft. Gefermenteerde Shii-take wordt heel vaak ingezet om de weerstand te verhogen en is ideaal voor de wintermaanden. Een multivitamine complex toevoegen aan het dieet, helpt om alle nodige nutriënten in de wintermaanden binnen te krijgen. Vlier daarentegen bevat stoffen die antiviraal werken. Daarom dat we deze graag inzetten om griep in het algemeen te voorkomen.

Luchtbevochtiger
Droge keel in huis? Ook verwarming droogt de huid uit. Gebruik een bevochtiger om uitdroging van de huid en psoriasis te voorkomen. Het is beter meer kleren te dragen inhuis dan de temperatuur drastisch te verhogen omdat men in t-shirt wil rondlopen. Kleding verminder het uitdrogen van de huid.

Draag zachte laagjes
Koude wind en vriestemperaturen verergeren psoriasis. Zorg voor voldoende kleding en gebruik muts en sjaal om de gure wind tegen te gaan. Vermijd schurende en irriterende stoffen (synthetisch textiel, ook wol). In de plaats daarvan gebruik je natuurproducten zoals katoen.

Positief denken
Leven met psoriasis is niet makkelijk. Zeker in de winter hebben sommige mensen meer last van de winterblues. Dat komt doordat we meer tijd binnenshuis doorbrengen met beperkt zonlicht. Probeer je zelf zoveel mogelijk te verwennen en omring je door vrienden. Probeer het leven rooskleurig te bekijken. Psoriasis kan uiteindelijk goed behandeld worden maar je moet er tijd in investeren. Ga desnoods naar een psycholoog indien men neigt naar depressie.

Ontstress
Stress is één van de hoofdoorzaken van psoriasis opstoten. Probeer stress dan ook ten alle tijden te vermijden. Ga wandelen, neem een relaxvakantie, laat je eens verwennen door een massage enz..

Lichaamsbeweging
Zorg voor een goede doorbloeding van de huid. Fietsen, Tai chi en zwemmen zijn ideale sporten om psoriasis te helpen verminderen. Het brengt niet alleen rust in het hoofd, het verbeterd ook de stoelgang en zorgt voor een goed hart. Zwemmen is ideaal om de gewrichten te ontlasten.

Overwinteren
Je kan ook gewoon de gure wintermaanden mijden en naar een zonnige streek trekken en daar overwinteren. Zo gaan elk jaar heel wat mensen naar een Spanje bijvoorbeeld omdat de temperaturen daar aangenaam blijven. Warme temperaturen, veel zon en ontstressing is de ideale combinatie om psoriasis tegen te gaan.

Boek “50 natuurlijke inzetbare behandeling bij psoriasis”
Wil je meer tips ontvangen? Kijk dan op onze site naar “Hoe psoriasis behandelen“. Het boek geeft gedetailleerde uitleg hoe je op een natuurlijke manier ingrediënten en voedingsstoffen kan inzetten om psoriasisvrij te worden. Veel Succes!


Bronnen:

(1) Seasonal variation of acne and psoriasis: A 3-year study using the Physician Global Assessment severity scale – Vanessa Lindsay Pascoe, MD and Alexandra Boer Kimball, MD, MPH (2015)

Een reactie achterlaten