Vitamine D3 of Cholecalciferol

Vitamine D3 structuur

Vitamine D3 in het lichaam

Vitamine D3 kan via ons dieet worden ingenomen of, zoals we doen via onze voedingssupplementen (zie webshop).

Vitamine D3 kan ook in aanwezigheid van UV-B straling in de huid worden gevormd. Dit wil zeggen dat vit d op 3 verschillende manieren kan bekomen worden:

 • Via de voeding
 • Via voedingssupplementen
 • Via zonnestraling aangemaakt in de huid

Deze vitamine D3 wordt in de lever omgezet naar 25-OH-D3 (25-Hydroxycholecalciferol Calcidiol), en is de voorloper van de actieve vorm van vit d.

Vervolgens via verschillende systemen in het lichaam, wordt de actieve vorm gebruikt voor het onderhoud van gezonde botten en immuniteit. De actieve vorm van vitamine D3 is de 1,25 di-OH vit D3.

Om na te gaan of men voldoende actieve vorm van vitamine D3 heeft, kan men een bloedanalyse laten uitvoeren op 25-OH-D3.

Rol van vitamine D3 in het lichaam

De voornaamste rol van vit d in het lichaam zijn:

 1. Werkt immunoMODULEREND: Hierdoor vermindert de kans op luchtwegeninfecties en griep, auto-immuunziekte zoals MS en diabetes type 1, vermindert de kans op op kanker omdat deze vitamine een rol speelt in de celdifferentiatie en celdelingen.
 2. Verder speelt deze vitamine een belangrijke rol in de opname van mineralen zoals fosfor, calcium en magnesium: Onderhoudt sterke botten, kraakbeen en tanden en kan helpen bij de preventie van osteoporose. Maar staat ook in voor de coördinatie van de spieren. Spierkrampen kunnen dus ook een gevolg zijn van een tekort aan vitamine D3.

Wanneer heb je een gebrek aan Vitamine D3?

 • < 20nmol/l: concentratiestoornissen en spierpijn – Torrentes de la Jara
 • < 50nmol/l: valrisico en verminderde botdichtheid – Janssens/verhaar, Lips, Bischoff-Ferrari
 • < 75 nmol/l: kanker en auto-immuunziektes – Dawson-Hughes, Bischoff-Ferrari
 • <100 nmol/l: aanvallen MS
We streven naar een bloedspiegel van 125 – 175 nmol/l
OPTIMALE BLOEDSPIEGEL VITAMINE 25-OH-D3

Waar komt vitamine D voor in de voeding?

Vitamine D komt voor in 2 vormen: vit D2 en vit D3.

 • Vitamine D2: ongeraffineerde oliën en sommige paddenstoelen
 • Vitamine D3: vette vis (hoe donkerder hoe beter), zuivel, ei

Beiden moeten dus in het lichaam – voornamelijk door de lever en de nieren – nog worden omgezet in de actieve vorm.

Kan men ook een teveel hebben van vit d?

Absoluut!

Tot een concentratie van circa 220 nmol/l bestaat geen gevaar voor een te hoog calcium. Vanaf concentratie van 250nmol/l in combinatie met een hoog calciumgehalte, kan men lijden aan schade van organen door verkalking. Dit komt omdat het lichaam probeert het te veel aan calcium te verlagen door de productie van calciumfosfaat wat wordt afgezet in de organen.

Hoe ontstaat te veel aan vitamine D3

Er zijn verschillende mogelijkheden. Een teveel vaan vitamine d kan bijvoorbeeld optreden door bijschildklierproblemen of bij aandoeningen zoals sarcïdose en sommige lymfomen.

Anderzijds kan het ook zijn door een overdosis aan voedingssupplementen. Vaak gaan mensen naar de apotheek voor ampullen vit d3 te halen. Deze dien je wekelijks en vervolgens maandelijks in te nemen. Wat er eigenlijk gebeurt is dat je een overdosis aan vitamine D krijgt maar niet voldoende lang reikt om je te voorzien van een juiste dagelijkse dosis. Dit wordt mooi weergegeven in volgende grafiek.

Vitamine d3 overdosis

Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld de D-cura 25.000 IE capsules die vaak in de apotheek worden aangeraden. Mensen hebben meer de neiging om te opteren voor deze capsules omdat ze er maar 1 keer in de maand moeten worden ingenomen. Hierdoor kan men tegen bovenstaand probleem aanlopen.

Daarom dat ik opteer voor onze vitamine D3 van Mannavital in pearl-vorm. Deze bevat 3.000 IE. Deze vorm dient men dagelijks in te nemen zonder risico dat we een te hoge dosis innemen. Bijkomende is dat minder verspilling op lange termijn. Vitamine D is een vetoplosbare vitamine. Dat wil zeggen dat deze voor een tijdje in je lichaam kan worden opgeslagen en weer kan vrijgegeven worden wanneer men een tekort aan vitamine D heeft.

We blijven dus meer op de groene lijn op de grafiek. Dat neemt niet weg dat sommige mensen lijden aan een serieus vit d te kort. Dan is het in het begin in overeenkomst met de arts na te gaan hoeveel IE eenheden men best per dag inneemt gedurende een bepaalde periode. Ben je al een tijdje aan de vit d pearls? Ook dan is het aan te raden na verloop van tijd de bloedwaardes te laten meten om te kijken of je nog in het juiste interval zit.